“Μηδενικές” οι τιμές ρεύματος στη χονδρική, αλλά ο καταναλωτής τις πληρώνει χρυσάφι

timologia

Για 173 ώρες από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά σχεδόν μηδενίστηκαν και για 11 ώρες βρέθηκαν κάτω από το μηδέν, οι παραγωγοί δηλαδή πλήρωναν για να πουλήσουν την παραγωγή τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το όφελος ωστόσο αυτής της νέας συνθήκης που χαρακτηρίζει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, όπως και όλης της Ευρώπης με τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, δεν έφτασε στους καταναλωτές. Αντιθέτως, οι καταναλωτές για τις 173 αυτές ώρες επιδότησαν την παραγωγή των ΑΠΕ με πολύ περισσότερα ποσά από όσα θα την επιδοτούσαν εάν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ήταν υψηλότερες, και ακόμη χειρότερα για κάποιες από αυτές τις ώρες η επιδότηση κατέληξε σε όφελος καταναλωτών της γειτονικής Βουλγαρίας. Πώς συνέβη αυτό;

Οι μηδενικές και αρνητικές τιμές και οι περικοπές ενέργειας είναι το «τίμημα» αυτή τη στιγμή που πληρώνουν τα ηλεκτρικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της ανισορροπίας που έχει προκαλέσει η υπερεπένδυση στις ΑΠΕ. Τα πράσινα μεγαβάτ που έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης είναι πολύ περισσότερα από την πράσινη ζήτηση που θα έφερνε ο εξηλεκτρισμός των ευρωπαϊκών οικονομιών (ηλεκτροκίνηση, αντλίες θερμότητας, παραγωγή υδρογόνου κ.λπ.).

Έτσι, σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, όπως η άνοιξη και το φθινόπωρο, που η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη ή θέρμανση είναι σχεδόν μηδενική τις μεσημεριανές ώρες, οπότε η παραγωγή των ΑΠΕ ανεβαίνει κατακόρυφα, το φαινόμενο των μηδενικών και αρνητικών τιμών εμφανίζεται όλο και συχνότερα, ενώ όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας βγαίνουν από το σύστημα για να διατηρηθεί η ευστάθεια.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ο καταναλωτής πληρώνει μόνιμα το ρεύμα “χρυσάφι“, αφού η κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας “πάει σύννεφο”