Λάρισα: Εγκαινίασε το νέο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης

kentrostilarisa

Το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας εγκαινίασε στη Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών, ενώ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι διατίθενται πάνω δύο δισεκατομμύρια ευρώ για δομές Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε ότι «υποχρέωση μας είναι να στηρίξουμε τη Θεσσαλία αλλά και να τη θωρακίσουμε σε αντίστοιχα φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμα τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να δώσει μοντέλα με ακριβείς προβλέψεις για τα καιρικά φαινόμενα. «Γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρα. Δεν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό. Θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας. Αλλά βέβαια, η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές. Αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όχι απλά πολύ καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων».

egkainia_larisa_mitsotakis

«Η Πολιτική Προστασία είναι διαδικασίες και πνεύμα συνεργασίας και σ’ αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη πρόοδο συνολικά στη χώρα στο να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Η Πυροσβεστική, η οποία πάντα έχει τον πρώτο ρόλο με τις δασικές υπηρεσίες, με τους δήμους, με τις περιφέρειες, με την αστυνομία, κάτω από έναν ενιαίο συντονισμό για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προτάσσοντας πάντα και πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες φοβάμαι ότι από εδώ και στο εξής μπορεί να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού, ευχόμενοι βέβαια να μην πρέπει να ξανά διαχειριστούμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά τα οποία μας πόνεσαν τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε πιο έτοιμοι. Τονίζω δεν λέω πότε θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε πιο έτοιμοι, διότι είναι διαρκής προσπάθεια».

 

larisa_mitsotakis2

Ακόμη, ευχήθηκε να χρησιμοποιείται λιγότερο το νέο επιχειρησιακό κέντρο κι έδωσε συγχαρητήρια και σε όσους εργάστηκαν για να γίνουν γρήγορα οι δύο υποδομές.

Παράλληλα, στάθηκε στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, βρίσκομαι σήμερα για μία ακόμα φορά στη Θεσσαλία και στη Λάρισα για διπλό σκοπό: αφενός για να παραστώ στα εγκαίνια του νέου Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας αλλά και της νέας στέγης που βρήκε η Διεύθυνση της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία, και αφετέρου για να κάνουμε μία ακόμα σύσκεψη επίβλεψης της προόδου του τιτάνιου έργου της αποκατάστασης της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Δύο σκέψεις μόνο για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Πολλά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και σε όλους όσοι εργάστηκαν προκειμένου να μπορέσετε να δημιουργήσετε αυτό το περιφερειακό συντονιστικό κέντρο, το οποίο μας δίνει πολύ μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα και, κυρίως, πολύ καλύτερη εικόνα για τις πραγματικές συνθήκες στο πεδίο. Είναι κάτι το οποίο ξέρουμε ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης.

Νομίζω ότι κάνατε πολύ καλά, κ. Περιφερειάρχα, που δώσατε χώρο στην Πυροσβεστική, έτσι ώστε να στεγάζεται η Διοίκησή της και το δικό της επιχειρησιακό κέντρο, δίπλα στο επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Αυτή είναι και η λογική, εξάλλου, την οποία έχουμε υιοθετήσει στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και είναι πολύ σημαντικό αυτό το δόγμα να αναπαράγεται και σε περιφερειακό επίπεδο.

Γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα. Δεν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό, θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων, για την ενίσχυση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας.

Αλλά, βέβαια, η Πολιτική Προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές, αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει πια τη δυνατότητα να έχουμε, όχι απλά πολύ καλύτερη real time εικόνα, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων.

Η Πολιτική Προστασία, όμως, είναι και διαδικασίες και πνεύμα συνεργασίας. Σε αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη πρόοδο συνολικά στη χώρα στο να συνεργαζόμαστε καλύτερα.

Η Πυροσβεστική, η οποία πάντα έχει τον πρώτο ρόλο, με τις Δασικές Υπηρεσίες, με τους Δήμους, με τις Περιφέρειες, με την Αστυνομία, κάτω από έναν ενιαίο συντονισμό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προτάσσοντας πάντα και πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες φοβάμαι ότι από εδώ και στο εξής μπορεί να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού, ευχόμενοι βέβαια να μην πρέπει να ξαναδιαχειριστούμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά τα οποία μας πόνεσαν τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε πιο έτοιμοι. Το τονίζω: δεν λέω ποτέ «θα είμαστε έτοιμοι». Θα είμαστε πιο έτοιμοι. Διότι είναι μια διαρκής προσπάθεια βελτίωσης, δημιουργίας, ενίσχυσης των υποδομών -αυτά θα τα συζητήσουμε και στη συνέχεια-, όπου έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα από την Περιφέρεια, από το κεντρικό κράτος και από τους Δήμους.

Και να ευχηθώ και εγώ να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο το Επιχειρησιακό αυτό Κέντρο. Πάντως, η ετοιμότητά μας θα κρίνεται από τον βαθμό προετοιμασίας για τα πιο δύσκολα περιστατικά, γι’ αυτά τα οποία ενδεχομένως και εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να προβλέψουμε.

Οπότε, συγχαρητήρια και πάλι σε όσους εργάστηκαν ώστε σε πολύ σύντομο χρόνο να δημιουργηθούν αυτές οι δύο πολύ σημαντικές υποδομές.

Εμείς στη συνέχεια θα κάνουμε μια κλειστή σύσκεψη για να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους την πρόοδο των έργων αποκατάστασης. Θα το ξαναπώ ότι για εμάς είναι μια προτεραιότητα, η οποία απορροφά σημαντικότατους πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το γνωρίζει πολύ καλά και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι μαζί μας.

Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη Θεσσαλία σε αυτή την δύσκολη και μακρά πορεία αποκατάστασης, αλλά ταυτόχρονα να την θωρακίσουμε απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα τα οποία μπορεί να ξαναπροκύψουν στο μέλλον. Αλλά και να αντιμετωπίσουμε το δομικό πρόβλημα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας, το οποίο δεν είναι καινούργιο.

Και θα κλείσω από εκεί που ξεκινήσατε, κ. Περιφερειάρχα. Διέτρεχα αυτή την ομιλία την οποία είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 2002 στη Βουλή -για να μην νομίζουμε ότι το πρόβλημα είναι τωρινό. Ήταν μάλιστα μια ομιλία η οποία είχε γίνει με αφορμή κάποιες δικαστικές εμπλοκές του έργου της εκτροπής του Αχελώου.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τότε, ζητούσε τι; Να γίνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα τα μικρά και μεσαία φράγματα και προστατευτικά έργα, τα οποία ήδη μας προτείνονται να γίνουν. Και βέβαια να γίνουν και τα μεγάλα έργα, αλλά αυτά ξέρουμε ότι θέλουν πολύ πιο «βαριές» διαδικασίες αδειοδότησης.

Και είχε πει τότε, το 2002, «η Θεσσαλία πράγματι εκπέμπει SOS, κραυγή αγωνίας. Πράγματι κινδυνεύει να γίνει έρημος σε ορατό χρόνο».

Αυτή η προειδοποίηση, ήταν μια προειδοποίηση του 2002. Σήμερα είμαστε στο 2024. Ξέρουμε ότι τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα και όχι καλύτερα. Είναι χρέος και της δικής μας γενιάς, όλων ημών, αυτό το δυστοπικό μέλλον, το οποίο κάποιοι περιέγραφαν από τότε με τα πιο μελανά χρώματα, να το αποτρέψουμε. Μπορούμε, έχουμε και τη γνώση και τη δυνατότητα να το κάνουμε πράξη για το καλό της Θεσσαλίας. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το trikalatroll.gr στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.