Πως θα κατέβουν τα ζώα από τους θερινούς βοσκότοπους

pos tha katevoun

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έδωσε την άδεια για μετακίνηση αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, επιτρέπονται, από 30/08/2024, οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκότοπους (εκτός από αυτούς που βρίσκονται εντός ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών), προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε όλη τη χώρα, εκτός από τις ΠΕ Βορείου και Νοτίου Έβρου στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου αντιμετώπισης της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Σε ότι αφορά τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκοτόπους προς σταβλικές εγκαταστάσεις, εντός αυτών.

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με άδεια μετακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και μετά από κλινική εξέταση 24 ώρες πριν την μετακίνηση των ζώων.

Η μετακίνηση των αιγοπροβάτων γίνεται με μεταφορικά μέσα και μόνο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λ.π.).

Μετά την άφιξή τους, τα αιγοπρόβατα χειρίζονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύον για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

Τι αλλαγές έχουμε στην μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων λόγω της πανώλης

Νεότερες αποφάσεις εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την μετακίνηση αιγοπροβάτων λόγω επιζωοτίας πανώλης μικρών μηρυκαστικών. Σύμφωνα με αυτές έχουμε τα εξής:

1) Επιτρέπονται από 30/8 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, σε όλη την επικράτεια της χώρας εκτός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί σαν ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.

2) Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, επιτρέπονται από 2/9 οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους που βρίσκονται εντός περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

3) Οι μετακινήσεις για την σφαγή των ανωτέρω ζώων απαγορεύονται από και εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης στις ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας, εκτός και αν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία.

Στις υπόλοιπες περιχές των ΠΕ της χώρας οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή επιτρέπονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στο πλησιέστερο με την συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, στο πλαίσιο του ελέγχου και της εκρίζωσης της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών, συνεχίζουν συστηματικά, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τη διενέργεια κλινικών εξετάσεων στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και προβαίνουν σε στοχευμένες δειγματοληψίες με ανάλυση κινδύνου, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο του ΥπΑΑΤ, στις 6/09, θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

 

 

αγρότυπος