O Mητσοτάκης θα ξαναβγεί γιατί είναι ο νόμος της δεύτερης ευκαιρίας(Παύλος Τσίμας)

Αφορμή η τηλεοπτική έρευνα που ετοιμάζει για τις εκλογές εν Ελλάδι από το 1974 μέχρι το 2019. Αιτία, όμως, το κοινό παρελθόν μας. Τότε που πιστεύαμε ότι είμαστε οι καλύτεροι, το άλας της γης, τότε στα χρόνια της ουτοπίας. Το όνομα Παύλος Τσίμας είναι χαραγμένο στην καρδιά μου. Από τον «Ριζοσπάστη» μέχρι τον 902 Αριστερά στα FM. Κάπως έτσι προέκυψε και η κουβέντα μας.

Οχι συνέντευξη, αλλά ανταλλαγή «θερμοκρασιών». Το πρώτο που μου είπε ήταν: «Είμαι στο μοντάζ, τελειώνω μια αναδρομή στις εκλογές της ζωής μας – είναι 18 εκλογές, από το 1974 ως το 2019, από Καραμανλή και Ανδρέα μέχρι Αλέξη και Κυριάκο. Θα προβληθεί στον ΣΚΑΪ σε δύο συνέχειες Πέμπτη και Παρασκευή πριν από τις εκλογές. Μίλησα με ανθρώπους που τις έζησαν και με τους γκουρού των αριθμών που εξηγούν τα μυστικά τους».

Σκηνή 1: Αναδρομή στις εκλογές

– Με ποιους δηλαδή;
«Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Μαρία Δαμανάκη, Στέφανος Μάνος, Παρασκευάς Αυγερινός και Τηλέμαχος Χυτήρης καταθέτουν τη μαρτυρία τους. Το ίδιο και άνθρωποι που συνδέθηκαν με την ιστορία των εκλογών, όπως Νίκος Δήμου, Ανδρέας Δρυμιώτης, Τάσος Μπιρσίμ. Φυσικά ακαδημαϊκοί όπως Γιώργος Μαυρογορδάτος, Βασιλική Γεωργιάδου, Νίκος Μαραντζίδης, Βασίλης Βαμβακάς και έμπειροι πολιτικοί επιστήμονες και εκλογικοί αναλυτές όπως Πάνος Σταθόπουλος, Λευτέρης Κουσούλης, Γιάννης Λούλης, Δημήτρης Μαύρος, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Στράτος Φαναράς, Ευτύχης Βαρδουλάκης, Γιώργος Σεφερτζής, Γιώργος Αράπογλου. Αυτοί αποκρυπτογραφούν τα μυστικά των αριθμών και μας ξεναγούν στα παρασκήνια της πολιτικής».

– Ηταν ανάγκη να γίνει σε δύο μέρη;
«Ηταν, γιατί το πρώτο ντοκιμαντέρ, την Πέμπτη 18 Μαΐου, καταγράφει τον κύκλο της ανόδου, από την πτώση της δικτατορίας, την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, τη γένεση του ελληνικού δικομματισμού, τον ευρωπαϊκό άθλο της Ελλάδας, την εποχή των μεγάλων παθών και των χωριστών καφενείων, τη σύγκρουση Παπανδρέου – Μητσοτάκη και Σημίτη – Καραμανλή μέχρι το θριαμβευτικό καλοκαίρι του 2004 των Ολυμπιακών Αγώνων και του Euro».

– Και το δεύτερο; 
«Το δεύτερο ντοκιμαντέρ έχει ως αφετηρία τον μεγάλο εκλογικό σεισμό του Μαΐου του 2012, την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και την ανασύστασή του με νέους όρους. Ανατρέχει στα πρόδρομα σημάδια της κρίσης, τις εκλογές του 2007 και του 2009, και έπειτα παρακολουθεί από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2015 μέχρι τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες, μετά την κρίση, εκλογές του 2019».– Πες μου κάτι που συγκράτησες από αυτή την έρευνα. 
«Ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση; Αυτό που θεωρούμε αυτονόητο, ότι είναι η πρώτη φορά σε όλη την Ιστορία της Ελλάδας που επί 50 χρόνια οι εκλογές γίνονται κανονικά και κανείς δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμά τους».– Κάτι πιο επίκαιρο; 
«Υπάρχει ένας νόμος στην Ελλάδα. Ολοι παίρνουν δεύτερη ευκαιρία. Ο Καραμανλής ο πρώτος πήρε δεύτερη ευκαιρία, ο Παπανδρέου πήρε δεύτερη ευκαιρία, ο Σημίτης πήρε δεύτερη ευκαιρία, ο Τσίπρας πήρε δεύτερη ευκαιρία. Μόνο στις περιόδους κρίσης 1989-’90 και 2012-’15 δεν υπήρξαν δεύτερες ευκαιρίες. Αλλά τώρα δεν είμαστε σε περίοδο κρίσης. Αρα η λογική πρόβλεψη είναι ότι Μητσοτάκης θα ξαναβγεί γιατί είναι ο νόμος της δεύτερης ευκαιρίας. Το ελληνικό εκλογικό σώμα δεν διώχνει κανέναν από την πρώτη θητεία του. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Από την πρώτη μέρα της δεύτερης θητείας θέλει να τον σφάξει. Η δεύτερη ευκαιρία είναι χωρίς περίοδο χάριτος και ο νικητής θα είναι πάντα στον πάγκο του χασάπη».– Είναι, επομένως, καταδικασμένος να βγει. 
«Με μια έννοια είναι καταδικασμένος να πάρει τη δεύτερη ευκαιρία. Η επόμενη τετραετία θα είναι δύσκολη, έτσι κι αλλιώς. Ετσι λένε όλοι οι ειδικοί, για λόγους οικονομικούς, διεθνείς και για οποιουσδήποτε άλλους. Η ευκαιρία του είναι να κάνει τη δεύτερη θητεία του αδιαφορώντας για μια τρίτη που δεν μπορεί να έχει έτσι κι αλλιώς, δηλαδή να μην κάνει πράγματα για να κερδίσει τις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά για να αφήσει κάτι πίσω του. Να αφήσει ένα legacy».

– Ο Τσίπρας θα παραμείνει, δεν θα εκθρονιστεί; 
«Δεν βλέπω ποιος θα τον αντικαταστήσει. Το ξέρει και ο ίδιος, το ξέρουν και άλλοι».

Σκηνή 2: Ενάμισι κόμμα– Πώς εξηγείται, βρε συ Παύλο, δύο πρώην κομμουνιστές αυτή τη στιγμή να υποστηρίζουν μια παράταξη που είναι δεξιά, που είναι η Νέα Δημοκρατία. Του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Α, για μένα μη μιλάς».– Οι απόψεις σου γενικά είναι μάλλον με τον Κυριάκο, δεν είναι; 
«Του αναγνωρίζω ότι έχει κάνει μερικά σωστά πράγματα. Του καταλογίζω ότι έχει κάνει μερικά πράγματα λάθος. Καταλαβαίνω έναν κόσμο ο οποίος λέει: “Θα τον ψηφίσω γιατί δεν έχω τίποτε άλλο πρόχειρο να ψηφίσω, τίποτε άλλο που να μου ταιριάζει περισσότερο”. Καταλαβαίνω επίσης και έναν κόσμο που λέει: “Επειδή το τοπίο το πολιτικό είναι τόσο ανισόρροπο αυτή τη στιγμή, έχεις αυτό που κάποιος είπε σύστημα του ενάμισι κόμματος”, το οποίο δεν είναι υγιές, δεν λειτουργεί καλά».