Ψυχολόγοι και δικηγόροι αλλοιώνουν τις δίκες για την επιμέλεια παιδιών

psichologidikigori

“Ο σκοπός που ήταν η αποξένωση επετεύχθη. Με τη σφραγίδα της επιστήμης και τη βοήθεια της δικαιοσύνης. Με αυτές τις ψευδείς γνωματεύσεις προκαλούν κατηγορίες σε πατεράδες που τους στέλνουν στα ακροατήρια.

Οι περισσότερες κατηγορίες λένε για ασέλγεια, διότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος να αποκόψεις τον παιδί από τον έτερο γονέα. Είναι κοινωνικό φαινόμενο. Κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι δικηγόροι, ψυχολόγοι και κάποιοι συγκεκριμένοι παιδοψυχίατροι εμπλέκονται σε όλο αυτό και έχουν δραστηριότητες από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη”.

Πατέρας καταγγέλλει τη δράση κυκλωμάτων, τα οποία “επιστρατεύοντας” ψευδείς γνωματεύσεις για κακοποίηση ανηλίκων, “αλλοιώνουν” την έκβαση σε δικαστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε γονείς, με φόντο την επιμέλεια παιδιών.

Λίγες ημέρες πριν, ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., που ελέγχεται για την εμπλοκή της ως ιδιώτης, σε αντίστοιχες υποθέσεις, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η δραστηριότητά της έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τα στελέχη της οποίας εξετάζουν το ρόλο διαφορετικών ψυχολόγων και δικηγόρων, που εμπλέκονται σε αντίστοιχες καταγγελίες, αλλά και ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ τους.

Διασυνδέσεις ψυχολόγων, δικηγόρων και γονέων

“Το Σάββατο 29 του μηνός να βάλουμε ένα ραντεβού να δούμε πώς είναι το παιδί, ώστε 2 Αυγούστου να δείξουμε ότι το παιδί έχε υποτροπιάσει, το κατάλαβες; Ότι το παιδί αναστατώθηκε, ότι αντιδρά, ότι όλο αυτό δεν είναι προς όφελος του παιδιού το κατάλαβες;”, φέρεται να αναφέρει σε συνομιλία της η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., έχοντας προχωρήσει σε διάγνωση πριν δει το παιδί.

Ο συγκεκριμένος διάλογος αποτελεί μέρος του προανακριτικού υλικού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις συνδέσεις και τη δραστηριότητα συγκεκριμένων δικηγόρων και ψυχολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έρευνα των αρχών, φέρεται να υπάρχουν δύο καταθέσεις από μητέρες παιδιών, που ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη ψυχολόγος τις ώθησε να προχωρήσουν στις παράνομες γνωματεύσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι μητέρες με άγνωστο τρόπο, προσέγγισαν τις ψυχολόγους, θέλοντας με τη βοήθειά τους να κερδίσουν την επιμέλεια των παιδιών τους. Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, φέρεται να υπάρχουν διάλογοι με συγκεκριμένους δικηγόρους, ακόμα και αναφορές για δικαστικούς λειτουργούς.

Για δύο από τους ψυχολόγους που έχουν βρεθεί στο κάδρο των ερευνών, υπάρχουν καταγγελίες από τουλάχιστον 30 πατεράδες, που κατηγορήθηκαν για ασέλγεια με σχεδόν πανομοιότυπες γνωματεύσεις. Ήδη αρκετοί γονείς έχουν δικαιωθεί με μεταγενέστερες δικαστικές αποφάσεις, όμως σε μία από τις υποθέσεις που εκδικάστηκε λίγες ημέρες πριν, πατέρας, με μια αντίστοιχη γνωμάτευση, καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Πατεράδες στον Άρειο Πάγο

“Στην Ελλάδα 16 πατεράδες προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο καταγγέλλοντας το κύκλωμα εκδόσεως ψευδών βεβαιώσεων με επίκεντρο ειδικό ψυχικής υγείας που εδρεύει στο Μαρούσι, εμπλεκόμενη σε όλες τις υποθέσεις τους.

Η έρευνα των αρχών για την καταγγελία είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν ληφθεί οι περισσότερες καταθέσεις των εμπλεκομένων, ενώ ταυτόχρονα ατομικές υποθέσεις των καταγγελόντων προχωρούν και κάποιοι ήδη έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις αστικών και ποινικών αρχών που έχουν κρίνει μη ορθές και κατά παραγγελία κατασκευασμένες τις “τεχνικές εκθέσεις” της καταγγελόμενης ειδικής ψυχικής υγείας του Αμαρουσίου δίνοντας ακόμα και την επιμέλεια σε πατέρα που είχε κατηγορηθεί άδικα με τη συνδρομή της ειδικού ψυχικής υγείας”, αναφέρει η Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη, Κλινική Ψυχολόγος και Νευροψυχολόγος Παιδιών και Ενηλίκων, Δικαστική Πραγματογνώμων/Τεχνική Σύμβουλος σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Η έμπειρη ψυχολόγος, έχοντας κληθεί με την ιδιότητά της ως δικαστική πραγματογνώμονας να αξιολογήσει τις γνωματεύσεις κάνει λόγο για: “Ψευδείς ζωγραφιές, απόκρυψη επιστημονικών στοιχείων, βίντεο με υποβολή των ανηλίκων παιδιών σε ψευδείς αναμνήσεις, συνεντεύξεις παιδιών, σοβαρή έλλειψη αμεροληψίας και δόλο”.

