Σε ήπιους τόνους αλλά με σαφείς προειδοποιήσεις, ο Κώστας Καραμανλής έστειλε τα δικά του μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου για την κυβερνητική πολιτική.
Από τα πάτρια εδάφη, την αγαπημένη πόλη του θείου του και ιδρυτή της “γαλάζιας” παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός σε ήπιους τόνους αλλά με σαφείς προειδοποιήσεις, έστειλε τα δικά του μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου για την κυβερνητική πολιτική.
Πατώντας επάνω στην ιστορία, τον πολιτικό βίο και τα πεπραγμένα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής από την Θεσσαλονίκη άμβλυνε τις γωνίες των τελευταίων μηνών, με μία ομιλία ενωτική και με συμβουλευτικό προς τους κυβερνώντες χαρακτήρα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι χειροκροτήθηκε πολλές φορές από τους παραβρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα.
Μιλώντας στο βιβλίο του Βαγγέλη Πλακά με τίτλο ” Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη” ο Κώστας Καραμανλής ανέδειξε -όχι λίγες φορές- την πολιτική διορατικότητα του θείου του και τους σταθμούς της καριέρας του, κρούοντας παράλληλα το …καμπανάκι για το μέλλον. Αν και η ομιλία του κινήθηκε σε σαφώς ενωτικό τόνο, δεν έλειψαν και οι αιχμές για αλαζονικές συμπεριφορές, που συχνά υιοθετούν όσοι κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας.
“Κανένα πολιτικό σύστημα, ακόμα και η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και ρίχνουν λάδι στην φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, φέρνοντας στο φως αμέσως μετά το παράδειγμα πρόσφατης έρευνας, που καταγράφει πώς αισθάνονται οι πολίτες.
“Είναι σοκαριστική η αποκάλυψη σε πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης, το 50% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αισθάνονται “εκτός των τειχών” εκτός κοινωνίας δηλαδή, αποκλεισμένοι και απροστάτευτοι. Το ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και μάλιστα όχι βραδυφλεγής” είπε ο Κώστας Καραμανλής, με την προειδοποίηση να χτυπάει την πόρτα των Βρυξελλών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.
Δεν κάνω κριτική, αλλά ανησυχώ
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι κεραίες ήταν …ανοιχτές για την επικείμενη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, μετά το Πολεμικό Μουσείο τον περασμένο Ιούλιο, όπου οι τόνοι είχαν ανέβει επικίνδυνα με αφορμή την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και όχι μόνο, αλλά και όσα είχε πει ο Κώστας Καραμανλής σε χαμηλότερους ωστόσο τόνους. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμφανίστηκαν έκτοτε μαζί σε δύο εκδηλώσεις, γεγονός που έδωσε την εντύπωση της δημιουργίας ενός κοινού μετώπου, ενός πόλου, απέναντι στην κυβέρνηση, με την οποία φαίνεται ότι υπήρχαν διαφωνίες τόσο για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά και για άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού απορρίπτουν πάντως αυτήν την εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας “πόλος” παρά ταύτιση απόψεων σε κάποια θέματα, με τον Κώστα Καραμανλή να μην κάνει τίποτε περισσότερο από το να υπενθυμίζει την εθνική γραμμή.
Χθες ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την θέση που είχε διατυπώσει και στο Πολεμικό Μουσείο, προτρέποντας το Μέγαρο Μαξίμου να έχει διαυγή και καθαρή θέση στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας ότι με όσα λέει δεν ασκεί κριτική αλλά εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του διαλόγου με την αναθεωρητική Άγκυρα. Από όσα είπε, δεν θα μπορούσε να λείπει η γραμμή που είχε υιοθετήσει με την γειτονική χώρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής:
“Σε όλη την μακρά διαδρομή του στον δημόσιο βίο υπερασπίστηκε και στήριξε όσο λίγοι τα εθνικά συμφέροντα. Με ρεαλισμό, χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με στρατηγικό στόχο και συγκεκριμένες δράσεις. Άλλωστε η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι η κορυφαία πράξη προώθησης του εθνικού συμφέροντος. Το ίδιο έπραξε πάντα και έναντι της Τουρκίας. Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά με σταθερές θέσεις, πάντοτε διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια. Ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να μπει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία όπως ακούγεται από κάποιες πλευρές τελευταία, δεν ευσταθεί. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση δηλαδή της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο θα έπρεπε να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αν χρειαστεί και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Και ήταν η Τουρκία που υπαναχώρησε τότε. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ολοκληρώνοντας μάλιστα την σκέψη του, απάντησε σε όσους βλέπουν σημάδια επίκρισης στα λεγόμενά του, όταν χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για τα ελληνοτουρκικά. Γεγονός που όπως φαίνεται θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον:
“Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω, οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφ όσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή”.
thetoc