Η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους, απόρροια της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης της μισθοδοσίας, που όμως δεν ακολουθήθηκε από την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το τέλος ταφής έριξαν “έξω” τους προϋπολογισμούς των δήμων.
Αποτέλεσμα αυτού , δεκάδες δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα, μικροί και μεγάλοι, να οδηγούνται σε αυξήσεις δημοτικών τελών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα βασικά θέματα λειτουργίας τους.
Χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν “χρώμα” καθώς δημοτικές αρχές διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων οδηγούνται σε αυτές.
Τα ποσοστά των αυξήσεων κυμαίνονται από 30 έως και 60%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται και ρεκόρ, όπως για παράδειγμα στο δήμο Αχαρνών που οι αυξήσεις αγγίζουν το 80% ή σε ορισμένες περιπτώσεις στο δήμο Ρεθύμνου που αγγίζουν και το 130%!
Δεκάδες οι περιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Κόρινθος, Καλαμάτα, Λαμία, Ρόδος, Δράμα, Γλυφάδα, Καλαμαριά και πολλές ακόμα.
“Δεν είναι εύκολο για ένα δήμαρχο να αποφασίζει αυξήσεις, έστω και λίγων ευρώ το μήνα, αλλά προτιμήσαμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις”, δήλωσε δήμαρχος μεγάλης πόλης, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Και αν τα προηγούμενα χρόνια, με το ζόρι και με στοιχειώδη βοήθεια από το κράτος οι δήμοι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η επιβολή του τέλους ταφής τίναξε στην κυριολεξία τους προϋπολογισμούς τους στον αέρα. Πρόκειται για το “πρόστιμο” που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι ως περιβαλλοντικό φόρο για τους τόνους των απορριμμάτων που οδηγούνται στις χωματερές, χωρίς να έχει προηγηθεί ανακύκλωση. Θεωρητικά υιοθετήθηκε το 2012 ως μέσο πίεσης προκειμένου οι δήμοι να αυξήσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης και η επιβολή του ξεκίνησε από 1/1/2022, με κλιμακωτή αύξηση δηλαδή 20 ευρώ τον τόνο και ετήσια αύξηση 5 ή 10 ευρώ/τόνο, μέχρι να καταλήξει στα 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027
Πρόκειται για βάρος εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο είχαν αντιδράσει οι δήμαρχοι της χώρας (εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής τους στο Σ.τ.Ε.), που είναι αδύνατον να αφομοιωθεί χωρίς παρενέργειες από τους δήμους.
Πως θα εξελιχτεί το 2025; Κανένας δεν μπορεί να προδικάσεις τις εξελίξεις. Οι δήμαρχοι πάντως φαίνεται ότι ετοιμάζονται για τα χειρότερα…