Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Εκπαιδευτική δράση για τον «Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό» στο JOIST

Στις αίθουσες του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, το πρωί της Δευτέρας 26 Μάϊου 2025, πραγματοποιήθηκε η πολυεπίπεδη δράση της Συνεταιρεστικής Τράπεζας Θεσσαλίας με στόχο την προσφορά αξίας στην κοινωνία και συγκεκριμένα στους μικρούς μαθητές της πόλης για τη διάδοση της χρηματοοικονομικής αξίας στις μικρότερες γενιές. Μαθητές από 9 έως 12 ετών από σχολεία του Νομού Λάρισας, έλαβαν γνώση σχετικά με τις βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες, εστιάζοντας τόσο στην ιστορική εξέλιξη του χρήματος, όσο και στις σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των οικονομικών πόρων.

Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια δυο ωρών και αποτελείται από δυο ενότητες, ενώ οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα χρήματα, για την αξία τους στη σημερινή μέρα και για τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε. Αξιοποιώντας παράλληλα τα σύγχρονα εργαλεία του Πάρκου Καινοτομίας JOIST. Ακόμη εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως χρηματοοικονομικός προγραμματισμός και αποταμίευση. Εκ μέρους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, ο κ. Αναστάσιος Λάππας ανέφερε στο larissanet.gr ότι οι εκπαιδευτικές αυτές διαδρομές είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά γιατί μέσα από τη διαδραστική εκπαιδευτική διαδρομή μυούνται στην έννοια του χρήματος και πως μπορούμε να βάλουμε σε τάξη την οικονομική μας ζωή, ενώ αντίστοιχα η εκπαιδευτικός κα Ελένη Σπυράκη, από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα βοηθήσει τα παιδιά.

Nα σημειωθεί ότι το περιεχόμενο του προγράμματος βασίζεται στο βιβλίο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα» του Νικόλαου Δ. Φίλιππα, με έμφαση στη βιωματική μάθηση μέσω συζητήσεων, προσομοιώσεων και διαδραστικών δραστηριοτήτων.

Σχετικά με το πρόγραμμα

 

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός» έχει σχεδιαστεί με στόχο να παρέχει στους μαθητές ηλικίας 9 έως 12 ετών μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στις βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες, εστιάζοντας τόσο στην ιστορική εξέλιξη του χρήματος όσο και στις σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης οικονομικών πόρων. Η χρηματοοικονομική παιδεία αποτελεί βασική δεξιότητα του 21ου αιώνα, καθώς ενισχύει την ικανότητα των ατόμων να λαμβάνουν ορθολογικές οικονομικές αποφάσεις, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους τους και να αναπτύσσουν υπεύθυνες καταναλωτικές συμπεριφορές.

H κα Ελένη Σπυράκη
Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Αναστάσιος Λάππας

Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια δύο ωρών και αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες, καθεμία από τις οποίες εστιάζει σε διαφορετικές πτυχές της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται στην ιστορική εξέλιξη του χρήματος, από την αρχική μορφή της ανταλλακτικής οικονομίας έως τις σύγχρονες ψηφιακές συναλλαγές, προκειμένου να αναδείξει τους παράγοντες που επηρέασαν τη μετάβαση από μία μορφή συναλλαγής στην επόμενη. Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με τις βασικές αρχές οικονομικής διαχείρισης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη οικονομικών αποφάσεων, στον προγραμματισμό δαπανών, στην αποταμίευση και στις επενδυτικές στρατηγικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι μαθητές στην καθημερινότητά τους.

larissanet.gr

Exit mobile version