ΤΕΦΑΑ Τρικάλων: Tριάντα χρόνια λειτουργίας

Του Δημητρίου Ελ. Σούλα, Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Π.Θ.

Πέρασαν  30 χρόνια από τότε που ο μακροχρόνιος αγώνας των Τρικαλινών για την έλευση του ΤΕΦΑΑ στην πόλη τους στέφτηκε από επιτυχία. Ένα όραμα που επιτεύχθηκε μετά από συνεχή και επίμονο αγώνα χιλιάδων Τρικαλινών, επώνυμων και ανώνυμων με μπροστάρηδες  τον τότε  Σεβασμιότατο  Τρίκκης, τον Μακαριστό Αλέξιο, το τότε Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Κώστα Παπαστεργίου και την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το ΤΕΦΑΑ.

Ένας αγώνας που θα μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη των Τρικαλινών αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και που έδειξε για ακόμη μια φορά ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα.

Τέτοιο συμβάν δεν  έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα  στην Παγκόσμια ιστορία  εγκατάστασης και λειτουργίας  Ανώτατων  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Είναι η πρώτη φορά  που μετά από σθεναρή αγωνιστική απαίτηση  ενός λαού  λειτούργησε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα. Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη σύσσωμη ξεσηκώνεται  όχι για να διεκδικήσει οικονομικές παροχές αλλά την πνευματική ανάπτυξη του τόπου της. Στους αγώνες αυτούς πήρε μέρος σύσσωμος ο Τρικαλινός λαός. Υπήρξε ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός. Ανεπανάληπτο θα μείνει  το παράδειγμα του Μητροπολίτη Τρίκκης, του Μακαριστού Αλέξιου, ο οποίος πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική γέφυρα των Τρικάλων μαζί με τους Τρικαλινούς. Τα  Τρίκαλα αποτελούν μοναδικό παγκόσμιο παράδειγμα αγωνιστικής αυταπάρνησης   για τη πνευματική  τους ανέλιξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΤΕΦΑΑ της πόλης μας γιόρτασε τα 30 χρόνια ακαδημαϊκής του λειτουργίας.

Μια Ακαδημαϊκή  Πορεία την οποία λίγοι ανέμεναν να τη διαγράψει. Να πετύχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσα πολλά και εντυπωσιακά που αυτή τη στιγμή το κατατάσσουν στα κορυφαία ΤΕΦΑΑ του κόσμου με βάση τη λίστα της Σαγκάης.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών όλης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΤΕΦΑΑ, η οποία νυχθημερόν πάσχιζε και πασχίζει να  καταφέρει αυτό το Τμήμα να  καταστεί μοντέλο ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξαιρετικής επιστημονικής  δράσης και της διεθνούς καταξίωσης,  δικαίως χαρακτηρίζεται και είναι το ΤΕΦΑΑ της αριστείας και των επιδόσεων αφού το 22% των μελών ΔΕΠ του Τμήματος συγκαταλέχθηκαν στο 2% των κορυφαίων ερευνητών-επιστημόνων παγκοσμίως (πέντε εν ενεργεία Καθηγητές και ενός ομότιμου Καθηγητή).

Πώς θα μπορούσε αυτό το Τμήμα να έχει διαφορετική πορεία; Από  τον πρώτο χρόνο λειτουργίας  του ΤΕΦΑΑ τέθηκαν οι βάσεις  για μια  Ακαδημαϊκή Πορεία  αντάξια των  αγώνων και των θυσιών  που έκανε ο Τρικαλινός λαός. Είχε την τύχη να είναι οργανωτικός υπεύθυνος του Τμήματος στα πρώτα 4 χρόνια λειτουργίας του, ο κ. Σπύρος Κέλλης, Λέκτορας τότε στο Α.Π.Θ., υποστηριζόμενος από τους πρώτους Διδάσκοντες σε αυτό. Στηρίχτηκε από την αρχή στην απλόχερη στήριξη της πόλης μας αλλά και ολόκληρου του Νομού με την δωρεά 150 στρεμμάτων στην περιοχή των Καρυών, με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων και την γαλαντόμα προσφορά των Καρυωτών. Στηρίχτηκε και στηρίζεται στην   τεράστια    πνευματική, πολιτιστική και  αθλητική    παράδοση    η οποία    καθοδηγεί  τις επιστημονικές  προσπάθειες  αυτού  του  Πανεπιστημιακού  Ιδρύματος, εγκατεστημένου  στην “πόλη του  αθλητισμού”, στην πόλη των  αρχαίων  Ολυμπιονικών  του  Φρικία  και  του  Ιπποκλή, στην πόλη του Χρήστου Παπανικολάου και της Σοφίας Σακοράφα.