Καταγγέλλοντας την παράνομη δραστηριότητα των ψυχολόγων που ερευνώνται από τους Αδιάφθρους της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνει ότι: “Οι μόνοι που είναι αρμόδιοι να εκτιμήσουν επιστήμονες ψυχικής υγείας και τις σχετικές τους γνωμοδοτήσεις είναι επιστήμονες ψυχικής υγείας και όχι οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές.

Δυστυχώς οι επιστημονικές εκτιμήσεις των ειδικών και οι μάρτυρες δεν επετράπη σε μεγάλο βαθμό να ακουστούν σωστά από τις Αρχές”.

Παιδιά σε καθεστώς “ομηρίας”

“Εξαιτίας όλης αυτής της μεθοδολογίας της καταστροφής, παιδιά από τριών έως δεκαέξι ετών βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ομηρίας, είτε γιατί έχει απαγορευτεί πλήρως η επικοινωνία του γονέα που κατηγορείται άδικα είτε αυτή έχει περιοριστεί σε λ.χ. τρεις ώρες την εβδομάδα, όπως άλλωστε προτείνει πάντοτε η εν λόγω “ειδικός” στα 100σέλιδα “πονήματά της”, και έως την αθώωση του αδίκως κατηγορηθέντα, τα χρόνια περνούν και ο γονέας αποξενώνεται από το παιδί του πλήρως”, σημειώνει η Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη, προσθέτοντας:

“Το άλλο φαινόμενο που έχει δημιουργηθεί και αυξηθεί κατακόρυφα από τα παραπάνω προβληματικά φαινόμενα, είναι η μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας του ενός γονέα με τα παιδιά του. Δηλαδή, αν και ανά περίπτωση εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν επικοινωνία του γονέα με τα παιδιά του, οι μητέρες δεν συμμορφώνονται σε αυτή με το πρόσχημα ότι δεν θέλουν τα ίδια τα παιδιά, τα οποία έχουν εργαλειοποιηθεί πλήρως, και αυτό που λέγεται ως δικαιολογία για τις παραβιάσεις των δικαστικών αποφάσεων στις αρχές είναι “τα παιδιά δεν θέλουν”, “κάνω τα πάντα για να επικοινωνεί το παιδί αλλά το ίδιο δεν θέλει”.

Στόχος είναι πάντοτε η πλήρης αποκοπή του παιδιού από τον ένα γονέα και το περιβάλλον του, υπέρ του άλλου”.

“Πρόκειται για κακοποίηση ανηλίκων”

“Πρόκειται για κακοποίηση ανήλικων παιδιών. Ηλικίας λίγων μηνών, 2 ετών, 5 ετών. Δυστυχώς με τη βοήθεια της επιστήμης. Της ψυχολογίας, της παιδοψυχιατρικής, τη νομικής, αλλά το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι με τη βοήθεια της δικαιοσύνης. Υπάρχει μια βιομηχανία παραγωγής αρρώστων σεναρίων. Κατασκευάζουν το υποτιθέμενο φαινόμενο της ασέλγειας, κατηγορώντας τον πατέρα. Ότι αιφνιδίως άρχισε να ασελγεί. Δεν διερευνάται από την δικαιοσύνη. Έπρεπε εκείνη την ημέρα της καταγγελίας να ορίζονται πραγματογνώμονες να βρουν τι έχει συμβεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά πατέρας, που καταγγέλλει τη δράση της ψυχολόγου, που υπάγεται στη Διεύθυνση Υγειονομικού της Αστυνομίας.

Όπως διαπιστώθηκε, σε δεκάδες περιπτώσεις, έγγραφα με την υπογραφή της εμφανίστηκαν στα δικαστήρια, σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Οι πατεράδες φέρονται σε όλες τις γνωματεύσεις να κατηγορούνται για ασέλγεια στα παιδιά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι άξιο αναφοράς ότι η ίδια ψυχολόγος υπογράφει έγγραφα για παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

“Ο σκοπός είναι να διαρρήξουν τις σχέσεις του παιδιού με τον πατέρα του, όμως στη πραγματικότητα έχουμε πρόκληση βλάβης στην υγεία του παιδιού. Λέμε για αποξένωση, όμως αυτός όρος δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Όταν υποβάλουν στο παιδί γεγονότα που δεν έχει ζήσει, παρουσιάζεται βλάβη της αντίληψης. Αυτά τα έντονα συναισθήματα που γεννώνται, δημιουργούν εσωτερική ανισορροπία. Έχω υπερβολικό άγχος. Συμπεριφέρομαι αποφευκτικά προς το άλλο φύλο. Δεν έχω καλή σχέση με τον εαυτό μου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας.

“Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια αύξηση στις περιπτώσεις των ψευδών κατηγοριών. Ειδικά στις περιπτώσεις των διαζυγίων. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν ειδικοί, επιστήμονες, παιδοψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι, επίορκοι ουσιαστικά που κάτω από την πίεση των εντολέων τους δεν καταγράφουν τα πραγματικά περιστατικά, αλλά κάποια άλλα, με αποτέλεσμα να παραπλανάται η δικαιοσύνη. Θα πρέπει και η πολιτεία να λάβει μέτρα ως προς αυτό και ειδικά υπό την τρομερή έξαρση της βίας κατά των γυναικών”, τονίζει η δικηγόρος Βασιλική Παπαγρηγορίου, η οποία έχει διαχειριστεί υποθέσεις, με γονείς που έχουν βρεθεί υπόλογοι, λόγω ψευδών γνωματεύσεων.

 

thetoc.gr