Οι παλαιότερες ταβέρνες της Αθήνας-Η μια Γαρδικιώτικη

kaliteres tavernes

Κλασικά και αγαπημένα ταβερνάκια σε Αθήνα, Πειραιά και γειτονιές που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ταυτότητα τους και να σερβίρουν αυθεντικό φαγητό -κάποια πάνω από έναν αιώνα

Κάθε χρόνο στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή έρχονται στο επίκεντρο νέες τάσεις με πολλά μαγαζιά να τις ακολουθούν πιστά διαμορφώνοντας ανάλογα το μενού – πολλές φορές χάνοντας ακόμα και την ταυτότητα τους. Νέα μαγαζιά ξεπηδούν, σε κάθε γειτονιά της πόλης, παρουσιάζοντας κάτι το διαφορετικό ή ακολουθώντας την κυρίαρχη τάση της εποχής. Από την άλλη υπάρχουν και τα μαγαζιά που ακολουθούν την ελληνική κουζίνα ως βάση και από εκεί και πέρα τα «twist» και οι «αποσυνθέσεις» έχουν την τιμητική τους.

Φυσικά κάποιοι ιδέες είναι πρωτοποριακές σερβίροντας στους πελάτες ένα έξοχο γεύμα ή δείπνο, άλλες πάλι μάς δημιουργούν αναμονή με το αποτέλεσμα να είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Σε όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στη γαστρονομική σκηνή της πόλης υπάρχουν κάποια μαγαζιά που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτη την ταυτότητα τους στο πέρασμα των χρόνων διατηρώντας την αυθεντική κουζίνα μιας άλλης εποχής που οι γεύσεις ήταν ξεκάθαρες και η πρώτη ύλη έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και μπορεί γύρω μας πολλά να αλλάζουν, σε μια Αθήνα που παραμένει (ευτυχώς) ανήσυχη, ωστόσο υπάρχουν κάποια μαγαζιά σήμα κατατεθέν που κρατάνε ένα κομμάτι του τόπου ζωντανό. Ο λόγος για τα παραδοσιακά ταβερνάκια που τα περισσότερα πρωτοάνοιξαν πριν από έναν αιώνα σηματοδοτώντας το σημείο εκκίνησης.

Σε μια Αθήνα που μεταμορφώνεται γαστρονομικά, αναζητώντας τη δική της ταυτότητα, υπάρχουν μέχρι σήμερα τα ταβερνάκια που είναι βάλσαμο στη ψυχή και το στομάχι και στα οποία επιστρέφουμε ξανά και ξανά όταν θέλουμε να απολαύσουμε ποιοτικό φαγητό και να συνδεθούμε με ανθρώπους.

Κατσαρίνα

Η ταβέρνα Κατσαρίνα άνοιξε για πρώτη φορά στην Κηφισιά το 1893 και μέχρι σήμερα παραμένει ένα αυθεντικό στέκι για καλοφαγάδες. Η ταβέρνα που λειτουργεί εδώ και 131 χρόνια φημίζεται για τα κρεατικά με best seller την μπριζόλα γάλακτος που έρχετε σερβιρισμένη με φρέσκιες πατάτες τηγανιτές, ενώ από το μενού δε λείπουν τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας.

Στην «Κατσαρίνα» την αυθεντική ταβέρνα των βορείων προαστίων θα βρείτε παραδοσιακά πιάτα που τρώμε πάντα στα ταβερνάκια χωρίς twist και αποδομήσεις. Μάλιστα, κάθε Κυριακή η σούβλα παίρνει φωτιά και θα βρείτε, μεταξύ άλλων, κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Στον κατάλογο πρωταγωνιστούν οι κρεατικές επιλογές, με την μπριζόλα γάλακτος να είναι από τα best sellers, ενώ θα βρείτε και φαγητά ημέρας.

Λεωφόρος Κηφισίας 311, Κηφισιά

Παλιά ταβέρνα του Ψαρρά

Λίγα μέτρα πριν φτάσετε στα διάσημα σκαλοπάτια της Μνησικλέους, στη συμβολή των οδών Ερεχθέως κι Ερωτοκρίτου, βρίσκεται από το 1898 σε ένα νεοκλασικό κτίριο, το ιστορικό εστιατόριο η «Παλιά ταβέρνα του Ψαρά».

Από τις αναφορές που έχουν στο site της παλιάς ταβέρνας στα τραπεζάκια της έχουν καθίσει οι Λόρενς Ολίβιε, Βίβιαν Λι, Γκραχάμ Γκριν και Μαργκό Φοντέιν, ενώ αναφέρεται ότι ήταν το αγαπημένο στέκι του Σεφέρη.

Στο μενού της «Παλιάς Ταβέρνας του Ψαρρά» θα βρείτε ορεκτικά, σαλάτες, πιάτα με κρέας, θαλασσινά και φρέσκο ψάρι.

Ερεχθέως & Ερωτοκρίτου 16, Αθήνα

Ειδικόν

Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο του «Οινοπαντοπωλείου το Ειδικόν» έχετε την αίσθηση ότι θα ξεπεταχτούν ηθοποιοί από τη δεκαετία του 1960. Το μπακάλικο που πλέον λειτουργεί ως ταβερνάκι έχει μείνει ανέγγιχτο στο χρόνο εδώ και έναν αιώνα που λειτουργεί στην περιοχή της Δραπετσώνας με τα ηνία να έχει ο Αριστείδης Παπακωνσταντίνου, εγγονός του πρώτου ιδιοκτήτη.

