Ο φιλορώσος Όρμπαν σώζει την οικονομία της Β. Μακεδονίας-Της χορηγεί δάνειο 1δις(7% του ΑΕΠ)

FILE PHOTO: Hungary PM Orban holds international media briefing, in Budapest
FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during a media briefing in Budapest, Hungary, December 21, 2022. REUTERS/Marton Monus/File Photo

Η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα λάβει δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την Ουγγαρία, αναφέρει το περιοδικό Focus.

Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση της Βουδαπέστης από τότε που ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει την εξουσία στη χώρα του, αναφέρει το BGNES.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 250 εκατ. ευρώ για τους δήμους και άλλα τόσα για τα εμπορικά επιμελητήρια, καθώς και μια νέα επένδυση στον τομέα της ενέργειας ύψους 460 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο του δανείου θα είναι 3%.

«Ο σύμβουλος του Όρμπαν, Arpad Habony, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται κοντά στο VMRO-DPMNE στη Μακεδονία και υπάρχει η υποψία ότι συνέβαλαν στην οικονομική βάση του κόμματος», γράφει το μέσο ενημέρωσης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου στα Σκόπια, ο μελλοντικός πρωθυπουργός Κρίστιαν Μιτκόσκι υποσχέθηκε οικονομική αναζωογόνηση, αύξηση των συντάξεων και των μισθών, επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία και τον πολιτισμό, καταπολέμηση της διαφθοράς, λογοδοσία κάθε εγκληματία και μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ανέφερε το MIA, το οποίο επικαλείται το BTA.

Η συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε σήμερα το πρωί, έχει ως αντικείμενο την εκλογή της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με το καταστατικό του κοινοβουλίου, η συνεδρίαση μπορεί να διαρκέσει το πολύ δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα.

«Έρχεται η ώρα που η πατρίδα πρέπει να κάνει περισσότερα για τους πολίτες. Ο καθένας από εσάς έκανε τα πάντα για την πατρίδα του, τώρα ήρθε η ώρα να δουλέψει για εσάς (…) Δεν θα ζητήσω μήνα του μέλιτος 100 ημερών, αλλά θα ανακοινώσω αμέσως επενδύσεις, ήδη την Τρίτη μια επένδυση άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, στη συνέχεια μειώσεις φόρων και αυξήσεις συντάξεων», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

Κατά τη διάρκεια της δήλωσής του ο Μιτκόσκι αποκάλεσε τη χώρα του “Μακεδονία” τρεις φορές, αντί να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό της όνομα που συμφωνήθηκε με τη Συνθήκη των Πρεσπών με την Ελλάδα το 2018.