“Μποναμάς” τα Χριστούγεννα για τους συνταξιούχους-Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

sintaxiouxi

Το πρωί της Πέμπτης το yπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε μια έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Λίγη ώρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Real FM, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση λόγω των πολύ υψηλών κερδών ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στη διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που αναμένεται να είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022, κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ, θα κατευθυνθούν στη στήριξη του Προϋπολογισμού και ασφαλώς στη στήριξη ευάλωτων ομάδων στο τέλος του έτους και δη εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα επόμενα βήματα

Όπως ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης, αυτοί που έχουν προτεραιότητα είναι οι συνταξιούχοι και τώρα το ΥΠΕΘΟ θα πρέπει να «τρέξει» προκειμένου να ξεκαθαριστεί πόσοι είναι αυτοί που χάνουν την αύξηση των αποδοχών τους από 1ης/1/2025.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα μπορέσουν να προστεθούν στο επίδομα που θα έχει μορφή κοινωνικού μερίσματος και αναμένεται να καταβληθεί κοντά στα Χριστούγεννα.

Το «ξεκαθάρισμα» για το ποιοι θα λάβουν τα χρήματα αναμένεται να ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΘΟ μέσα στο καλοκαίρι και οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν από τον ίδιο των Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στην ΔΕΘ. Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα 250 υπολογίζεται ότι θα διατεθούν για το σχετικό επίδομα και τα υπόλοιπα 50 αναμένεται να ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε περίπτωση που ακολουθηθεί το παλαιό μοντέλο για το κοινωνικό μέρισμα, δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Σε αυτή την κοινωνική ομάδα, το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ.

 

iefimerida.gr