Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 ασθένειες
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, επιβαρυμένης ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους στον κόσμο.
Τα ευρήματα από την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη των στοιχείων δημοσιεύονται σε μια στιγμή που καταγράφεται ταχέως αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF), όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και γρήγορο φαγητό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για την οποία συλλέχθησαν στοιχεία από σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, δημοσιεύθηκαν στον έγκυρο ιατρικό ιστότοπο British Medical Journal.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα λεγόμενα “υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα” καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον ακριβώς από αυτά.
Ορισμένοι καταναλωτές, ειδικά νεότερης ηλικίας, χαμηλότερων εισοδημάτων ή από περιοχές με υψηλή ανεργία ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει έως και 80% επεξεργασμένων τροφίμων (UPF). Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάζονται, διατροφή που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα επεξεργασμένα τροφίμα (UPF) μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και να ευθύνεται για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις.
Στην έρευνα συμμετείχαν ερευνητές από μια σειρά κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στη Γαλλία.
Στη σύνοψη της έρευνας αναφέρεται: “Βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και 32 παραμέτρους υγείας που καλύπτουν τη θνησιμότητα, τον καρκίνο και τα ψυχικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και μεταβολικά νοσήματα”.
“Αυτά τα ευρήματα μπορούν να συμβάλλουν για να αναπτυχθεί ένα σκεπτικό για τον σχεδιασμό, τη λήψη και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μέτρων με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία που να στοχεύουν στη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ώστε να υπάρξει βελτίωση στην υγεία”.
Ποια είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων και σνακ, ανθρακούχων ποτών, δημητριακών με ζάχαρη και έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα γεύματα, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή/και αλάτι, αλλά είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που προβαίνει σε αξιολόγηση των τροφίμων αυτών.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια “ανασκόπηση ομπρέλα” δηλαδή ανέλυσαν τα στοιχεία πολλών ερευνών και επιστημονικών άρθρων που σχετίζονται με τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και το τις επιπτώσεις τους για την υγεία.
Οι συντάκτες της συνολικής ανασκόπησης υπογραμμίζουν ότι καμία από τις επί μέρους έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από εταιρείες τροφίμων.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) συσχετίστηκε με περίπου:
- 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο,
- 48 έως 53% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών
- 22% αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο κατάθλιψης
- 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και
- 12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Υπήρξαν επίσης στοιχεία για που συσχετίζουν την κατανάλωση των τροφίμων αυτών με την εμφάνιση άσθματος, διαταραχών της γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων καρκίνων και καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλά λίπη στο αίμα και χαμηλά επίπεδα “καλής” χοληστερόλης, αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα στοιχεία για αυτές τις συνδέσεις παραμένουν περιορισμένα.
Ο δρ Κρις βαν Τούλεκεν, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες για τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) στον κόσμο, είπε ότι τα ευρήματα ήταν “εντελώς συνεπή” με έναν πλέον “τεράστιο αριθμό ανεξάρτητων μελετών που συνδέουν σαφώς μια δίαιτα υψηλή σε UPF με πολλαπλά επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου”.
Συνοψίζοντας, τα επιβλαβή στοιχεία στα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) είναι τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και η ζάχαρη τα οποία έχουν σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα.
Επιβαρυντικός είναι επίσης ο τρόπος επεξεργασίας τους καθώς παρασκευάζονται και διατίθενται στην αγορά με τρόπους που οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση. Και εξηγούν ότι πρόκειται για τρόφιμα που καταναλώνονται εύκολα λόγω της επεξεργασμένης υφής τους και δίνουν γρήγορα ενέργεια. Πρόκειται, για τρόφιμα που συχνά περιλαμβάνουν “χημικά επεξεργασμένα φθηνά συστατικά” και “γίνονταν εύγευστα και ελκυστικά χρησιμοποιώντας συνδυασμούς γεύσεων, χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, πυκνωτικών και άλλων πρόσθετων”.
Τέλος, σημαντικό ρόλο για την υπερβολική κατανάλωσή τους παίζει το επιθετικό μάρκετινγκ που γίνεται για την προώθησή τους.
Οι ερευνητές καλούν κυβερνήσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ “να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια σύμβαση πλαίσιο για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ανάλογη με το πλαίσιο για το κάπνισμα”.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health έδειξε ότι περισσότεροι από 9.000 θάνατοι στη Βρετανία που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Εάν όλα τα εστιατόρια, τα φαστ φουντ, οι καφετέριες, οι παμπ και τα έτοιμα τρόφιμα αναγράφουν τις θερμίδες και όλη τη διατροφική τους ανάλυση στις ετικέτες και στα μενού τους.
thetoc