Πως θα καταλάβουμε ότι το αρνί είναι φρέσκο και ελληνικό

psito arni

Πως θα καταλάβουμε ότι το αρνί είναι φρέσκο και ελληνικό

Το αρνί ή κατσίκι “του γάλακτος”, που έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα και είναι ηλικίας μικρότερης των 4-5 μηνών, διαθέτει κρέας με ανοιχτόχρωμη απόχρωση.

Αυτό είναι ιδανικό για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς προσφέρει τρυφερή υφή και ήπια γεύση. Εάν το αρνί ή κατσίκι είναι μεγαλύτερης ηλικίας (έως ενός έτους περίπου), το κρέας του έχει πιο σκούρο ροζ χρώμα. Τα ζώα ηλικίας άνω του ενός έτους έχουν κρέας με πολύ πιο σκούρο χρώμα και έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά.

Τα οστά του φρέσκου αρνιού πρέπει να έχουν ροζ απόχρωση. Όσο νεότερο είναι το ζώο, τόσο πιο έντονο ροζ χρώμα έχουν τα οστά του. Αντίθετα, το ανοιχτό ροζ (σχεδόν λευκό) χρώμα των οστών υποδηλώνει μεγαλύτερη ηλικία.

Χαρακτηριστικά ποιοτικού αρνιού για το πασχαλινό τραπέζι

Για το τέλειο πασχαλινό αρνί, προτιμήστε σφάγια με παχουλές και στρογγυλεμένες αρθρώσεις. Το εξωτερικό δέρμα πρέπει να είναι στεγνό και ξηρό, αλλά όχι υπερβολικά ξηρό με “ρυτίδες”, που προδίδουν υπερέκθεση στον ήλιο.

Το ιδανικό αιγοπρόβειο κρέας για το Πάσχα πρέπει να έχει ροζ χρώμα, με λίπος μπεζ και συνεκτικό. Αποφύγετε κρέας που εμφανίζεται αφυδατωμένο, σκουρόχρωμο ή με κίτρινο λίπος, καθώς αυτά είναι σημάδια μειωμένης φρεσκάδας.

Μην ανησυχείτε για τις σφραγίδες ελέγχου ποιότητας που υπάρχουν στη σάρκα. Είναι κατασκευασμένες από φυτικά υλικά και είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση.

Επιλογή εντοσθίων για κοκορέτσι και μαγειρίτσα το Πάσχα

Εάν αγοράζετε εντεράκια για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα του Πάσχα, βεβαιωθείτε ότι δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο χρώμα, την όψη ή την οσμή. Επίσης, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, τη σκόνη ή τα έντομα. Είναι απαραίτητο να τα καθαρίσετε πολύ σχολαστικά πριν τη χρήση.

Η διάκριση μεταξύ κατεψυγμένων και νωπών εντέρων είναι εύκολη: τα νωπά εντόπια έντερα είναι συνήθως ακαθάριστα, περιέχοντας ακόμη το εντερικό περιεχόμενό τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που έχουν αποψυχθεί είναι ήδη καθαρισμένα.

Έτσι θα ξεχωρίσεις το ελληνικό αρνί

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, τα αμνοερίφια ελληνικής προέλευσης ή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρουν σφραγίδα χρώματος “τυρκουάζ” και ωοειδούς σχήματος, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε άλλη σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου σχήματος, αναγράφεται η χώρα προέλευσης, όπως “HELLAS” ή “EL” ή “GR” για τα ελληνικά, ή τα αρχικά άλλης κοινοτικής χώρας.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) φέρουν σφραγίδα καστανού χρώματος και ωοειδούς σχήματος. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται επίσης στο εσωτερικό άλλης σφραγίδας ορθογωνίου παραλληλόγραμμου σχήματος.

Προσοχή στα κατεψυγμένα εντόσθια για τα πασχαλινά εδέσματα

Λόγω της αυξημένης ζήτησης εντοσθίων κατά την περίοδο του Πάσχα για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων όπως το κοκορέτσι και η μαγειρίτσα, γίνονται εισαγωγές κατεψυγμένων εντοσθίων. Αυτά ενδέχεται να πωλούνται μετά από απόψυξη ως νωπά, παραπλανώντας τον καταναλωτή.

Εάν αγοράσετε κατεψυγμένη συκωταριά για το πασχαλινό τραπέζι, ελέγξτε προσεκτικά την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Αποφύγετε την αγορά αποψυγμένων εντοσθίων που εκτίθενται προς πώληση εκτός ψυγείου. Η σωστή απόψυξή τους γίνεται στο ψυγείο ή κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης (όχι ζεστό).

Τι πρέπει να αναγράφουν οι πινακίδες πώλησης κρεάτων για το Πάσχα

Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν ευδιάκριτα και υποχρεωτικά τις εξής πληροφορίες:

1. Το είδος του ζώου (π.χ. ερίφιο, αμνός)
2. Το τεμάχιο του κρέατος (π.χ. μπούτι, σπάλα)
3. Την προέλευση του κρέατος (π.χ. εντόπιο, FYROM)
4. Εάν είναι νωπό ή κατεψυγμένο
5. Την τιμή πώλησης ανά κιλό

Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε μια συνειδητή επιλογή για το αρνί ή κατσίκι που θα απολαύσετε στο πασχαλινό τραπέζι, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα για εσάς και την οικογένειά σας.

 

parapolitika.gr