Στη γνωστή μπακαλοταβέρνα θα βρείτε συγκεκριμένα πιάτα: φάβα, ελιές Θάσου, κεφτεδάκια παραδοσιακά, φέτα, ομελέτα με κορν μπιφ και καγιανά με πατάτες τηγανιτές. Απλό, λιτό μενού που συνοδεύεται με κρασάκι σήμα κατατεθέν μιας άλλης εποχής που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει πιστό κοινό. Η αυθεντικότητα στα καλύτερα της.

Ψαρών 38 και Σαλαμίνος, Πειραιάς

Κληματαριά

Η ταβέρνα «Κληματαριά», που βρίσκεται στην πλατεία Θεάτρου, λειτουργεί από το 1927 και είναι από τα διαχρονικά μαγαζιά της πόλης. Αρχικά, πρωτοξεκίνησε ως καφενείο το 1880 και πριν 97 χρόνια μετατράπηκε σε ταβέρνα, όπου μέχρι σήμερα σερβίρει παραδοσιακό φαγητό.

Στην «Κληματαριά» θα βρείτε νόστιμα πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας που ετοιμάζονται όλα με μεράκι μέσα στην κουζίνα της ταβέρνας που έχει το δικό της πιστό κοινό, αλλά και τουρίστες, ανά τον κόσμο, που αναζητούν αυθεντικές γεύσεις.

Σαλιγκάρια, πολίτικος μουσακάς χωρίς μπεσαμέλ, μοσχαράκι κοκκινιστό, χουνκιάρ μπεγεντί, λαχανοντολμάδες αυγολέμοο, πίτες, σαγανάκι Καισαρείας είναι μόνο μερικά από τα φαγητά που θα βρείτε στην ταβέρνα που εξακολουθεί να διατηρεί τη διαχρόνικοτητα της και να παραμένει εκλεκτό στέκι.

Πλατεία Θεάτρου 2, Αθήνα

Δίπορτο

Στη γωνία Σωκράτους και Θεάτρου θα κατεβείτε μερικά σκαλάκια και θα μπείτε στον εσωτερικό χώρο της ταβέρνας Δίπορτο που λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα και θα μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή.

Αγαπημένο στέκι τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και των τουριστών που τα διθυραμβικά σχόλια για το αυθεντικό ταβερνάκι το έχουν κάνει διάσημο. Με το που θα καθίσετε θα καταφτάσει το ψωμί και η ρετσίνα και ο σερβιτόρος θα πάρει την παραγγελία. Ρεβύθια, φάβα, γόπα, πατάτες γιαχνί είναι από τα πιάτα που βγαίνουν καθημερινά.

Το πολύ σε δύο χρόνια το Δίπορτο θα σταματήσει να λειτουργεί -το κτίριο αγοράστηκε να γίνει ξενοδοχείο οπότε τρέξτε να δοκιμάσετε φαγητό βάλσαμο στο στομάχι και την ψυχή.

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Τ/210.32.11.463

Καραβίτης

Από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αθήναςο «Καραβίτης», στο Παγκράτι, φημίζεται για τα νόστιμα παϊδάκια, τα κεφτεδάκια και τις φρέσκιες πατάτες τηγανιτές (που κοντεύουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση).

Η λειτουργία του ξεκίνησε πριν 98 χρόνια ως καρβουνιάρικο -σέρβιρε κανένα μεζεδάκι για την αναμονή μέχρι που μετατράπηκε σε μαγειρείο και με τα χρόνια έγινε ταβέρνα για τους εκλεκτούς λάτρεις του κρέατος.

Ο χώρος θυμίζει σα να βρίσκεσαι σε χωριό αν και είναι στην καρδιά της Αθήνας και η πρώτη ύλη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά διατηρώντας την ταυτότητα της ταβέρνας που βρίσκεται μια ανάσα από το να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Λελούδας

Ο Λελούδας είναι μια ανάσα πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής -λειτούργησε για πρώτη φορά το 1928 και μέχρι σήμερα βρίσκεται στο Βοτανικό. Πλέον την παλιά ταβέρνα «τρέχει» η τρίτη γενιά με το ίδιο μεράκι καταφέρνοντας να προσελκύει πιστούς θαμώνες νοσταλγούς μιας άλλης εποχής.

Στα best seller του Λελούδα είναι ο χρυσαφένιος τηγανιτός μπακαλιάρος που παλαιότερα έβγαινε μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τώρα λόγω ζήτησης είναι στο καθημερινό μενού του παλαιού μπακάλικου που ήταν και μαγειρείο.

Εκτός από τον μπακαλιάρο και τη σπιτική φάβα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά κεφτεδάκια και, φυσικά, να ρωτήσετε για τα πιάτα ημέρας. Το μικρό μπορεί να είναι μικρό, αλλά οι γεύσεις είναι εγγυημένα πεντανόστιμες και αυθεντικές.

Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός

Ταβέρνα του Βαρδή

Η «Ταβέρνα του Βαρδή» άνοιξε για πρώτη φορά το 1920 και εξακολουθεί να κρατάει την ταυτότητα της μέχρι σήμερα δημιουργώντας μια νοσταλγική διάθεση στους επισκέπτης της. Μάλιστα, είναι από τις παλαιότερες ταβέρνες στον Υμηττό.

Στον κατάλογο θα βρείτε νόστιμα μεζεδάκια να τα μοιραστείτε στη μέση με την παρέα σας, ενώ best seller παραμένουν τα κρεατικά ψητά της ώρας. Όλες οι παρασκευές γίνονται μέσα στην κουζίνα διατηρώντας η οικογένεια την παράδοση και το μεράκι για καλό φαγητό και αυθεντικές γεύσεις.

Καισαρείας 9, πλατεία Υμηττού

 

BOVARY