ΠΕΣΟΝΤΕΣ – ΗΡΩΕΣ του Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ περιοχής Δήμου Μουζακίου

pesontes

ΠΕΣΟΝΤΕΣ – ΗΡΩΕΣ του Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ περιοχής Δήμου Μουζακίου

Από τον Γιώργο Φ. Γούσια


Κλείνουν φέτος 84 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη χώρα μας και την μεγάλη νίκη που πέτυχε ο στρατός μας στα βουνά της Ηπείρου. Μια νίκη που καθώς έγραψαν πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, έδωσε κουράγιο και δύναμη στην κατεχόμενη Ευρώπη. Όμως και οι νίκες έχουν βαρύ τίμημα. Στους έξη μήνες που οι έλληνες στρατιώτες μάχονταν στα ελληνικά και στα αλβανικά βουνά, σαράντα έξη (46) συμπατριώτες μας που κατάγονταν από τα χωριά που απαρτίζουν τον σημερινό Δήμο Μουζακίου, άφησαν τη ζωή τους στα ματωμένα χώματα.

Οι περισσότεροι νεκροί -εννέα άτομα, 8 στρατιώτες και ένας λοχαγός- κατάγονταν από τη Δρακότρυπα. Ακολουθεί το Μουζάκι και το Μαυρομάτι με 7, η Βούνιστα (Ελληνόκαστρο) με 6, η Βατσουνιά, η Οξυά, η Πορτή και το Φλωρέσι (Ανθοχώρι) με 3, η Μαγουλίτσα με 2 και από έναν νεκρό η Γελάνθη, το Ζερέτσι (Κρυοπηγή) και η Νεβροβούνιστα (Πευκόφυτο). Για τη Λαζαρίνα δεν εντοπίσαμε κανένα όνομα.

Αναλογικά με τον πληθυσμό των χωριών που απογράφηκε το 1940, τη μεγαλύτερη θυσία την είχε το Ελληνόκαστρο με 12,2 πεσόντες ανά 1000 κατοίκους, ακολουθεί η Δρακότρυπα με 7 και  έπεται η Βατσουνιά με 4,1. Σε όλα τα άλλα χωριά η αναλογία είναι μικρότερη του 4 ενώ οι μέσοι όροι της μεν περιοχής του σημερινού Δήμου Μουζακίου είναι 3,7 του δε νομού Καρδίτσας είναι 3,1 νεκροί στρατιωτικοί ανά 1000 κατοίκους.

Όπως είναι φυσικό, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νεκροί του ελληνοϊταλικού πολέμου ήσαν στρατιώτες, 36 τον αριθμό, 4 δεκανείς, 3 λοχίες, 2 έφεδροι αξιωματικοί και  ένας αξιωματικός καριέρας. Και βέβαια όλοι τους νέοι άνθρωποι. Προφανώς την κανονική τους θητεία θα έκαναν οι 14 που ήταν μεταξύ 21 και 23 ετών ενώ οι νεκροί των επόμενων ηλικιακών κλιμακίων πιθανόν να ήταν επιστρατευμένοι. Από αυτούς οι 6 ήσαν μεταξύ 24-26, 12 μεταξύ 27-29, 5 μεταξύ 30-32, 6 από 33 έως 36 ετών και μεγαλύτερος όλων ήταν ο λοχαγός Ηλίας Θεοδώρου 37 ετών.

Ο πρώτος νεκρός από την περιοχή μας έπεσε την πρώτη ημέρα του πολέμου και ήταν ο Απόστολος Καραβίδας από την Οξυά. Τον Νοέμβριο του 1940 καταμετρήθηκαν 5 θάνατοι, τον Δεκέμβριο 9, τον Ιανουάριο 7, τον Φεβρουάριο 4, τον Μάρτιο 12 και τον Απρίλιο 4, εκ των οποίων οι δύο από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Στρυμόνα και στη Λάρισα.

Στη συνέχεια παρατίθεται ονομαστικός πίνακας των ηρώων μαχητών. Ο κατάλογος προέρχεται από την έκδοση του ΓΕΣ   «Αγώνες και νεκροί του ελληνικού στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο 1940-45» και βασίστηκε στην έρευνα που έκανε ο Καρδιτσιώτης ερευνητής και μελετητής της τοπικής ιστορίας Βασίλης Μαγόπουλος, η οποία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» της Καρδίτσας στις 28/10/1996. Φυσικά πέραν τούτων η περιοχή μας είχε και άλλα θύματα και όσον αφορά τη Δρακότρυπα μπορώ να αναφέρω τον 27χρονο χωροφύλακα Βασίλειο Αθ. Πολύμερο το 1941 στο Ρέθυμνο, τη νεαρή Ελένη Κακαράντζα και την υπέργηρη Ασ. Σκυλογιάννη άμαχα θύματα των Ιταλών στις επιχειρήσεις της 11/6/1943 στο χωριό, τον κρατούμενο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης τραπεζικό υπάλληλο Βασ. Κακαράντζα, τους Βασ. και Δημ. Αθανασίου που βρήκαν θάνατο από τους Βουλγάρους κατακτητές της Ανατολικής Μακεδονίας στο Δοξάτο Δράμας όπου ζούσαν και τον 21χρονο Νίκο Β. Λάζο που σκότωσαν οι Γερμανοί έξω από τα Τρίκαλα στις 31/8/1944 περίοδο της αποχώρησής τους από την Ελλάδα.

Ζητώ εκ προοιμίου συγνώμη από τους συγγενείς και συγχωριανούς άλλων νεκρών στρατιωτικών που πιθανόν λόγω αβλεψίας ή ελλιπούς πληροφόρησης δεν περιλαμβάνονται στον παρόντα πίνακα.

Νεκροί ’40 Δήμου Μουζακίου πίνακας

Φωτογραφία από το αρχείο του Γ.Γούσια
4 στρατιώτες του ΄40 από τη Δρακότρυπα

Σόλων Σκυλογιάννης, Ηλίας Χαρίσης (Βεργής) Βασίλειος Ν.Κωστάκης, Ηλίας Π. Κωστάκης

mouzaki news