Νίκος Ανδρουλάκης: Θα ενημερώσω αμέσως γιατί με παρακολουθούσαν

434465782_467898742236889_4494723695144292029_n

“Είμαι σίγουρος, ότι ανοίγοντας τον δρόμο της αλήθειας σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση, ανοίγω και το “Κουτί της Πανδώρας” για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας“, δήλωσε Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον επικεφαλης της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, το πρωί της Δευτέρας 8 Απριλίου, για την υπόθεση των υποκλοπών και την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ για να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος του Μαρτίου του 2021, που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Είμαι σίγουρος, ότι ανοίγοντας τον δρόμο της αλήθειας σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση, ανοίγω και το Κουτί της Πανδώρας για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι βαθιά εμπλεκόμενη σε μια ιστορία που έχει πλήξει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του.

Προσέθεσε ότι συνεχίζει τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις, γιατί πιστεύει ότι “αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας να ζουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, με καθολικό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με σκληρούς φραγμούς στο παρακράτος και τη διαφθορά”.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς “το σκάνδαλο αυτό δεν είναι μόνο ένα πολιτικό σκάνδαλο. Προφανέστατα το να παρακολουθείς πολιτικούς αντιπάλους, το μισό υπουργικό συμβούλιο και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο. Αλλά είναι και οικονομικό σκάνδαλο, γιατί κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια εμπορευόμενοι ένα παράνομο λογισμικό, το οποίο στις εξαγωγές είχε τη σφραγίδα του σημερινού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας”.

Σχετικά με την ενημέρωσή του από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε από τον κ. Ράμμο να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Με ενημέρωσε ότι περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση, να επιδοθεί και αμέσως θα κάνει τα νόμιμα και προβλεπόμενα για να έχω την ενημέρωση που χρειάζομαι και εγώ ώστε με τη σειρά μου να ενημερώσω τον ελληνικό λαό όπως έχω δεσμευτεί”, συμπλήρωσε.

Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση ενημέρωσης ενός πολίτη που τέθηκε υπό παρακολούθηση αφορά παλαιότερο νόμο, του 2021, σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης, που εκτιμούν ότι ως εκ τούτου η σχετική αίτηση για ενημέρωση του Ν. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Αναλυτικά, στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι με βάση τα όσα διαβάζουμε στην περίληψη της απόφασης:

1. Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο.

2. ⁠Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεότερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα “σύστημα με εσωτερική συνοχή”, άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του.

3. ⁠Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Το σκεπτικό του το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζει θεσμικό αντίβαρο την υποχρέωση της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου όταν λήξει ο σκοπός της παρακολούθησης.

“Όπως έχει επίσης κριθεί, οι αρμόδιες εθνικές αρχές, στις οποίες παρασχέθηκε από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρόσβαση στα διατηρούμενα δεδομένα για τους προαναφερόμενους σκοπούς, οφείλουν, στο πλαίσιο των ισχυουσών εθνικών διαδικασιών, να ενημερώνουν σχετικά τα υποκείμενα των δεδομένων, εφόσον και από τη στιγμή που η ενημέρωση δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις έρευνες που οι εν λόγω αρχές διεξάγουν.

 

 

thetoc.gr

Ακολουθήστε το trikalatroll.gr στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.