Οι κλήσεις της Τροχαίας από κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας στο κινητό του οδηγού

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022. (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI)

Ένα νέο, «έξυπνο» πληροφοριακό σύστημα που θα ενισχύσει τη λειτουργία των καμερών ελέγχου κυκλοφορίας και θα επιτρέπει την αυτόματη αποστολή των κλήσεων κατά τον χρόνο τέλεσής τους, βρίσκεται στα σχέδια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι στόχος του νέου συστήματος είναι η τάχιστη διαχείριση των παραβάσεων, ώστε οι κλήσεις να αποστέλλονται αυτόματα στους παραβάτες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εγκατάσταση 1.000 νέων καμερών, σημειώνοντας πως ήδη έχουν δημοπρατηθεί 388 κάμερες από την Περιφέρεια Αττικής, 12 κάμερες του ΟΑΣΑ και 17 κάμερες της Αττικής Οδού, οι οποίες θα διασυνδεθούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα.

Ο κ. Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον η φυσική παρουσία υπαλλήλων για την ανάκτηση των δεδομένων από τις κάμερες, καθώς η μεταφορά των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα. «Δεν θα χρειάζεται να πάει κάποιος υπάλληλος με ένα στικάκι να κατεβάζει τις φωτογραφίες», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Το νέο σύστημα προβλέπει τη συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία των καμερών, ενώ η διαχείριση των παραβάσεων θα γίνεται από το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.

Ο υπουργός προανήγγειλε την πιθανότητα να αποστέλλεται στους οδηγούς ειδοποίηση μέσω κινητού την ίδια στιγμή που καταγράφεται η παράβαση, ενώ η τελική βεβαίωση της κλήσης θα γίνεται αυτόματα και θα εμφανίζεται στη θυρίδα του πολίτη, δηλαδή στο gov.gr.

«Εξετάζουμε να έρχεται την ίδια ώρα της παράβασης ένα μήνυμα στο κινητό του χρήστη ότι ελέγχεται για παράβαση, και μόλις η τροχαία το τσεκάρει, η βεβαίωση να έρχεται αυτομάτως στη θυρίδα του οδηγού», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας πως οι οδηγοί θα μπορούν να πληρώνουν και ψηφιακά.

Σημειώθηκε επίσης ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τις κλήσεις μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ θα μπορούν να ζητήσουν και τη φωτογραφία που αποδεικνύει την παράβαση.

«Όλες οι κλήσεις θα μπορούν να αμφισβητηθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να ζητήσουν και τη φωτογραφία που αποδεικνύει την παράβαση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι κλήσεις παραδίδονται στον παραβάτη ακόμη και μετά από 5 ή 10 χρόνια, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που ακολουθείται από την τροχαία μέχρι τους δήμους και την τελική βεβαίωση της κλήσης.

«Υπάρχουν κλήσεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και μετά από 5 ή 10 χρόνια στον παραλήπτη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.