Λίγα 24ωρα απομένουν έως τα «αποκαλυπτήρια» του ονόματος που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις έντονες διεργασίες εντός της πρωθυπουργικής έδρας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε να δίνουν την εικόνα πως η απόφαση είναι ειλημμένη.
Αναμένεται δε να ανακοινωθεί μετά την τυπική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, την προσεχή Τετάρτη, και τη συνάντησή του με τη νυν Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου – το όνομα της οποίας φαίνεται να έχει βγει εκτός κάδρου για την προεδρική εκλογή.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τασούλας και Βενιζέλος τα δύο φαβορί – Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει την απόφασή του την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη
Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στην επιλογή του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος εμφανίζεται ως φαβορί, καθώς συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της θεσμικότητας, της εμπειρίας, ενώ αποτελεί έναν νηφάλιο πολιτικό ήπιων τόνων που θα μπορούσε να συνθέσει συσπειρώνοντας ταυτόχρονα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Παρότι αποτελεί κομματική υποψηφιότητα, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με 249 ψήφους σε σύνολο 300 βουλευτών, με θετικές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, ενώ στην πρώτη του θητεία το 2019 αναδείχθηκε 13ος πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με ιστορικό ρεκόρ 283 ψήφων, με την πιθανή υποψηφιότητά του να καταγράφει στοιχεία σύνθεσης.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Mega έδειξε προς την κατεύθυνση Τασούλα, τονίζοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ και όχι με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. «Η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κοινοβουλευτική διαδικασία, η Βουλή εκλέγει, θα προτείνει πρόσωπο», είπε προοικονομώντας μια υποψηφιότητα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, συμπληρώνοντας πως ο ΠτΔ πρέπει να είναι πρόσωπο που πρέπει να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά. «Χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι να μην έχουν τόσες “γωνίες”, ο λόγος τους να είναι πιο συναινετικός, πιο συνθετικός, να μπορούν και τα άλλα κόμματα να τον υποστηρίξουν. Αυτό όμως προς πάσα κατεύθυνση», συμπλήρωσε, με τη δήλωσή του να ερμηνεύεται πως φωτογραφίζει τον Κ. Τασούλα.
Από την άλλη πλευρά, πιθανό σενάριο, εάν ο πρωθυπουργός κινηθεί σε υποψηφιότητα από την Κεντροαριστερά, θεωρείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θα συγκέντρωνε τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο θα ήθελαν στην κυβέρνηση για να σταλεί μήνυμα συναίνεσης και δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις από την ΚΟ της ΝΔ, καθώς διετέλεσε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά. Ωστόσο, το γεγονός πως ο κ. Βενιζέλος θα αποτελούσε έναν επιδραστικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια κρίσιμη περίοδο, ίσως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή του. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν ακουστεί τα ονόματα των Λουκά Παπαδήμου, Γιάννη Στουρνάρα, Αλέκου Παπαδόπουλου αλλά και του Τάσου Γιαννίτση, μετά την κηδεία του Κώστα Σημίτη.
Ποια τα κριτήρια
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που θα επιδιώξει να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του προσώπου που θα επιλεγεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι αυτό της ενότητας και της συνέχειας της πολιτικής σταθερότητας που έχει κατακτηθεί στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου αποτελεί ζητούμενο, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Με βάση αυτούς τους παράγοντες φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην επιλογή προσώπου από τον χώρο της πολιτικής, το οποίο θα έχει την απαιτούμενη εμπειρία προκειμένου να σηκώσει το βάρος του διεθνώς και περιφερειακά αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας. Τούτων δοθέντων, η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς αναμένεται να αποτυπωθεί και στην επιλογή ενός υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα έχει έντονο το στοιχείο της πολιτικότητας, αποκλείοντας το σενάριο έκπληξης με μη πολιτικό πρόσωπο. Από την άλλη πλευρά, αν και το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου σχετικά με την εκλογή ΠτΔ είναι «δεν βιαζόμαστε», εφόσον ο πρωθυπουργός έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ανακοίνωση, προκειμένου να μη συντηρούνται η σχετική συζήτηση και η ακατάσχετη προεδρολογία – με το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη να αναμένεται την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή