«Δημήτρη συγχαρητήρια για την προετοιμασία. Αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά…».
Ήταν το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, αμέσως μόλις έληξε ο συναγερμός της κακοκαιρίας που έπληξε πρόσφατα τη Θεσσαλία, μια απτή απόδειξη πως στο Μαξίμου συνεχίζουν να έχουν στο μικροσκόπιο την Περιφέρεια αλλά και τον Περιφερειάρχη της πιο «πονεμένης» περιοχής στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.
Η διαρροή μάλιστα του σχετικού τηλεφωνήματος σε μεγάλη καθημερινή εφημερίδα με την υποσημείωση του δημοσιογράφου πως «με δεδομένο πως τα επίπεδα της βροχόπτωσης δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με αυτά του περασμένου Σεπτεμβρίου, το τηλεφώνημα αποτυπώνει περισσότερο τη διάθεση του Μαξίμου να συνεργαστεί με τον νέο περιφερειάρχη», έρχεται να… δέσει το γλυκό που όπως φαίνεται έχουν αποφασίσει τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να το φάνε με το ίδιο κουτάλι, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Μπορεί η αλήθεια να είναι πως όντως η περιφέρεια Θεσσαλίας είχε προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την πρόσφατη κακοκαιρία, κάτι που εξήγησε αναλυτικά ο Περιφερειάρχης στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος τηλεφωνήματος, ωστόσο πίσω από την προετοιμασία ή την πρωτοβουλία για τηλεφωνική επικοινωνία, κρύβεται η συνειδητοποίηση και των δυο πλευρών πως σε αυτή την υπόθεση κανείς δεν κερδίζει μόνος του.
Από την μια πλευρά ο Δημήτρης Κουρέτας γνωρίζει πως χωρίς την κεντρική χρηματοδότηση είναι αδύνατον να προχωρήσει στην κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών και να προστατεύσει με τον τρόπο αυτό τη Θεσσαλία από καταστροφές στο μέλλον. Γνωρίζει όμως επίσης καλά πως αυτή ακριβώς η ανάγκη του, θα μπορούσε υπό συνθήκες να αποτελέσει και το πολιτικό του «άλλοθι», καθώς άπαντες αντιλαμβάνονται πως από τη στιγμή που όλα τα μεγάλα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Daniel, καθώς και όλα όσα θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν για την προστασία από νέες καταστροφές έχουν περάσει στην κεντρική κυβέρνηση, τότε ο ίδιος απαλλάσσεται σε μεγάλο βαθμό της ευθύνης.
Από την άλλη πλευρά αυτό ακριβώς φαίνεται πως το έχουν συνειδητοποιήσει και στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον, στην στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα μπορούσε επ’ ουδενί να σβηστεί με κόκκινη γραμμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας, απλά και μόνο επειδή ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης δεν ανήκει στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Απεναντίας, από την στιγμή που ο ίδιος δεν ανήκει οργανωμένα σε κανένα κόμμα και έχει διακηρύξει δημοσίως πως «θα επικροτώ τις κυβερνητικές επιλογές και ενέργειες αν βοηθάνε τη Θεσσαλία», αυτό σημαίνει πως είναι στο χέρι της κυβέρνησης να έχει δίπλα της τον «ιδανικό ουδέτερο».
Φυσικά, όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, αλλά και αυτοί που παρατηρούν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους οι δυο κεντρικοί παίκτες που θα καθορίσουν το μέλλον της Θεσσαλίας, αντιλαμβάνονται πως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Το μεγάλο εμπόδιο στη σχέση Μαξίμου-Κουρέτα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, είναι ολλανδικής προελεύσεως. Ο ρόλος της ολλανδικής εταιρείας που με εντολή του Πρωθυπουργού είχε αναλάβει να αποτυπώσει και να προτείνει όλα όσα χρειάζεται να υλοποιηθούν για το ασφαλές μέλλον της Θεσσαλίας βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του Περιφερειάρχη.
Από τη μια το οπισθοβαρές του ολλανδικού σχεδίου, δηλαδή η πρόταση τα έργα να τρέξουν από το 2028, και από την άλλη το σχέδιο της αγροτικής ανασυγκρότησης στην οποία δεν θα έχει μέλλον η καλλιέργεια βάμβακος είναι δυο πυλώνες που αποτελούν κόκκινη γραμμή αλλά και αιτία πολέμου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν προσεκτικά τις δημόσιες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος πριν λίγες μέρες μέσα στη Βουλή και μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συνεδρίαζε για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε με νόημα ότι «στη χώρα της ίδιας εταιρείας που εκπόνησε το Master Plan για τη Θεσσαλία, ο αντίστοιχος οργανισμός, ανήκει στο δημόσιο και συνεργάζεται με τις 21 περιφέρειες της χώρας για τη διαχείριση των λεκανών απορροής και κινδύνων πλημμύρας. Αναρωτιέμαι γιατί η ολλανδική εταιρεία δεν ακολούθησε το μοντέλο της χώρας της, αλλά προτείνει ένα ιδιωτικό σχήμα στην Ελλάδα», ενώ μετά από λίγες μέρες ο ίδιος δεν δίστασε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τον οδικό χάρτη αποκατάστασης των ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Υποδομών παρουσία του Πρωθυπουργού στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου.
Ακριβώς για τον λόγο αυτό στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος φόρεσε εκ νέου τη στολή του πυροσβέστη, καλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου τον Δημήτρη Κουρέτα αλλά καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ολλανδικής εταιρείας HVA International Μιλτιάδη Γκουζούρη, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της όποιας δημόσιας αντιπαράθεσης.
Τις επόμενες μέρες και πιο συγκεκριμένα την Μ. Τετάρτη ο Δημήτρης Κουρέτας θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα το ολοκληρωμένο αγροτικό του πρόγραμμα για τη Θεσσαλία, κάτι που αναμένεται πως θα ανάψει εκ νέου φωτιές στο κυβερνητικό μέτωπο.
Η ιδιότυπη αυτή παρτίδα πόκερ που παίζεται ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και στην κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί. Η κατάληξή της φυσικά έχει άμεση σχέση με τα έργα που περιμένει να δει ο Θεσσαλός πολίτης, αλλά και με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Κι αυτό γιατί ο ένας μπορεί να κρατάει στα χέρια του το πορτοφόλι, ο άλλος όμως βρίσκεται σε ασφαλές καταφύγιο πενταετίας, συνθήκες δηλαδή που μπορούν να μετατρέψουν την παρτίδα του πόκερ σε καταστροφή ή σε θρίαμβο.
larissapress.gr