Σε κοινό μέτωπο διεκδίκησης λύσεων απέναντι στο υδατικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου συσπειρώνονται βουλευτές και δήμαρχοι της Θεσσαλίας, επιστημονικοί φορείς, καθώς και εκπρόσωποι ομοσπονδιών και αγροτικών φορέων, ξεκινώντας από τη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο νέο διοικητήριο της Περιφέρειας, στη Λάρισα.
Μια ουσιαστική συνάντηση γύρω από την τύχη των ημιτελών έργων του άνω Αχελώου, στην οποία -όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας– «θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά 250 εκατομμυρίων κυβικών από το φράγμα της Συκιάς προς το φράγμα του Μουζακίου μέσω της σήραγγας εκτροπής, ώστε η Θεσσαλία να είναι βιώσιμη τα επόμενα χρόνια».
«Η Θεσσαλία δε μπορεί από περιόδους ξηρασίας να περνά σε περιοόδους πλημμυρών» τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Η προσωπική μου θέση είναι δεδομένη εδώ και πολλά χρόνια… Θα πρέπει να γίνουν όλα εκείνα τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο οικολογικό πρόβλημα του κάμπου, ο οποίος δεν έχει υδάτινη φλέβα με επάρκεια το καλοκαίρι. Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο είναι ένα έργο πρωτίστως περιβαλλοντικό και κατόπιν αρδευτικό… Πιστεύω η σημερινή σύσκεψη να καταλήξει σε ένα δια ταύτα, διότι έχουμε κουραστεί να ακούμε συζητήσεις περί πολιτικής βούλησης και να έχουμε ένα χάρτη με την ολοκλήρωση των έργων για τη μεταφορά νερού του Αχελώου που ταλαιπωρεί τουλάχιστον δυο γενιές Θεσσαλών.» συμπλήρωσε. Μάλιστα, αναφερόμενος στο πρόβλημα των φωτοβολταϊκών πάρκων που δεν «ξεδιπλωθεί» στην περιοχήμ σημείωση πως «αυτές τις ημέρες εκκρεμεί η απάντηση της επίκαιρης ερώτησής μου για την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Είναι αδιανόητο να μιλούμε για περαιτέρω επέκταση φωτοβολταϊκών στο θεσσαλικό κάμπο, όταν μπορούμε να παράξουμε πράσινη, φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια».
«Ο Αχελώος είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα» υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος. «Είμαι βέβαιος πως αποτελεί προτεραιότητα και του Πρωθυπουργού. Είμαστε εδώ να δηλώσουμε δυνάμεις ώστε το συγκεκριμένο θέμα γρήγορα να βρει το δρόμο που του αξίζει για να προχωρήσουμε, διότι αυτό με λοιπά φράγματα μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τη θεομηνία Daniel» εξήγησε.
«Ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα από το 1990» είπε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Τσανακούλης. «Αυτό που μας λυπεί είναι πως υπάρχουν ημιτελή έργα για τα οποία η χώρα μας έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρατηρούμε πως η παρούσα Κυβέρνηση έχει αρχίσει να ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό, ειδικά μετά τον Daniel. Σχεδόν έχει ξεμπλοκάρει το περίφημο έργο της Μεσοχώρας. Από τη στιγμή που ένταξε στα πρώτα έργα το φράγμα Μουζακίου είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, διότι αυτοί που πολεμούν το έργο του Αχελώου δεν θα σταματήσουν ποτέ παρά μόνο όταν καταλάβουν πως το νερό είναι απαραίτητο για την ελληνική οικονομία» συνέχισε.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά και οι ανθρώπινες εργατοώρες που χάθηκαν. Η θεομηνία Daniel, πιο πριν ο Ιανός, μετά ο Elias, το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης επιβάλλουν ιδιαίτερα στον τομέα του νερού ένα μακρόπνοο σοβαρό σχεδιασμό» επεσήμανε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος. «Είναι επιβεβλημένη η χάραξη μακρόπνοης στρατηγικής προκειμένου να αποφευχθούν πισωγυρίσματα, τα οποία θα κοστίσουν πολλαπλάσια οικονομικά και περιβαλλοντικά».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέσω skype ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Ευαγγελία Λιακούλη.
on larissa.gr