Μετά την πολύ μεγάλη ανατίμηση στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που καταγράφηκαν τον μήνα Μάιο, η απειλή ανατιμήσεων ακόμη και 50% στα λεγόμενα “πράσινα” τιμολόγια ήταν απολύτως ορατή καθώς η μόνη λύση για τους καταναλωτές ήταν να αποφασίσουν οι πάροχοι να αυξήσουν τις εκπτώσεις προς τους πελάτες τους.
Αυτό το έπραξε τελικώς η ΔΕΗ και μερικοί μόνο από τους ανταγωνιστές της. Ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα αύξηση της έκπτωσης επί της αρχικής τιμής από το 10% που ήταν για τον μήνα Μάιο, στο 38% για τον Ιούνιο.
Βέβαια, παρά τον τετραπλασιασμό της έκπτωσης, και πάλι δεν αποφεύγονται οι διψήφιες αυξήσεις που στην περίπτωση της ΔΕΗ κυμαίνονται από 8% έως και 27%. Στην περίπτωση των ανταγωνιστών της, όμως, που δεν είχαμε αντίστοιχες αποφάσεις, οι τιμές εκτοξεύτηκαν ακόμη και στο 70%, όπως φαίνεται και στον σχετικό συγκριτικό πίνακα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Έτσι, το χαρακτηριστικό των τιμολογίων του Ιουνίου είναι το πολύ μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας. Μια κιλοβατώρα μπορεί να κοστίζει από 12 λεπτά έως και πάνω από 19,2 λεπτά, όταν τον Μάιο υπήρχε χαμηλή τιμή στα 9,5 λεπτά και υψηλή στα 16,5 λεπτά.
Προφανώς, για τον συγκεκριμένο μήνα, φτάνουν οι τιμές λιανικής να είναι υψηλότερες ακόμη και από τις αντίστοιχες των “σταθερών” μπλε τιμολογίων. Στα σταθερά για τον μήνα Ιούνιο, έχουμε χρεώσεις που ξεκινούν από 9 λεπτά και φτάνουν μέχρι τα 20 λεπτά, με τη διαφορά όμως ότι τα πάγια φτάνουν ακόμη και στα 10 ευρώ τον μήνα.
Μπαίνει λοιπόν το δίλημμα στον καταναλωτή: θα επιλέξει τώρα ένα σταθερό τιμολόγιο για να “κλειδώσει” την τιμή ή θα εκτεθεί στο ρίσκο του κυμαινόμενου τιμολογίου; Προφανώς την πορεία των τιμών κανείς δεν μπορεί να την ξέρει, αν και προς το παρόν φαίνεται ότι και ο Ιούνιος κινείται ανοδικά σε επίπεδο χονδρικής.
Οι τιμές ανά πάροχο
Η ΔΕΗ, που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των οικιακών καταναλωτών, ανακοίνωσε τιμή χρέωσης 11,898 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, από 10,655 ευρώ τον Μάιο. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως του 12%.
Για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, η χρέωση ανεβαίνει από τα 11,73 λεπτά στα 12,64 λεπτά δηλαδή κατά 8%, ενώ στο νυχτερινό τιμολόγιο τα 7,86 λεπτά του Μαίΐου γίνονται 9,97 λεπτά για τον Ιούνιο και η μηνιαία αύξηση φτάνει στο 27%.
Προφανώς η αύξηση του 8% έως και 27% ανάλογα με την κατανάλωση ή την ώρα της κατανάλωσης δεν είναι μικρή, όμως ο κίνδυνος ήταν να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις έως και 40%-50% χωρίς τα αυξημένα ποσοστά έκπτωσης.
H Protergia ανακοίνωσε τιμή λιανικής 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μάλιστα μετά την έκπτωση συνέπειας καθώς πριν την έκπτωση συνέπειας η τιμή λιανικής ανέρχεται στο εκρηκτικό ποσό των 23,4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Μάιο, η τιμή λιανικής ήταν 10,6 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφεται αύξηση 54,9%.
H Elpedison ανακοίνωσε ότι για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες η τελική χρέωση θα ανέρχεται στα 15,484 λεπτά και από αυτό το όριο και πάνω, η χρέωση θα είναι 17,984 λεπτά. Τους προηγούμενους μήνες, οι αντίστοιχες τιμές κινούνταν στα επίπεδα των 10-10,5 λεπτών άρα και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πολύ μεγάλες ανατιμήσεις από 55% έως και 70%.
Ο Ήρωνας ανακοίνωσε τιμή λιανική 0,16333 για το πράσινο τιμολόγιο του με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση να έχει μεγάλες ανατιμήσεις 61,4%.
Ο πίνακας περιέχει τις τιμές που θα ισχύσουν για τον Ιούνιο και τις αντίστοιχες του Μαΐου με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ.
thetoc.gr