Τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές ελληνικών τυριών στην Κίνα παρουσιάζουν συνεχή αύξηση. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη χρήση τυριών από αλυσίδες αρτοποιείων, στη συχνότερη κατανάλωση τυριών από οικογένειες στο μαγείρεμα και στη συνήθειά τους να το συνοδεύουν με κρασί.
Σημαντικός παράγοντας είναι και τα ταξίδια Κινέζων στην Ελλάδα, όπου δοκιμάζουν ελληνικά τυριά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη, η αξία των εξαγωγών τυριών διπλασιάστηκε από 584,44 εκατ. ευρώ το 2019 σε 1,19 δισ. ευρώ το 2023, με τις εξαγωγές φέτας να φτάνουν τα 51 εκατ. κιλά.
“Οι Κινέζοι άρχισαν να τρώνε φέτα και ο μόνος φαίνεται που έχει αντιληφθεί αυτήν την ευκαιρία, είναι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας που έχε προτείνει έγκαιρα η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής να εστιαστεί στην εντατική κτηνοτροφία και κατ΄επέκταση στη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα“, έλεγε στο trikalatroll.gr στέλεχος Τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες δυνατότητες που διανοίγονται για τον κλάδο, λόγω του μεγέθους της συγκεκριμένης αγοράς.
Ο Κουρέτας φωνάζει αλλά ποιος τον ακούει στη Κυβέρνηση, που το μυαλό(και όχι μόνο) το έχουν στα φωτοβολταϊκά και στους “ανεμιστήρες.”