Οι λόγοι και το παρασκήνιο που οδήγησαν στην έξοδο τους 4 υπουργούς

4ipourgi

Τα χαμόγελα περίσσεψαν στην σύντομη τελετή ορκωμοσίας των 16 υπουργών και υφυπουργών που ορκίστηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, πίσω από αυτά όμως το αίσθημα της ευθύνης μετά το ηχηρό μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος, ήταν έντονο.

Ο Κ. Μητσοτάκης περιμένει από το νέο σχήμα αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και μηδενική αλαζονεία, και αυτό ο Πρωθυπουργός θα το καταστήσει σαφές σήμερα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό.

Οι απαιτήσεις

Είναι προφανές, ότι από υπουργεία που άλλαξαν χέρια, ο Κ. Μητσοτάκης έχει απαιτήσεις, γιατί οι πολίτες κατέδειξαν ότι μπορούν να “μιλήσουν” είτε απέχοντας, είτε μετακινούμενοι σε άλλον πολιτικό χώρο. Το μήνυμα “ελήφθη” και η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα έγινε, σε τομείς που φαίνεται ότι υπήρχαν καθυστερήσεις.

Η ακρίβεια καθίσταται ο νο1 αντίπαλος για την κυβέρνηση, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να καλείται να την “τιθασεύσει” ο εκσυγχρονισμός του κράτους επίσης, με τον Θοδωρή Λιβάνιο να πρέπει να τον επισπεύσει, ενώ οι δυσαρεστημένοι αγρότες μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες στην Θεσσαλία πρέπει να επαναπροσεγγιστούν, καθώς η δυσαρέσκειά τους είναι έντονη.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, όπως λένε, ζητούσαν επίμονα ραντεβού με τον Λευτέρη Αυγενάκη αλλά δεν το κατάφερναν, και για να “ηρεμήσουν” οι κινητοποιήσεις χρειάστηκε η “πυροσβεστική” παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και η συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Το γεγονός ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπαίνει ένας παλιός πολιτικός από την Καρδίτσα, ο Κ. Τσιάρας, με υφυπουργό από την Λάρισα, τον Χ. Κέλλα, εκτιμάται ότι φέρει πιο κοντά την πολιτική ηγεσία με τους αγρότες και αντίστροφα. Τα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά του το Υπουργείο Εργασίας, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση των μισθών με στόχο τα 950 ευρώ για τον κατώτατο και τα 1500 ευρώ για τον μέσο μισθό, τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην επιλογή της αλλαγής της Δόμνας Μιχαηλίδου και της ανάληψης του Υπουργείου από μία πιο τεχνοκράτη Υπουργό (σ.σ Νίκη Κεραμέως).

Κατά τα λοιπά, επιχειρήθηκε να ικανοποιηθούν και οι φωνές στην Κ.Ο, οι οποίες “γκρίνιαζαν” ότι δεν χρησιμοποιούνται στην κυβέρνηση γαλάζια στελέχη αλλά κυρίως εξωκοινοβουλευτικοί, με την τοποθέτηση 8 νέων υφυπουργών, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπουργοποιούνται για πρώτη φορά, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός αυτήν την κρίσιμη πολιτικά περίοδο. “Ο Πρωθυπουργός κάνει τις επιλογές του με κριτήριο την αποτελεσματικότητα” έλεγαν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και αν κάποιοι στο παρελθόν έκατσαν για λίγο στον πάγκο- και ίσως δυσαρεστήθηκαν τότε- ήρθε η στιγμή να επανέλθουν.

 

πληροφορίες:thetoc.gr