Πάλι τα ίδια: Ρυθμίζονται κόκκινα δάνεια 700 “αμαρτωλών” αγροτικών συνεταιρισμών

mitsotakis8

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε σήμερα κατά την πρωτολογία του στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, πως έρχεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια 21.000 αγροτών και 700 αγροτικών συνεταιρισμών, ενώ υπενθύμισε πως πέρυσι, όταν και πάλι οι αγρότες έστησαν μπλόκα εν είδει «εθίμου», ο πρωθυπουργός τόνισε πως ικανοποίησε και τότε τα αιτήματά τους.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Καλοδεχούμενη η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσουμε με ειλικρίνεια για τα προβλήματα που απασχολούν τον Έλληνα αγρότη. Οι πρακτικές της άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική του “δανεικά κι αγύριστα” ξεκίνησε επί των δικών σας ημερών. Πολλά από όσα είπατε είναι μηδενιστικά συνθήματα διαμαρτυρίας που τα διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που δεν κρύβει δυσκολίες, περιγράφει όμως και τα αναχώματα που έχει υψώσει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Από αυτή την κυβέρνηση οι αγρότες φορολογούνται με 9%, η δική μας κυβέρνηση έριξε τον ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές από το 13% στο 6%. Αυτή είναι η κυβέρνηση που άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών όταν πέρυσι τέτοια εποχή είχαν βγει στα μπλόκα. Πέρυσι φώναξα τους αγρότες στο Μαξίμου και άκουσα τα αιτήματά τους. Τα αιτήματά τους ήταν η μονιμοποίηση της επιστροφής του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Αυτό έγινε από τη δική μας κυβέρνηση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Αν κατάλαβα αυτό που είπατε, είναι ο αγρότης να παίρνει πετρέλαιο αφορολόγητο στην αντλία, αυτό είναι συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο. Εμείς επιδοτήσαμε τους αγρότες στο φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα με σχήμα για μια ολόκληρη 10ετία. Αν έχετε κάποιον μαγικό τρόπο να μειώσετε το ρεύμα στα 3 ή τα 5 λεπτά ή να το μηδενίσετε, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σε άλλο σημείο της απάντησής του ο πρωθυπουργός.

«Δεν γνωρίζετε ότι στον προϋπολογισμό έχουμε εγγράψει 600 εκατ. ευρώ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών; Αυτό χρηματοδοτείται από το τέλος ανθεκτικότητας γιατί χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ή είστε ανενημέρωτος, κ. Ανδρουλάκη, ή επιλέγετε να παρουσιάσετε μια στρεβλή εικόνα. Αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του αγροτικού τομέα με παλαιότερες μεθόδους, μόνο με επιδοτήσεις. Ο στόχος μας είναι να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων μας. Θέλουμε η καλλιέργεια της γης και η εκτροφή των ζώων να προσφέρει μια καλή ζωή σε όσους είναι στην ύπαιθρο», ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρέπει να πείσουμε τους αγρότες ότι χρειάζεται μια συνολική αλλαγή και εμείς έχουμε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες. Μια τέτοια είναι η στροφή των καλλιεργειών στα θερμοκήπια, καθώς η παραγωγικότητα και οι ανάγκες στο νερό δεν μπορούν να συγκριθούν με τις στεγασμένες καλλιέργειες».

«Γνωρίζω καλά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, γνωρίζω τις αγωνίες τους και γνωρίζουν και αυτοί ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα είμαστε δίπλα τους. Ξέρω τις δεδομένες αντοχές της πατρίδας και αυτές δεν μου επιτρέπουν να τους κοροϊδεύω με ψεύτικες υποσχέσεις του τύπου “όλα τα λεφτά όλα τα κιλά”. Πάντα εννοώ ό,τι λέω και πάντα θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Δεν θα γυρίσουμε στο “ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια” και αφήσατε συντρίμμια τους συνεταιρισμούς. Από τις τοποθετήσεις σας, πέραν των γενικών διακηρύξεων, προσπαθώ να βρω αν υπήρχε ένα συγκεκριμένο μέτρο και το μόνο που συγκράτησα ήταν το πλαφόν στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Όταν ξεμείνουμε από τα προϊόντα αυτά που είναι διεθνή, ελάτε να μιλήσετε στους παραγωγούς. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα λέει αυτά.

Ας μιλήσουμε λίγο για ένα κρίσιμο ζήτημα που είναι τα αγροτικά δάνεια. Ερχόμαστε σήμερα με διάταξη που τίθεται άμεσα σε διαβούλευση να δώσουμε επιτέλους ρύθμιση στα “κόκκινα” δάνεια 21.000 αγροτών και 700 συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Θα ήθελα όταν έρθει αυτή η ρύθμιση στη Βουλή να μας πείτε την άποψή σας. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εντοπιστεί σκιές, κάνουμε μια μεγάλη δύσκολη προσπάθεια μετασχηματισμού ενός οργανισμού που δυστυχώς δεν είχε αποκτήσει την αυτάρκεια να κάνει τις πληρωμές χωρίς να καταφεύγει σε τρίτους παρόχους. Το ψέμα και ο εμπαιγμός έχουν αποδειχθεί ότι έχουν κοντά ποδάρια. Έχει περάσει ο καιρός των λόγων και πλέον πρέπει να περάσουμε σε πράξεις».

«Πολύ σύντομα θα έρθουμε με πρόταση αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ. Το ζήτημα ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών είναι τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν φυσικές καταστροφές οι οποίες δεν θα ασφαλίζονται. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σας προσκαλώ να κάνουμε αυτή τη συζήτηση από κοινού και να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο που θα είναι στη σημερινή εποχή. Όσον αφορά το ζήτημα των υδάτων είμαστε εμείς που φτιάξαμε τον οργανισμό υδάτων της Θεσσαλίας. Χρειάζεται συνολική διαχείριση των υδάτων, έχουμε ανακοινώσει σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία. Εάν εσείς έχετε χρόνο για να τα κάνετε σε έναν χρόνο, ελάτε να μου το πείτε. Κάτι θα σας δώσω δίκιο, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από έργα που είχαν σχεδιαστεί μισοτελειωμένα. Πριν σχεδιάσουμε καινούργια έργα, ας πάμε να κάνουμε μια αποτύπωση στα έργα που ήταν κακώς σχεδιασμένα και χρειάζονται συμπληρωματικά για να γίνουν λειτουργικά».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με «δύο θετικά νέα, διότι αποτυπώνουν συνολικά την πραγματικότητα. Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε: «Μας είπατε ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων (από 7 στα 10,3 δισ από το 2019 έως το 2023)» και αναφέρθηκε στα στοιχεία των εξαγωγών: «6,6 δισ το 2019, 10,8 δισ το 2023. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ολόκληρο ψέμα», είπε.

Και πρόσθεσε πως «η εικόνα για τα χωριά που εγκαταλείπονται είναι ως έναν βαθμό πραγματική. Υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου υπάρχει εγκατάλειψη. Θέλω να θυμίσω ότι η ελληνική ύπαιθρος έχει ένα μεγάλο μέρος που έχει εγκαταλειφθεί. Θέτω όμως το ερώτημα: Πόσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα; 66.000 περισσότεροι από το 2000 έως το 2023, με το 37% να είναι νέοι. Θα είμαστε εδω για να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.