Πώς θα σταματήσει η νοθεία στη φέτα και τα προϊόντα ΠΟΠ

feta exoteriko

Ιχνηλασιμότητα, αυστηρά πρόστιμα, που θα φτάνουν και σε ποινικές κυρώσεις, και σαφή ρόλο των συνεταιρισμών -και όχι μόνο των ομάδων παραγωγών- ζητούν οι παραγωγικοί φορείς για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και την προστασία της φέτας, του ελαιόλαδου και συνολικά των προϊόντων ΠΟΠ από νοθεία και άλλες κακές πρακτικές.

Τα παραπάνω σημειώνει ο Μόσχος Κορασίδης, γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ), μιλώντας στο powergame.gr για την ανάγκη θέσπισης πιο αυστηρών ελέγχων και ποινών. Το θέμα αναδεικνύεται εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο που θα διέπει τις «διαδικασίες ελέγχου, με διοικητικά μέτρα και κυρώσεις, στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με ΠΟΠ Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Ο κ. Κορασίδης, που εκπροσώπησε την ΕΘΕΑΣ στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τονίζει τη σημασία της ιχνιλασιμότητας στους ελέγχους, δεδομένου ότι όταν γίνεται μια παράβαση υπάρχουν ευθύνες σε 2-3 σημεία της αλυσίδας αξίας του προϊόντος. Οπότε ο έλεγχος θα πρέπει να διευρύνεται και δεν πρέπει να περιορίζεται σε έναν υπεύθυνο.

Επαναλαμβάνει επίσης ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών, τα πρόστιμα να είναι αυστηρά και να μην περιορίζονται μόνο σε οικονομικές κυρώσεις. Επιμένει στην δημοσιοποίηση των ποινών και στην ποινική μετατροπή των οικονομικών κυρώσεων, δηλαδή να υπάρχουν προβλέψεις και για ποινές φυλάκισης. Όπως εξηγεί στο powergame.gr, συχνά οι επιτήδειοι αλλάζουν τη φίρμα ή/και την εταιρική σχέση και διαφεύγουν των ποινών που προβλέπονται σήμερα, επαναλαμβάνοντας τις κακές πρακτικές. Μιλά για την ανάγκη να υπάρχει ο φόβος της συμμόρφωσης, καθώς, όπως λέει, δεν είναι αμελητέες οι περιπτώσεις των ελληνοποιήσεων και της νοθείας.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, δίνεται έμφαση και στην ανάγκη να γίνεται σαφής αναφορά στους συνεταιρισμούς και όχι μόνο στις ομάδες παραγωγών (άρθρο 16). Προϊόντα ΠΟΠ, όπως ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου, τα μήλα Ζαγορίν στη Θεσσαλία, ανήκουν σε συνεταιρισμούς, όπως τονίζει ο κ. Κορασίδης, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τον έλεγχο δεν μπορεί να τον ασκεί μια υπο-ομάδα παραγωγών, αλλά ο ίδιος ο Συνεταιρισμός που έχει την ιδιοκτησία του προϊόντος με το σήμα ΠΟΠ.

Σήμα ΠΟΠ και στα τιμολόγια

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια σημαντική μεταρρύθμιση που φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η αναγραφή της λέξης ΠΟΠ σε όλα τα τιμολόγια που κόβονται για προϊόντα ΠΟΠ και όλα τα παραστατικά της διακίνησης των εν λόγω προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι οι λαθροχειρίες θα εντοπίζονται πιο εύκολα, ενώ σε συνδυασμό με τη θέσπιση φορολογικών ποινών -εφόσον στα τιμολόγια θα αναφέρεται ότι πρόκειται για φέτα ΠΟΠ, ελαιόλαδο ΠΟΠ κ.ο.κ.-, το μέτρο γίνεται αποτρεπτικό, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος στην ΕΘΕΑΣ, τονίζει στο powergame.gr ότι τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως και όλα τα προϊόντα, πρέπει να προστατευθούν με κάθε τρόπο και τονίζει τη σημασία της αυστηροποίησης των ποινών, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς και της διαχείρισης των υποθέσεων από μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, διαθέτοντας κάθετες αρμοδιότητες, από τον έλεγχο μέχρι τις κυρώσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να τρέξουν ειλημμένες αποφάσεις και το κράτος να έχει συνέχεια, όπως σχολιάζει. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι έχει συσταθεί η επιτροπή για τη φέτα, υπό την εποπτεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αλλά δεν έχει συνέλθει σε σώμα κι ως εκ τούτου δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Βέβαια, οι συζητήσεις για το θέμα άρχισαν πριν από 2-3 χρόνια, διάστημα στο οποίο έγιναν αλλαγές τουλάχιστον τριών υπουργών στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Στόχος της επιτροπής, όταν λειτουργήσει, κάτι που θεωρείται σημαντικό για ένα προϊόν όπως η φέτα, θα είναι η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και η τροφοδότηση των αρμόδιων αρχών με στοιχεία για την προετοιμασία νομοθετημάτων.

Θετικές αλλαγές για την ακρίβεια

Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο, σύμφωνα με παραγωγικούς φορείς, έρχεται να θεραπεύσει ένα ευρύτερο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τα ΠΟΠ προϊόντα, αλλά στοχεύει ευρύτερα στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, των ελέγχων στην αγορά, των κακών πρακτικών μεταποιητών για την απόσπαση χρημάτων, αλλά και την παραπλάνηση του καταναλωτή. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΘΕΑΣ, πρόκειται για θέματα ζωτικής σημασίας, διότι βλάπτουν τόσο τον παραγωγό όσο και τον καταναλωτή, ενώ τροφοδοτούν και τον πληθωρισμό της απληστίας, καθώς ειδικά στα τρόφιμα έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, εξαιτίας -μεταξύ άλλων- και των κακών πρακτικών και των ελέγχων που απαιτούνται.

Ειδικά τα ΠΟΠ προϊόντα, όπως π.χ. φέτα, ελιές, ελαιόλαδο, έχουν χαρακτηριστικά ευεργετικά για την υγεία, προτιμώνται από τους καταναλωτές και ως ελκυστικά προϊόντα αποτελούν στόχο καταστρατήγησης της ταμπέλας του ΠΟΠ για αποκόμιση κερδών.

Με το νέο πλαίσιο τακτοποιείται η διοικητική διαδικασία και πρακτικά ο ίδιος φορέας που κάνει τον έλεγχο, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, θα εισηγείται και τις ποινές. Στο προηγούμενο σύστημα αυτό δεν ίσχυε, ενώ προβλέπονταν μακρόσυρτες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων χωρίς ουσία, αφού πρακτικές όπως η αλλαγή επωνυμίας ακύρωναν τα όποια μέτρα.

Το νομοσχέδιο, που εισέρχεται σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα, στοχεύει επίσης στη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των ελέγχων και στη διαχείριση νομικής φύσης ζητημάτων που μέχρι σήμερα λίμναζαν επί μακρόν στις αρμόδιες επιτροπές. Επιπλέον, προωθείται η καλύτερη συνεννόηση μεταξύ αρμόδιων αρχών και εν τέλει η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των παραγωγών.

 

 

powergame.gr