Ο Δ. Τρικκαίων τιμά τον Μ. Τόκα αλλά όχι τον “πατριάρχη” της μουσικής μας παράδοσης

kolas karakostas

Ο Δ. Τρικκαίων τιμά τον Μ. Τόκα αλλά όχι τον “πατριάρχη” της μουσικής μας παράδοσης

Ίσως είναι ο πιο λησμονημένος Τρικαλινός καλλιτέχνης, αν και θεωρείται ακόμη και σήμερα άφθαστος στο είδος του.

Πρόκειται φυσικά για τον Νίκο(Κόλα)Καρακώστας που γεννήθηκε κάπου μεταξύ 1881 κα 1885 στο χωριό La Kornou(Κρανιά Ασπροποτάμου Τρικάλων) και μεγάλωσε στον Δομοκό.

Ήταν τσαρουχοποιός στο επάγγελμα, όπως και ο πατέρας του, που έπαιζε και βιολί στα πανηγύρια. Όταν παντρεύτηκε πήγε μόνιμα στη Λαμία.

Στον Δομοκό, στην Λαμία και στα πανηγύρια των χωριών που πήγαινε, άκουγε τα κλαρίνα και ενθουσιαζόταν. Κι έτσι αποφάσισε να μάθει να παίζει αυτό το όργανο που του άρεσε τόσο.

Αυτοδίδακτος εννοείται, ήταν όμως τόσο καλός που έγινε περιζήτητος. Ώσπου το 1934 ήρθε στην Αθήνα να δουλέψει στον ξακουστό Έλατο, στο ιστορικό κέντρο παραδοσιακής μουσικής! Πρώτη φορά που έβαζαν κλαρίνο σε μαγαζί της Αθήνας. Ως τότε είχαν μόνο σαντούρια και βιολιά. Τα κλαρίνα ήταν για τα πανηγύρια και τα θεωρούσαν ολίγον «μπας κλας»…

Ο Καρακώστας έπαιζε τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κάτι όχι πολύ συνηθισμένο τότε. Έδινε το δικό του χρώμα σε ό,τι έπαιζε κι ήταν και άριστος στους αυτοσχεδιασμούς. Στον Έλατο έκανε τρανταχτή επιτυχία κι ο κόσμος πήγαινε στο μαγαζί ειδικά για τον Καρακώστα!

Συνεργάστηκε δισκογραφικά με πολλά μεγάλα ονόματα της εποχής όπως ο Γιώργος Παπασιδέρης, η Γεωργία Μυττάκη, η Ρίτα Αμπατζή κ.ά. Επίσης δίδαξε και πολλούς μετέπειτα φημισμένους κλαρινίστες, όπως τον Γαρδικιώτη Σωτήρη Σγούρο και τον Τζάρα.

Ο Καρακώστας πέθανε τις Απόκριες του 1955 πάνω σε ένα  γλέντι. Είχε ζητήσει να γράψουν πάνω στον τάφο του: “Εγώ φτωχός γεννήθηκα φτωχός και θα πεθάνω μα μερακλής να γράψετε στον τάφο μου απάνω”.

Ο Νίκος ή Νικόλας Καρακώστας υπήρξε μεγάλη μορφή του δημοτικού μας τραγουδιού και το παίξιμό του είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Αν ακούσετε δυο-τρεις φορές τα τραγούδια του θα το διαπιστώσετε. Αυτοί που ξέρουν, λένε ότι είναι το καλύτερο κλαρίνο που γνώρισε η Ελλάδα!

Ακούστε τον και είμαι σίγουρη ότι θα σας μαγέψει, όπως με συνεπήρε και μένα!

 

 

πληροφορίες: Marlykon