Η Θεσσαλία μετά την επέλαση του Daniel και ακολούθως του Elias, τον Σεπτέμβριο του 2023, σίγουρα δεν είναι ίδια. Πλέον είναι ευάλωτη σε κάθε είδους έντονο καιρικό φαινόμενο που θα εκδηλωθεί. Άλλωστε οι εικόνες καταστροφής είναι ακόμη εκεί για να μας θυμίζουν πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χρειάζεται σχεδιασμός και έργα για να μετριαστούν οι συνέπειές της.
Το σχέδιο των Ολλανδών που παρουσιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες προτείνει λύσεις για την επόμενη ημέρα. Λύσεις που είναι απαραίτητες για τις καλλιέργειες αλλά και για την θωράκιση των πόλεων, οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τα δυο ακραία καιρικά φαινόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στο protothema.gr μιλούν για το σχέδιο, ο Περιφεριάρχης Θεσσαλίας αλλά και οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων, αναλύοντας τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Μάλιστα σημειώνουν πως τα βασικά έργα για την θωράκιση της περιοχής θα πρέπει να «τρέξουν» άμεσα.
Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Όχι στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών – Θελουμε την σήραγγα προς το Αιγαίο
Στην δήλωση του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρει:
«Η πρόταση της Ολλανδικής Εταιρείας HVA συμφωνεί σε αρκετά σημεία με την πρόταση που κατήρτισε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι βασικές μας διαφωνίες ωστόσο παρουσιάζονται στο θέμα της αναπλήρωσης του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, το οποίο η Ολλανδική εταιρεία θεωρεί περίπου δεδομένο και για το λόγο αυτό προτείνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ενώ κατά τη δική μας οπτική θα πρέπει το έλλειμμα αυτό να αναπληρωθεί (με μέτρα που έχουμε ήδη προτείνει) και να στηρίξει τις υπάρχουσες καλλιέργειες, για τις οποίες οι Θεσσαλοί αγρότες, το ελληνικό κράτος αλλά και η Ε.Ε. έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια και έχει κατακτηθεί εξοπλισμός και τεχνογνωσία.
Διαφορετικά αντιμετωπίζουμε και το θέμα της σήραγγας από την Κάρλα προς το Αιγαίο, έργο που οι Ολλανδοί θεωρούν «άσκοπο» ενώ για τους Θεσσαλούς είναι ένα μόνιμο έργο προστασίας της περιοχής έναντι μελλοντικών κινδύνων, αλλά και περιβαλλοντικά σωστό, αφού παροχετεύει τα νερά της Κάρλας στην ανοιχτή Θάλασσα του Αιγαίου, αντί στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού.
Κατά τα άλλα συμφωνούμε στα έργα ορεινής υδρονομίας, στα φράγματα και στην άμεση αποκατάσταση των υδατορεμάτων ολόκληρης της υδρολογικής λεκάνης της Θεσσαλίας».
Δήμαρχος Τρικκαίων: Θέλουμε έργα που να αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα
Τα Τρίκαλα επίσης είχαν πλημμυρικά φαινόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς ο ποταμός Ληθαίος που διασχίζει την πόλη δεν άντεξε τον όγκο των υδάτων. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς θεωρεί πως είναι πραγματικά αναγκαίος ένας σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, ώστε να θωρακιστεί όλη η Θεσσαλία και τα Τρίκαλα.
«Για τον Δήμο Τρικκαίων αλλά και για όλη τη Θεσσαλία έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να αποτρέπουμε – στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό – καταστροφές σαν αυτές που ζήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάθε μελέτη είναι ευπρόσδεκτη, κάθε ενέργεια, σκέψη, δράση, έργο είναι σημαντικά για όλους μας.
Ταυτόχρονα, οφείλουμε να προβλέπουμε και πιθανές επιπτώσεις των προτάσεων στους ανθρώπους, στις καλλιέργειες, στα ζώα, στην καθημερινή ζωή, στο μέλλον όλης της Θεσσαλίας. Ως Δήμος Τρικκαίων αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε έμπρακτα δίπλα στο πλευρό όσων επλήγησαν και έχει μεγάλη σημασία, κάθε δράση να γίνεται με γνώμονα την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών, σε μια βιώσιμη Θεσσαλία για τις μελλοντικές γενιές.
Αναμένουμε πιο αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων ειδικά για τα Τρίκαλα, καθώς υπάρχουν δύο σημαντικά δεδομένα: διαθέτουμε πλούσιο ποτάμιο και υδάτινο σύστημα, ενώ ήδη ξεκινήσαμε παρεμβάσεις με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Συνδυάζοντας κάθε πρόταση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κυβέρνηση, βαδίζουμε προς έναν και μόνο στόχο: την προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος στη βάση της βιωσιμότητας».
protothema.gr