Ποιοι βουλευτές από όλα τα κόμματα θα πάρουν τις έδρες των Σπαρτιατών

438077806_480004277693002_4009439224645841699_n

Έντονο νομικό και πολιτικό ενδιαφέρον, χτυπώντας «συναγερμό» στα κομματικά επιτελεία, προκαλεί η απόφαση του Εκλογοδικείου για την (κοινοβουλευτική) τύχη των Σπαρτιατών.

Συνταγματολόγοι και πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα και να σταθμίσουν τι θα επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό μια ενδεχόμενη απόφαση του Εκλογοδικείου για έκπτωση των βουλευτών που εκλέχθηκαν με το κόμμα Σπαρτιάτες. Μια απόφαση που θα έρθει μετά την απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου που ανήγγειλε ο Άρειος Πάγος για τους Σπαρτιάτες αλλά και υπό το βάρος της εισαγγελικής παραγγελίας για την άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Σε κάθε περίπτωση τον δύσκολο γρίφο θα κληθεί να λύσει το Εκλογοδικείο με την έκδοση της απόφασης του. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που είχαν εκλεγεί οι βουλευτές των Σπαρτιατών, δηλαδή Α΄Αθηνών, Β΄Πειραιώς, Α΄και Β΄Θεσσαλονίκης, Βόρειος και Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Λάρισα, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία και Ηράκλειο. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι έδρες των Σπαρτιατών να καταλήξουν στους πρώτους σε σταυρούς υποψηφίων των κομμάτων με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στην εκλογική περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί κάθε έκπτωτος βουλευτής των Σπαρτιατών. Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να μοιραστεί αναλογικά το ποσοστό 4,68% που είχαν λάβει οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η ΝΔ θα κέρδιζε από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τρεις έδρες, από μια έως δυο έδρες το ΠΑΣΟΚ και από μια το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Το τρίτο σενάριο φαντάζει την δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πως είναι το επικρατέστερο. Στην περίπτωση που επικρατήσει κάποιο σενάριο κατανομής των εδρών των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα και με βάση τις περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή δεν αποκλείεται να περάσουν το κατώφλι της Βουλής από τη ΝΔ στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στη Β΄ Πειραιώς η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και στην Ανατολική Αττική η Βασιλική Κόλλια, ο Τάσος Γαϊτάνης στο Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Σπήλιος Λιβανός στην Αιτωλοακαρνανία, η Μαριάννα Τουμαζάτου στην Δυτική Αθήνα και ενδεχομένως η Μαρία Πολύζου από το «γαλάζιο» Επικρατείας.

Ένα σενάριο ακόμη θέλει την «γαλάζια» παράταξη να «κερδίζει» μια ακόμη έδρα στην Α’ Αθήνας με την Φωτεινή Πιπιλή, σε αυτή την περίπτωση, να μπαίνει, εκ νέου, στη Βουλή. Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να πάρουν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο. Οι εκτιμήσεις για το ΠΑΣΟΚ φέρνουν την είσοδο στη Βουλή του Θανάση Γλαβίνα από τη Β΄ Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως του Δημήτρη Διαμαντίδη από την Β΄ Πειραιώς.

 

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το trikalatroll.gr στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.