Ο πρώτος νεκρός της χούντας ήταν ο Μουζακιώτης Βασίλης Πεσλής

439850348_479152477778182_6854182398337388234_n

Βασίλης Πεσλής: Ο πρώτος νεκρός της χούντας

Γράφει ο Γεώργιος Γούσιας

Σαν σήμερα Σάββατο του Λαζάρου,  πριν 57 χρόνια, στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων  Αττικής έγινε η κηδεία του πρώτου νεκρού, του πρώτου θύματος της χούντας, του δεκαπεντάχρονου Βασίλη Πεσλή.  Ο Πεσλής δολοφονήθηκε στις 7:10 το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 από τον τότε λοχία και αργότερα αστυνομικό Λυμπέρη Ανδρικόπουλο με ριπές στο κεφάλι.

Πατέρας του Βασίλη ήταν ο Σεραφείμ Πεσλής, τσαγκάρης στο επάγγελμα, με καταγωγή από το Μουζάκι και μητέρα του η Ανδρονίκη Κεραμιδάρη από τη Λέσβο. Ήταν το έκτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας και είχε πέντε αδερφές, την Ευαγγελία, τη Μαρία-Αικατερίνη, την Αγορίτσα-Αθανασία, τη Δέσποινα και τη Μαρίνα.

Ο Βασίλης δούλευε σε μια επιχείρηση με υφάσματα στο Μοναστηράκι και την ημέρα εκείνη έφυγε πιο νωρίς από το σπίτι, για να πάει στο πρακτορείο Τρικάλων να βγάλει εισιτήρια για να κάνουν Πάσχα στην πατρίδα του πατέρα του.  Κατά τις 7:00 βρέθηκε στην πλατεία Αττικής, όπου ο λοχίας Ανδρικόπουλος απαγόρευε στον κόσμο να προχωρήσει. Πιθανόν να άλλαξαν και κάποιες  κουβέντες , καθώς αναφέρθηκε αργότερα από μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν κοντά  και  Βασίλης ξέφυγε. Μόλις όμως τον αντιλήφθηκε ο λοχίας, τον πυροβόλησε στο κεφάλι, και το δεκαπεντάχρονο παιδί έπεσε αμέσως στο δρόμο. Τον μετέφεραν δυο αστυφύλακες στο Πρώτων Βοηθειών αλλά ήταν πια αργά, ο Βασίλης Πεσλής ήταν νεκρός!

Οι γονείς του δεν ξέρανε τίποτα για το δραματικό γεγονός, αγωνιούσαν για την εξαφάνισή του και όταν πληροφορήθηκαν κάτι, δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, γιατί από νωρίς το απόγευμα απαγορεύθηκε η κυκλοφορία. Χαράματα της άλλης μέρας που έφτασαν, ένας αστυνομικός τους προέτρεψε να πάνε στο νεκροτομείο. Και εκεί, με τη βοήθεια μιας καθαρίστριας, αντίκρισαν το νεκρό παιδί τους και παρέλαβαν τη σορό του…

Για το τραγικό γεγονός δεν δημοσιεύτηκε τίποτα εκείνες τις μέρες –ποιος θα το περίμενε άλλωστε!-, παρά μόνο το 1968 σε μια αντιστασιακή εφημερίδα καταγράφηκε ότι  «…ο γιος ενός τσαγκάρη σκοτώθηκε στις 7 το πρωί στην Πλατεία Αττικής, γιατί δεν σταμάτησε σε διαταγή της περιπόλου».

Μετά την μεταπολίτευση, στην 19/12/1974, ο πατέρας του παιδιού Σεραφείμ Πεσλής, κατέθεσε μήνυση στον εισαγγελέα Δ.Τσεβά εναντίον των πρωταιτίων του πραξικοπήματος και εναντίον αγνώστου ως φυσικού αυτουργού. Δικηγόρος του ανέλαβε ο μετέπειτα βουλευτής και υπουργός  Αντώνης Φούσας. Μετά από έρευνες και ανακρίσεις, αποκαλύφθηκε του όνομα του αυτουργού, καθώς και το ότι ο ιατροδικαστής Αγιουτάντης υπέγραψε ένα ψευδές πιστοποιητικό θανάτου, ότι ο θάνατος επήλθε από εξοστρακισμό σφαίρας και όχι από τρεις ριπές.

Η δίκη στο Πανταμελές  Εφετείο  ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου του 1976 και η απόφασή του ήταν καταδικαστική για τον λοχία Ανδρικόπουλο. Σε εφτά χρόνια για τον φόνο του Πεσλή και σε δύο χρόνια για τον τραυματισμό ενός υπαλλήλου της ΚΥΠ την ίδια ημέρα, του Δ.Τελώνη, κατά συγχώνευση σε κάθειρξη 8 ετών, ενώ ο ιατροδικαστής Αγιουτάντης απαλλάχτηκε λόγω παραγραφής.

Ο θάνατος του νεαρού Βασίλη αποτέλεσε, όπως ήταν φυσικό, μια τραγωδία για την οικογένεια. Η μάνα του δεν άντεξε το χαμό του και τον ακολούθησε μετά από δέκα χρόνια στον τάφο του. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ο Σεραφείμ Πεσλής  αναζητώντας παρηγοριά, έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Πηγές: Οι εφημερίδες της εποχής Ριζοσπάστης και Τα Νέα και κυρίως το βιβλίο του Δημήτρη Βεριώνη «Θάνατοι στη Χούντα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τόπος, και στο οποίο ο συγγραφέας διέθεσε έξι σελίδες με πλούσιο υλικό και πληροφορίες από την αδερφή του δολοφονημένου, Αθανασία. Από το ίδιο βιβλίο επίσης προέρχεται και η φωτογραφία του Βασίλη Πεσλή).

 

mouzakinews.gr