Ποιοι Έλληνες ακροαριστεροί και ακροδεξιοί Ευρωβουλευτές είναι “φίλοι” του Πούτιν

akroaristeriakrodexii

Τους «καλύτερους φίλους» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ευρωβουλή την τελευταία τετραετία -ανάμεσά τους και Έλληνες ευρωβουλευτές- αποκαλύπτει το Politico, βάσει του τρόπου που ψήφισαν σε ψηφίσματα που πήγαιναν κόντρα στα συμφέροντα της Ρωσίας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι εξέτασε 16 ψηφίσματα της Ευρωβουλής που ήταν επικριτικά για τη Ρωσία, όπως η η ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και η δηλητηρίαση του σφοδρού επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Όλα τους ψηφίστηκαν από την ευρεία πλειοψηφία, με εξαίρεση μια ομάδα 30 ευρωβουλευτών, που αντιτάχθηκαν ή απείχαν από τις ψηφοφορίες.

Τρεις Ελληνες μεταξύ των καλύτερων φίλων του Πούτιν στην Ευρωβουλή

Το Politico παραθέτει λίστα με τους «φίλους του Πούτιν» στην Ευρωβουλή, στην τρίτη και τέταρτη θέση της οποίας φιγουράρουν οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, οι οποίοι καταψήφισαν τα 13 από τα 16 ψηφίσματα κατά της Ρωσίας και απείχαν από δύο.

Στην 26η θέση επί συνόλου 30 βρίσκεται άλλος ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, ο 30χρονος Μανώλης Φράγκος της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος καταψήφισε έξι ψηφίσματα κατά της Ρωσίας του Πούτιν και υπερψήφισε μόλις δύο, το ένα εκ των οποίων αφορούσε στην αναγνώριση ως γενοκτονίας του μαζικού λιμού (Γκολοντομόρ) το 1932-33 επί Στάλιν στην Ουκρανία και το άλλο στην υπόθεση του φυλακισμένου επικριτή του Πούτιν, Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά.
Ακροαριστεροί και ακροδεξιοί οι περισσότεροι φιλορώσοι ευρωβουλευτές

Από τους 30 «φίλους του Πούτιν» που περιλαμβάνονται στη λίστα του Politico, δύο στους τρεις διεκδικούν σε αυτές τις ευρωεκλογές την επανεκλογή τους και στην πλειονότητά τους είναι ακροαριστεροί από την ευρωομάδα «Η Αριστερά» ή ακροδεξιοί από την «Ταυτότητα και Δημοκρατία», ενώ από τους λοιπούς οι περισσότεροι είναι ανένταχτοι.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η Λετονή ευρωβουλευτής Τατιάνα Ζντανόκα, που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και στην οποία επέβαλε πρόστιμο η Ευρωβουλή.

Όπως σημειώνει το Politico, κανένα από τα επικριτικά για την κυβέρνηση Πούτιν ψηφίσματα δεν υπερψήφισε ο επικεφαλής υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Mαξιμίλιαν Κραχ, ο οποίος σταμάτησε την προεκλογική εκστρατεία και παραιτήθηκε από τον ηγετικό του ρόλο στο κόμμα μετά από μια σειρά σκανδάλων, ενώ άλλοι ευρωβουλευτές της AfD ταυτίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την ψήφο του.

«Όχι» σε κάθε ψηφοφορία κατά της Ρωσίας στην οποία μετείχε ψήφισε και ο Ολλανδός Μαρσέλ ντε Γκραφ, που εγκατέλειψε την ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» λόγω της αντιρωσικής, όπως είπε, θέσης της και του οποίου ο βοηθός εμπλέκεται σε έρευνα για ρωσική προπαγάνδα.

Στην ίδια λίστα βρίσκουμε και τους Ιρλανδούς αριστερούς ευρωβουλευτές Κλερ Ντέιλι και Μικ Γουάλας, οι οποίοι καταψήφισαν ψήφισμα στην Ευρωβουλή που ζητούσε τη σύσταση δικαστηρίου για τη δίωξη του Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Έρευνα των Irish Times του 2022 αποκάλυψε ότι τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ σε Ρωσία, Κίνα και αλλού είχαν αναφερθείς εκτενώς στους δύο συγκεκριμένους ευρωβουλευτές, παρουσιάζοντάς τους ως υποστηρικτές των πολιτικών αυτών των κυβερνήσεων.

Βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των ευρωομάδων

Το ιστορικό του τρόπου με τον οποίο ψήφισαν οι ευρωβουλευτές σε ψηφίσματα κατά της Ρωσίας του Πούτιν φέρνει στο φως βαθιές διαιρέσεις εντός των ομάδων τους.

Στην ακροδεξιά «Ταυτότητα και Δημοκρατία» οι ευρωβουλευτές της AFD -η οποία αποπέμφθηκε πρόσφατα λόγω των ενεργειών του Κραχ- απείχαν ή αντιτάχθηκαν στα περισσότερα ψηφίσματα, ενώ εκείνοι της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν υπερψήφισαν μόνον το ένα τέταρτο εξ αυτών.

Ωστόσο, οι Ιταλοί ευρωβουλευτές της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό τα ψηφίσματα κατά της Ρωσίας και ο Δανός Άντερς Βίστισεν, που εκπροσώπησε την «Ταυτότητα και Δημοκρατία» σε προεκλογικά ντιμπέιτ, είτε απείχε είτε τα υπερψήφισε.

 

iefimerida.gr