Ο τρόμος της ξηρασίας που έρχεται, το φράγμα Πύλης και τα φωτοβολταϊκά

tromos xirasias

Την περίοδο μετά την υπογραφή των μνημονίων, τότε κυβερνητικός παράγοντας δικαιολογούσε την εμμονή για τις ΑΠΕ με το επιχείρημα ότι “είναι οι μόνες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα.

Σήμερα οι Έλληνες βιώνουν πολύ σκληρά των βίαιη και χωρίς σχέδιο μετάβαση στη “Πράσινη Ανάπτυξη“, στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι μόνο από την αρχή του 2024 έξι βιομηχανικές μονάδες “έβαλαν λουκέτο“, γιατί δεν μπορούσαν να σταθούν στον ανταγωνισμό λόγω ακριβής ενέργειας.

Ταυτόχρονα η κλιματική αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα, πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι επιστήμονες στον Θεσσαλικό κάμπο.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά στην απειλή της ξηρασίας που θα υπονομεύσει τα επόμενα χρόνια την παραγωγική του δυνατότητα.

Λύσεις υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, όπως η εκτροπή του Αχελώου και τα μικρά φράγματα όπως του Μουζακίου – για το συγκεκριμένο έργο εμφανίζεται κάποια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα – και αυτό της Πύλης, που αγνοείται η τύχη του.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, η κεντρική εξουσία σε “αγαστή” συνεργασία με τα οικονομικά συμφέροντα και με το επιχείρημα της λειψυδρίας, θα αλώσουν τον κάμπο εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά..!