Σοκ στην οικοδομή μετά την απόφαση για πάγωμα των αδειών

oikodomh

Σοκ στην οικοδομή μετά την απόφαση για πάγωμα των αδειών

Στο στόχαστρο τόσο του ΣτΕ όσο και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχει μπει η στάση του κράτους σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις άδειες για ανέγερση ακινήτων που κάνουν χρήση των υπέρμετρων μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Στο συνέδριο για το Real Estate, καταγράφηκε στο πάνελ ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς όποια άδεια του ΝΟΚ βγήκε ύστερα από τις 11 Δεκεμβρίου του 2024 και όποιο ακίνητο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τότε και έπειτα έχει “παγώσει”, καθώς ο ΝΟΚ κρίθηκε ως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Ο πάρεδρος του ΣτΕ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Έλληνων Δημοσιολόγων, Δημήτρης Πυργάκης, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας στην αγορά και πως υπάρχουν ζητήματα ανομίας και διαφθοράς στο πολεοδομικό δίκαιο. Πρόσθεσε, ότι βασικός παράγων για την κατάσταση αυτή ήταν το νομικό πλαίσιο καθώς και ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός του 2012, ο οποίος νόθευε τον πολεοδομικό σχεδιασμό μέσω ρυθμίσεων για το συντελεστή δόμησης, όπως για παράδειγμα η εξαίρεση των δωμάτων, που διέπεται και από τις ευρωπαϊκές αρχές.

ΤΕΕ και κατασκευαστές μιλούν για επενδυτική ανασφάλεια και άδειες διαφορετικών ταχυτήτων

Για τις ευθύνες της πολιτείας στο πάγωμα των οικοδομικών αδειών του ΝΟΚ, μίλησε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος δήλωσε ότι “αν μπορούσε το ΣτΕ να τιμωρήσει τους πολιτικούς κι όχι τους πολίτες για την αναρχία, θα ήμουν σύμφωνος”. Ωστόσο, αυτό που γίνεται, είναι οι πολίτες που κατασκευάζουν σπίτια να έρχονται αντιμέτωποι με ξαφνικό θάνατο και ότι χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να κρίνει το ΣτΕ ένα νόμο ως αντισυνταγματικό.

Πρόσθεσε, πως με την απόφαση αυτή ακυρώνονται νόμιμες διοικητικές πράξεις και ότι πρόκειται για μία καταστροφή καθώς αποθαρρύνονται οι επενδυτές. Αυτό που ζήτησε είναι να υπάρξει ένα διάστημα δύο με τρία έτη για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός (σ.σ. που τρέχει το ΤΕΕ μέσω διαγωνισμών), καθώς διαφορετικά θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της παράνομης δόμησης.

Από την πλευρά των κατασκευαστών, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ten Brinke Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί οικοδομικές άδειες διαφορετικών ταχυτήτων, ενώ χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες € για τις μελέτες του κάθε έργου.

Σχολίασε ότι η ολλανδική μητρική Ten Brinke, εκφράζει την ανασφάλεια της για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ξεκάθαρα πλήττεται η Ελλάδα ώς ένας επενδυτικος προορισμός για το Real Estate και την κατασκευή. Καταλήγοντας ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι η απόφαση του ΣτΕ αλλά η αναδρομική ισχύς της.

Η λύση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και η κατάρρευση της κατασκευής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει μία νέα τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του μήνα από τον υπουργό, Σταύρο Παπασταύρου με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της αναδρομικής απόφασης του ΣτΕ στην κατασκευή.

Μάλιστα, αυτές έγιναν φανερές από τον Ιανουάριο του 2025, καθώς όπως φάνηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για τα οικοδομικά στοιχεία του Ιανουαρίου παρατηρήθηκε ετήσια μείωση κατά 74,4% με βάση τον αριθμό των κατοικιών, καθώς εγκρίθηκαν μόλις 48 άδειες, έναντι 188 τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Επιπλέον, η πτώση με βάση τον όγκο αγγίζει το 79,4% και με βάση την επιφάνεια το 77,8% με τη μείωση στα βόρεια προάστια για ανέγερση νέων κατοικιών, να ανέρχεται στο 75,35% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 76% με βάση τον όγκο και κατά 76,5% με βάση την επιφάνεια.

thetoc.gr

Ακολουθήστε το TrikalaTroll στο Google News