Le Soir: Υποψίες ότι το Κατάρ πλημμύρισε με πετροδόλαρα το Ευρωκοινοβούλιο

ο «Υποψίες ότι το Κατάρ πλημμύρισε με πετροδόλαρα το Ευρωκοινοβούλιο», το οποίο μάλιστα συνοδεύει με φωτογραφία της Εύας Καϊλή από πρόσφατο ταξίδι της στο Κατάρ, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις για την υπόθεση που «ταλανίζει» το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Le Soir, πρώτη δημοσίευσε το θέμα με τις προσαγωγές ευρωβουλευτών και τον φερόμενο χρηματισμό τους από το Κατάρ, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή.

«Η έρευνα των Αρχών, η οποία καθοδηγείται από τον εισαγγελέα Michel Claise, ειδικό σε θέματα οικονομικών δοσοληψιών, γίνεται εδώ και τέσσερις μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Βελγίου (OCRC).

Οι ερευνητές κατά της διαφθοράς «υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου». Πώς να τις επηρεάσει; «Διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτα πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές ή στρατηγικές πολιτικές θέσεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Η εισαγγελία του Βελγίου δεν αναφέρει το Κατάρ. Ωστόσο, πολλές πηγές, καλά πληροφορημένες διέρρευσαν από την πρώτη στιγμή στη βελγική εφημερίδα Le Soir και στο σάιτ Knack ότι πρόκειται όντως για το Κατάρ, το οποίο διοργανώνει αυτή τη στιγμή το Μουντιάλ».

Σύμφωνα με τη Le Soir, οι 600.000 ευρώ βρέθηκαν σε μετρητά στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri, στην πόλη των Βρυξελλών. Όπως αναφέρει, δύο μέλη της οικογένειάς του προσήχθησαν από την αστυνομία, στην Ιταλία.

kaili_katar

Οι Ιταλοί και η Εύα Καϊλή

Ανάμεσα στα πέντε άτομα που προσήχθησαν για ανάκριση στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η Εύα Καϊλή. Όλοι οι υπόλοιποι ύποπτοι είναι ιταλικής καταγωγής ή Ιταλοί. Επικεφαλής του δικτύου φέρεται ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Panzeri , πρόεδρος της ΜΚΟ «Fight impunity», η οποία προωθεί τη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έδρα της ΜΚΟ Fight impunity βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών και έγινε φύλλο και φτερό το πρωί της Παρασκευής από τις Αρχές. Η ίδια η ΜΚΟ δεν έχει αντιδράσει επισήμως ως αυτή τη στιγμή.

Ο λόγος για τον οποίο το Κατάρ επεδίωκε να αποκτήσει επιρροή στην ΕΕ είναι για να υπερασπιστεί το δικό της Μουντιάλ, και να αποκρούσει τη βροχή επιθέσεων που δέχτηκε τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών. Η πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο δεν απάντησε στο αίτημά μας για δηλώσεις, αναφέρει σήμερα η Le Soir.

Δεν πρόκειται για απλό λόμπινγκ

Μετά από πολλές οχλήσεις, αναφέρει η Le Soir, το γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες εν εξελίξει. Όσο για τους Ευρωσοσιαλιστές δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ «της πλήρους διαφάνειας» και ότι είναι σοκαρισμένοι από τις υποψίες διαφθοράς.

«Οι Βρυξέλλες βρίθουν από κατασκόπους, αλλά και λομπίστες, εξαιτίας της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην περίπτωση του Κατάρ οι βελγικές Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν υπήρξε κάτι πέραν του απλού λόμπινγκ. Μιλούν για φερόμενη διαφθορά στο εσωτερικό του μοναδικού ευρωπαϊκού οργάνου, το οποίο εκλέγεται από τα κράτη μέλη. Και μάλιστα για όφελος μιας ξένης χώρας, η οποία κατηγορείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατά τα δικαιώματα των πολιτικών αντιπάλων και των ατόμων LGBTQ+ καθώς και των 2 εκατομμυρίων εργατών μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της», γράφει χαρακτηριστικά η Le Soir.