
Σοφότερος θα γινόταν ο ελληνικός λαός αν δίνονταν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015, υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Έχοντας λάβει μέρος σε εκείνο το ιστορικό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο Σταύρος Θεοδωράκης κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για δημοσιοποίηση των πρακτικών.
«Είμαστε μία μέρα μετά το τραγικό δημοψήφισμα, είμαστε με το ένα πόδι εκτός ευρώ, και είχαμε μια διορία λίγων ωρών από τους συμμάχους μας για να τους πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα “όχι”» είπε αρχικά, για να περιγράψει την κρισιμότητα εκείνου του συμβουλίου, μία ημέρα αφού ο ελληνικός λαός είναι ψηφίσει υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61,31%, έναντι 38,69% που είχε ταχθεί υπέρ του «ΝΑΙ» και της παραμονής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τελικά, υπήρξαν πρακτικά;
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως εκείνος πρώτος πρότεινε -λόγω της κρισιμότητας της στιγμής- να φύγουν από την αίθουσα οι πρακτικογράφοι, πρόταση με την οποία, όπως είπε, συμφώνησαν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας, και την τελική εντολή έδωσε ο προεδρεύων του συμβουλίου, τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ερωτώμενος από τον Αντώνη Σρόιτερ, πώς είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών εφόσον δεν υπήρχαν πρακτικογράφοι, ο πρώην πρόεδρος του Ποταμιού απάντησε πως ίσως οι πρακτικογράφοι άφησαν τα μαγνητόφωνά τους να γράφουν και άρα ίσως έχουν διασωθεί κάπου τα ηχητικά αρχεία.
Ο Τσίπρας «αποδέχθηκε ότι το δημοψήφισμα ήταν αχρείαστο»
Ο πρώην πολιτικός και νυν σχολιαστής στο δελτίο του Alpha υποστήριξε πως θα ήταν καλό να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά, εφόσον υπάρχουν.
«Μακάρι να έχει συμβεί αυτό» τόνισε, «για να μπορέσει ο ιστορικός του μέλλοντος να δει πώς ομονοήσαμε επτά άνθρωποι με διαφορετικές πεποιθήσεις για το συμφέρον της χώρας».
Πρόσθεσε πως «εκείνη την ημέρα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει τη στάση του, να συνεργαστεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη», περιγράφοντας αυτό ως το «κυρίαρχο αφήγημα», που και «ο κ. Τσίπρας, με τη στάση του, λίγο-πολύ το έχει αποδεχτεί». Είπε, ακόμη, πως κάποιοι αντίπαλοί του προσπαθούν να εμφανίσουν αυτή τη στάση του ως «κωλοτούμπα» κάτι το οποίο ο ίδιος δεν ενστερνίζεται καθώς θεωρεί πως ο Τσίπρας τάχθηκε με την σωστή πλευρά της ιστορίας.
«Θα αποδεικνυόταν ότι ο κ. Τσίπρας εκείνη τη μέρα βρέθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και αποδέχθηκε τις απόψεις της αντιπολίτευσης, αποδέχθηκε την ουσία, ότι ήταν ένα αχρείαστο δημοψήφισμα, που θα μας έβγαζε από την Ευρώπη, και ήρθε η στιγμή να ομονοήσουμε για να μείνουμε στην Ευρώπη, κάνοντας αυτόν τον συμβιβασμό, που ήταν αναγκαίος για τη χώρα», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
iefimerida.gr