“Κόψτε” αμέσως αυτά τα δύο τρόφιμα – Τι έδειξε έρευνα 30 ετών

kopste

Η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από 10%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που περιελάβανε πάνω από 500 χιλιάδες συμμετέχοντες, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, ανέλυσε διατροφικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το 1995 σε Αμερικανούς ηλικίας 50 έως 71 ετών.
Οι ερευνητές συνέδεσαν τα διατροφικά δεδομένα με τα ποσοστά θνησιμότητας τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια. Σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρές ποσότητες υπερπεξεργασμένων τροφίμων (10%), όσοι έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο.

 

Τα δύο πιο επικίνδυνα για την υγεία μας υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θεωρήθηκαν τα αναψυκτικά διαίτης και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Τα αναψυκτικά διαίτης θεωρούνται υπερεπεξεργασμένα επειδή περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη καλίου και στέβια, όπως και πολλά πρόσθετα. Τα αναψυκτικά διαίτης έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και με την εμφάνιση άνοιας, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, ζαμπόν και γενικά τα αλλαντικά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Μελέτες έχουν συνδέσει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα με καρκίνους του εντέρου και του στομάχου, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και τον πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ήταν νέοι και με περισσότερα κιλά και είχαν συνολικά χαμηλότερη ποιότητα διατροφής από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία δεν μπορούσε να εξηγηθεί από αυτές τις διαφορές, επειδή ακόμη και άτομα με κανονικό βάρος και καλύτερη διατροφή διέτρεχαν επίσης κάποιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, διαπίστωσε η μελέτη.

 

 

 

thetoc,gr