
Μεγάλες αλλαγές στους κανόνες του ποδοσφαίρου με σκοπό να κάνουν το άθλημα πιο γρήγορο, θεαματικό αλλά και διαφανές ως προς τις αποφάσεις των διαιτητών ανακοίνωσε η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ένωση (IFAB).
Η εφαρμογή των αλλαγών ξεκίνησε την πρώτη ημέρα του Ιουλίου και θα αφορά όσες διοργανώσεις ξεκινήσουν από εδώ και στο εξής.
Οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο ανυπομονούν να τις δουν «στο χορτάρι», ειδικά αυτή που δίνει τη δυνατότητα στον διαιτητή να ανακοινώνει μέσω μικροφώνου σε όλο το στάδιο και τους τηλεθεατές την απόφασή του μετά από μια χρονοβόρα εξέταση της φάσης στην οθόνη του VAR.
Πιο αναλυτικά, οι 8 αλλαγές της IFAB για τη σεζόν 2025-2026:
Τέρμα οι καθυστερήσεις από τους τερματοφύλακες
Ο χρόνος που είχαν δικαίωμα στη διάθεσή τους οι τερματοφύλακες να έχουν την μπάλα στα χέρια τους -και ενδεχομένως να κάνουν καθυστερήσεις- ήταν 6 δευτερόλεπτα, αλλά οι διαιτητές ήταν μάλλον ελαστικοί στον έλεγχο. Τώρα ο χρόνος ανεβαίνει στα 8 δευτερόλεπτα.
Ο διαιτητής θα χρονομετρεί
Για να έχουν όλοι γνώση του ελέγχου του τερματοφύλακα, αν ο διαιτητής υποπτεύεται πως ελλοχεύει παράβαση, σηκώνει το χέρι του και μετρά αντίστροφα. Αν ο τερματοφύλακας ρισκάρει και τελικά καταλογιστεί παράβαση, η αντίπαλη ομάδα θα κερδίζει κόρνερ, και όχι έμμεσο φάουλ.
Νέος τρόπος επανέναρξης του παιχνιδιού με την μπάλα «να παίζει»
Γίνεται πιο συγκεκριμένος ο κανονισμός που αφορά στην επανέναρξη του αγώνα με την μπάλα «ενεργή» (dropped ball) αφού αυτός έχει διακοπεί για λόγους που δεν σχετίζονται με παράβαση (π.χ. τραυματισμός, διαιτητική διακοπή).
Αν η φάση διακόπηκε εκτός περιοχής και ο διαιτητής δεν είναι απολύτως σίγουρος ποια ομάδα είχε την κατοχή, τότε η μπάλα δίνεται στην ομάδα που την ακούμπησε τελευταία.
Αν όμως είναι σαφές ποια ομάδα είχε την κατοχή ή ποια θα έπαιρνε την κατοχή (π.χ. από πλάγιο, φάουλ ή ελεύθερο), τότε η επανέναρξη γίνεται υπέρ αυτής.
Τέλος οι κάρτες στους εξωγηπεδικούς αν αγγίξουν την μπάλα
Η αλλαγή αυτή φέρνει επιεικέστερη αντιμετώπιση στην περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής, προπονητής ή ακόμα και αποβληθείς παίκτης που βρίσκεται στον πάγκο αγγίξει καταλάθος τη μπάλα όταν αυτή περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο εν λόγω παράγοντας του αγώνα δεν θα τιμωρείται με κάρτα, αλλά η αντίπαλη ομάδα θα εκτελεί έμμεσο φάουλ.
Οφσάιντ με βάση την τελευταία επαφή
Μπορεί να αφορά σε λίγες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέα. Για να ελεγχθεί μία φάση για οφσάιντ, ο διαιτητής έκρινε από την πρώτη επαφή που είχε ο παίκτης που έκανε την πάσα ή τη σέντρα. Στο εξής, το οφσάιντ θα κρίνεται με βάση την τελευταία επαφή με την μπάλα, είτε πρόκειται για πάσα είτε για εσκεμμένη ή ακούσια επαφή που προηγείται της τελικής ενέργειας.
Εκτέλεση πέναλτι με διπλή επαφή (αλά Άλβαρες)
Μετά τον χαμό που έγινε στον αγώνα Champions League μεταξύ Ρεάλ και Ατλέτικο με το πέναλτι του Άλβαρες, η IFAB ξεκαθαρίζει πως αν ένας παίκτης κατά την εκτέλεση πέναλτι αγγίξει ακούσια την μπάλα και με το άλλο πόδι (π.χ. εάν γλιστρήσει), τότε η εκτέλεση επαναλαμβάνεται εφόσον η μπάλα μπει γκολ. Αν αυτός δεν σκοράρει, θα υποδεικνύεται έμμεσο φάουλ υπέρ της αμυνόμενης ομάδας. Σε περιπτώσεις χτυπήματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των πέναλτι, αυτό θα μετρά ως αποτυχημένη εκτέλεση.
Νέες οδηγίες για τον βοηθό διαιτητή στα πέναλτι
Κατά την εκτέλεση πέναλτι, ο βοηθός διαιτητή δεν θα στέκεται πλέον στη γραμμή του τέρματος, αλλά στη γραμμή όπου περιμένουν οι υπόλοιποι παίκτες, ώστε να παρατηρεί πιθανή παράβαση από παίκτες που εισέρχονται νωρίτερα στην περιοχή κατά την εκτέλεση. Αυτή η αλλαγή επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της τήρησης των κανονισμών στις επαναφορές, στα ριμπάουντ και στη γενικότερη οργάνωση της άμυνας.
Ο διαιτητής παίρνει το μικρόφωνο
Πρόκειται μάλλον για την πιο τηλεοπτική από τις νέες ρυθμίσεις, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους διαιτητές, εφόσον το επιτρέπει η εκάστοτε διοργάνωση, να ανακοινώνουν μέσω μικροφώνου την τελική απόφαση στο κοινό, μετά από παρέμβαση του VAR.
iefimerida.gr