Ο Αμερικανικός Στρατός θέλει το Στεφανοβίκειο, αν φύγει η 1η ΤΑΞΑΣ

taxas2

Ενώ λόγω της πολύ άσχημης κατάστασης των εγκαταστάσεων θα πρέπει πλέον να θεωρείται σχεδόν δεδομένη η εγκατάλειψη του αεροδρομίου του Στεφανοβικείου από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ – ΛΑΧΑΝΑ», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DP, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση κατατέθηκε από αμερικανικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι εφόσον ληφθεί απόφαση για τη μόνιμη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, τότε αιτούνται την παραχώρησή του, ώστε να το μετατρέψουν σε αμιγώς αμερικανική βάση.

Όπως διευκρινίστηκε, όλα τα κόστη αποκατάστασης, κατασκευής νέων εγκαταστάσεων και υποδομών καθώς και ισχυρής αντιπλημμυρικής προστασίας θα αναληφθούν εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ. Είναι αυτονόητο ότι η αμερικανική πρόταση αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη σε τακτικό (τοπικό), επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο.

Καταρχάς σε τοπικό επίπεδο, η κατασκευή των έργων και πολύ περισσότερο η μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικού προσωπικού και πιθανότατα των οικογενειών τους, προφανώς θα αποτελέσει ώθηση για την τοπική και περιφερειακή οικονομία, καθώς εκτός της αύξησης της κατανάλωσης θα δημιουργήσει μόνιμη ισχυρή ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της εξαιρετικά κομβικής γεωγραφικής θέσης του Στεφανοβικείου που επιτρέπει την ταχεία πρόσβαση των αεροκίνητων δυνάμεων σε Βορειοδυτική Ελλάδα, Θράκη, Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο και τη βαλκανική ενδοχώρα. Ταυτόχρονα ο λιμένας του Βόλου και η εγγύτητα με τους υπάρχοντες ή υπό κατασκευή κύριους οδικούς άξονες, διευκολύνει σημαντικά την ανάπτυξη των επίγειων στοιχείων των αεροκίνητων σχηματισμών.

Με άλλα λόγια, η αμερικανική πρόταση αποτελεί και την έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης χρησιμότητας του Στεφανοβικείου σε εθνικό επίπεδο (Βορειοδυτική Ελλάδα, Θράκη, Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο).

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική πλευρά, μεδεδομένο ότι η κύρια απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας προέρχεται από την Τουρκία, θα πρέπει να σταθμίσει με μεγάλη προσοχή τις συνέπειες της μόνιμης αμερικανικής παρουσίας σε αμιγώς αμερικανική βάση στην Κεντρική Ελλάδα, που αποτελεί τον χώρο συγκέντρωσης και ανάπτυξης εφεδρειών προς Βόρεια και Ανατολικά, και τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε στρατηγικό επίπεδο, η αμερικανική πρόταση αντικειμενικά αποτελεί περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και του ρόλου της Ελλάδας σε συμμαχικό (ΝΑΤΟϊκό) επίπεδο.

Όμως, επειδή η μέχρι σήμερα εμπειρία (Σούδα, Αλεξανδρούπολη) έχει δείξει ότι η χώρα μας, παρά το ότι διαχρονικά αποτελεί φιλικό, σταθερό και κυρίως ασφαλές περιβάλλον για τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν και επιχειρούν από το έδαφος της, εν τούτοις, σε πρακτικό επίπεδο, τα ανταλλάγματα που λαμβάνει από τους Αμερικανούς είναι επιεικώς ασήμαντα.

Το πιο πρόσφατα και λίαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιβόητη λίστα Μπλίνκεν, τα περιεχόμενα στην οποία μέσα που παραχωρούνται δωρεάν (ως «πλεονάζον αμυντικά υλικά» – EDAs: Excess Defense Articles), απαιτούν υψηλή κόστη ενεργοποίησης και δημιουργίας της υποδομής διοικητικής μέριμνας.

Οπότε, στην περίπτωση που αποφασιστεί η αποδοχή της αμερικανικής πρότασης, αφού πρώτα σταθμιστούν ψυχρά και αντικειμενικά οι τυχόν συνέπειες μόνιμης αμερικανικής παρουσίας σε αμιγώς αμερικανική βάση σε περίοδο κρίσης ή πολέμου, θα πρέπει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της να διαπραγματευτεί σοβαρά, πρακτικά – χειροπιαστά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ.

Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ

Πηγή:defence-point