Καθημερινή: Γιατί τόσοι μαθητές των Τρικάλων είναι «αστέρια» στα μαθηματικά;

trikalaakinita

Εδώ και τρεις δεκαετίες, οι μαθητές των Τρικάλων διαπρέπουν στους διαγωνισμούς που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Ταξιδέψαμε στη θεσσαλική πόλη αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους έχει αναπτυχθεί εδώ μια ιδιαίτερη μαθηματική κουλτούρα

Το κουδούνι χτυπάει, τα χέρια ανοίγουν τον φάκελο, κάποια τρέμουν, άλλα προσπαθούν να κρύψουν το άγχος με αποφασιστικές κινήσεις. Είναι Τρίτη 10 Ιουλίου 2012 και στη μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης Mar Del Plata στην Αργεντινή, φιλοξενείται η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, στην οποία λαμβάνουν μέρος πάνω από 500 έφηβοι 15 έως 18 ετών.

Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν δεν είναι εύκολα· ειδικά το τρίτο δυσκολεύει τους περισσότερους συμμετέχοντες, αφού απαιτεί πιθανοτικά μοντέλα και συνδυαστική. Από τα έξι μέλη της ελληνικής αποστολής, δύο είναι από τα Τρίκαλα και κερδίζουν χρυσό και χάλκινο μετάλλιο. Όμως ο Παναγιώτης Λώλας και ο Κωνσταντίνος Τσίνας, μαθητές της Βʹ Λυκείου τότε, δεν είναι τα μοναδικά παιδιά της θεσσαλικής πόλης που έχουν διακριθεί στα μαθηματικά, είτε σε ελληνικές είτε σε διεθνείς διοργανώσεις.

Οι πρώτες διακρίσεις

Στα γραφεία του Παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η πρόεδρος Σούλα Ζαραμπούκα, μαθηματικός με 42 χρόνια υπηρεσίας στη δημόσια εκπαίδευση, επιχειρεί να απαριθμήσει τους Τρικαλινούς μαθητές που μέχρι σήμερα έχουν διαγράψει λαμπρή πορεία στα μαθηματικά. Πανελλαδικά, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα έχουν μάλλον τις περισσότερες συμμετοχές και διακρίσεις σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, μετρώντας συνεχώς επιτυχίες εδώ και τρεις δεκαετίες σε εθνικό, βαλκανικό, μεσογειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Eίναι χαρακτηριστικό πως το σχολικό έτος 2023-2024, από τους περίπου 1.000 μαθητές του νομού Τρικάλων που συμμετείχαν σε πανελλήνιους μαθηματικούς διαγωνισμούς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, διακρίθηκαν οι 280. Αλλά γιατί τα Τρίκαλα έχουν τόσες επιτυχίες στα μαθηματικά; «Τα παιδιά στην επαρχία ήθελαν πολύ να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και για να το πετύχουν, έπρεπε να διαβάζουν», λέει ο Δημήτρης Κοντοκώστας, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ, ο πρώτος Τρικαλινός που απέσπασε διεθνές βραβείο, κερδίζοντας χάλκινο μετάλλιο το 1987 στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα.

Μαθητής ακόμη της Αʹ Γυμνασίου, είχε καλύψει την ύλη των μαθηματικών και της Γʹ Λυκείου, συνεχίζοντας να μελετά με τη βοήθεια καθηγητή μαθηματικών και αξιοποιώντας τα ελάχιστα σχετικά βοηθήματα που υπήρχαν τότε. Για τη μαθηματική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί στα Τρίκαλα μιλάει ο Σιλουανός Μπραζιτίκος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και κάτοχος χάλκινου μεταλλίου στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα του 2008, ο οποίος πήρε το πτυχίο του με βαθμό 9,18 στο Μαθηματικό Αθήνας σε τρία χρόνια αντί για τέσσερα….

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στην ειδική έκδοση «Οι Τόποι μας – Τρίκαλα», που κυκλοφορεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου με την Καθημερινή.