Καρδίτσα: Ένοχος γιατρός για το θάνατο 57χρονης από περιτονίτιδα

enochos

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

Μια υπόθεση ιατρικής αμέλειας στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας τον Μάρτιο του 2017 απασχόλησε πρόσφατα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας.

Κατηγορούμενος ήταν γιατρός ο οποίος εφημέρευε στο νοσοκομείο το Σάββατο που εισήχθη μια 57χρονη με έντονους πόνους στη χολή.

Νωρίτερα το πρωί η γυναίκα είχε εξεταστεί σε Κέντρο Υγείας  και από εκεί την παρέπεμψαν για περαιτέρω εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο. Σχεδόν ένα 24ωρο μετά η γυναίκα θα αφήσει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο λόγω περιτονίτιδας.

Ο γιατρός βρέθηκε κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια καθώς όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία δεν διέγνωσε την σοβαρότητα της κατάστασης της γυναίκας και ακολούθησε μια συντηρητική αγωγή και όχι χειρουργική επέμβαση που θα μπορούσε να αποτρέψει το θάνατο της.

Στην απολογία του ο γιατρός κατέθεσε πως δεν είχε τις απαραίτητες ενδείξεις από την ασθενή για να προχωρήσει στο χειρουργείο, ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του ανέφερε πως δεν εντόπισε κάτι  ιδιαίτερο στην τρέχουσα κατάσταση της υγείας της για να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση της έδρας ανέφερε πως εξέτασε την 57χρονη μόνο το Σάββατο ενώ την Κυριακή ανέθεσε την εξέταση της σε ειδικευόμενο ο οποίος και τον ενημέρωσε πριν την ολοκλήρωση της εφημερίας του στις 9 το πρωί. Η γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες αφότου ο γιατρός έφυγε από το νοσοκομείο.

«Έμεινα άναυδος όταν με ενημέρωσαν ότι πέθανε» κατέθεσε ο κατηγορούμενος.

Για πλημμέλειες που οδήγησαν στον θάνατο της γυναίκας έκανε λόγο ο εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευση του. Επεσήμανε την «πλημμελή παρακολούθηση της ασθενούς» και πως θα έπρεπε να υπάρχει «στενότερη παρακολούθηση».

Ολοκλήρωσε την αγόρευση του προτείνοντας την ενοχή του κατηγορουμένου με το δικαστήριο να  αποφασίζει μετά τη διάσκεψη την ενοχή του κατά πλειοψηφία και να επιβάλλει μετά και την αναγνώριση ελαφρυντικών, ποινή φυλάκισης εφτά μηνών με τριετή αναστολή.

 

larissanet.gr

Ακολουθήστε το trikalatroll.gr στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.