Ταυτοποίηση με ένα sms στα συμβόλαια για ενέργεια, telecoms & ενοικιάσεις

papastergiou

Νέες υπηρεσίες στο ψηφιακό πορτοφόλι του Gov, οι οποίες θα καταργήσουν μια σειρά από υφιστάμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα μπορούν να προσθέσουν από τον επόμενο μήνα οι Έλληνες πολίτες. Εντός του Ιουλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έρχονται νέες εφαρμογές στο wallet, οι οποίες θα κάνουν τη δαιδαλώδη -σήμερα- διαδικασία ταυτοποίησης του πολίτη υπόθεση ενός… απλού sms.

Πρακτικά, οι πολίτες θα μπορούν με ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο να κάνουν ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ώστε να μπορούν να συνάπτουν συμβόλαια ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, αλλά και πάσης φύσεως ενοικιάσεων, με απόλυτα εύκολο τρόπο. «Πάμε να τρέξουμε πιο γρήγορα σε επίπεδο διαδικασιών. Μεγάλο βήμα είναι το consent στο wallet. Πώς δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι, μέσα στον Ιούλιο, θα βγάλουμε τις πρώτες εφαρμογές, οι οποίες αφορούν τις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ενοικιάσεων, που θα έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό μας για να δοθούν άμεσα τα στοιχεία που ζητούνται» σχολίασε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο συνέδριο Athex Tech Summit 2024, που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ, το επόμενο στοίχημα που καλείται να κερδίσει το ψηφιακό Δημόσιο, είναι «λιγότερη διακίνηση στοιχείων και περισσότερη διακίνηση δεδομένων, για να κάνουμε τα πράγματα γρηγορότερα».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η ψηφιοποίηση και διαλειτουργικότγητα των συστημάτων είναι μόνο το ένα κομμάτι του προβλήματος: «Το συζευξις ΙΙ είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να το τρέξουμε, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να αποκτήσει ταχύτητες και υποδομές, που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις της αγοράς. Έχουμε αρχίσει να διασυνδέουμε πολλές κρίσιμες υποδομές, αλλά θέλουμε και ο ιδιωτικός τομέας να έχει τις γραμμές, που απαιτούνται για να μπορεί να εξυπηρετηθεί».

Με ΑΙ το ελληνικό Δημόσιο

Μιλώντας για την είσοδο του ελληνικού Δημοσίου στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη της Ελλάδας να αποκτήσει υπεροπλία σε υπολογιστικά συστήματα, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν όλα τα data που δημιουργούνται: «Αυτή την εβδομάδα βγήκε ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή ‘Δαίδαλο’. Ο ‘Δαίδαλος’ είναι η καρδιά του οικοσυστήματος ΑΙ της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Είναι ένας υπολογιστής, ο οποίος, εφόσον προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες, θα είναι έτοιμος έως τα τέλη του 2025, και θα δίνει λύσεις σε όσες διεργασίες που τρέχουμε ως δημόσια διοίκηση».

Εξηγώντας ότι ο «Δαιδαλος» αποτελεί το διαβατήριο για να μπει η Ελλάδα ακόμη πιο συστηματικά στην εποχή του ΑΙ, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε: «για να πας μπροστά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτός από ταχύτητα και ενέργεια, θες δεδομένα, υπολογιστική ισχύ και ανθρώπους. Αν συνδυάσουμε τα δεδομένα που σήμερα ψηφιοποιούμε με τις πραγματικές ανάγκες, που θα μας υποδειχθούν, μπορούμε να δώσουμε τα εργαλεία, για παράδειγμα, σε δικαστές ώστε να μπορέσουν να επιταχυνθούν οι χρόνοι απονομής δικαιοσύνης».

Οικονομικό αποτύπωμα του ΑΙ

Στο οικονομικό αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε χθες, από την πλευρά της από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπόνησε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ η Deloitte, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει το εθνικό ΑΕΠ κατά 5,5%, που μεταφράζεται σε περίπου 11 δισ.ευρώ, ενώ το σχετικό ποσοστό μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να εκτιναχθεί και στο 10%.

Μιλώντας στο συνέδριο, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των υποδομών, κάνοντας λόγο για «μείζον ζήτημα»: «Τα θέματα των υποδομών δεν τελειώνουν. Δεν λύθηκε το θέμα της πρόσβασης των δημοσίων υπαλλήλων και των μικρών επιχειρήσεων στην τεχνολογία. Το 2007 ήταν η τελευταία φορά που πήραν οι υπηρεσίες υπολογιστή και είμαστε στο 2024. Στις πολεοδομίες υπάρχουν υπάλληλοι που δεν μπορούν να δουν pdf.