Η εντυπωσιακή πορεία του ΤΕΦΑΑ δεν άργησε να γίνει γνωστή και στα άλλα  Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.). Ο τρόπος δομής και λειτουργίας του σε γενικές γραμμές απετέλεσε τον μπούσουλα λειτουργίας  και για εκείνα. Αποκορύφωμα αυτής της καθολικής αναγνώρισης του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων στα δρώμενα του Π.Θ. ήταν  και η εκλογή στη θέση του Πρυτάνεως του Π.Θ. του κ. Κωνσταντίνου Μπαγιάτη, Καθηγητή της πληροφορικής του ΤΕΦΑΑ. Ήταν ο πρώτος πρύτανης που εκλέχτηκε από ΤΕΦΑΑ στην μέχρι τότε ιστορία των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Αυτή την ωραία παράδοση συνέχισε και συνεχίζει ο κ. Ιωάννης Θεοδωράκης, Καθηγητής της Αθλητικής Ψυχολογίας του ΤΕΦΑΑ, ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Π.Θ.. Τον ακολουθησε ο κ. Αθανάσιος Κουστέλιος, Καθηγητής Οργάνωσης – Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής του ΤΕΦΑΑ ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Π.Θ..

Σήμερα ο αριθμός των Καθηγητών, των φοιτητών και των εργαζομένων στο  ΤΕΦΑΑ  ανέρχεται στους 1200.

Από το 2010 λειτουργεί το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών(Δ.Μ.Π.Σ) στο οποίο έχουν φοιτήσει και φοιτούν φοιτητές από 43 χώρες. Σήμερα λειτουργούν στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων 7 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Μ.Π.Σ.).

Όπως  προαναφέρθηκε, το  ΤΕΦΑΑ της πόλης μας πριν από λίγες μέρες γιόρτασε τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Επετειακό του Συνέδριο και το 1ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (ΠΣΕΑΑ).

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 επιστημονικές ανακοινώσεις και ομιλίες, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες. Στις στρογγυλές τράπεζες, μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων των ΤΕΦΑΑ μίλησαν και ο προπονητής της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης κ. Θ. Βλάχος και ο Ολυμπιονίκης κ. Σ. Γιαννιώτης.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου των εορταστικών εκδηλώσεων του Τμήματος πήραν μέρος πολλοί  διακεκριμένοι επιστήμονες από όλα τα ΤΕΦΑΑ της χώρας.

Όσοι παραβρέθηκαν το διήμερο αυτό και ιδιαίτερα στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων εντυπωσιάστηκαν από τις ομιλίες του πρώην Κοσμήτορα της ΣΕΦΑΔ Καθηγητή κ. Αθανάσιου Παπαϊωάννου  και του Προέδρου του Τμήματος Καθηγητή κ. Νικολάου Διγγελίδη. Ήταν ομιλίες με έντονη συναισθηματική φόρτιση, σε τέτοιο βαθμό που και οι παραβρισκόμενοι  στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του Τμήματος να «παρασυρθούν»  και αυτοί και να ζήσουν σπάνιες συναισθηματικές στιγμές έξαρσης δείχνοντας σε όλους ότι στις προσπάθειες του Τμήματος υπάρχει κάθε στιγμή και ο ανθρώπινος συναισθηματικός παράγοντας. Βέβαια αυτοί οι δύο άνθρωποι μαζί με όλο το προσωπικό του Τμήματος έζησαν πολύ δύσκολες στιγμές μετά την καταστροφική επέλαση του Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου  κατέστρεψε ένα μεγάλο αριθμό   οργάνων των εργαστηρίων του Τμήματος.

Το συναισθηματικό τους ξέσπασμα ήταν αποτέλεσμα κυρίως αυτής της αγωνιώδους προσπάθειας όλο αυτό το διάστημα να  επαναφέρουν το Τμήμα στις κανονικές του λειτουργίες. Και τα κατάφεραν. Σε αυτό βοήθησε εκτός των άλλων και η οικονομική συνδρομή Τρικαλινών Επιχειρηματιών γνωστών για την έντονη χορηγική τους παρουσίαΤο επίτευγμα αυτό είναι τεράστιο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, που οι περισσότεροι είναι ξένοι, βρίσκονταν σε απόγνωση γιατί δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην τελική εκπόνηση των Διατριβών τους. Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας του Τμήματος. Έδειξε με τον καλύτερο τρόπο και ιδιαίτερα στους ξένους επισκέπτες  το πνεύμα της συλλογικής προσπάθειας και το πάθος που υπάρχει μεταξύ των μελών του. Στη ζωή τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του  Τμήματός μας για την εντυπωσιακή αλλά και απλή γιορτή του ΤΕΦΑΑ για τα 30 χρόνια λειτουργίας του.

Ιδιαίτερα θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στους  Καθηγητές κ.κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου και Νικόλαο Διγγελίδη και τους συνεργάτες τους που είχαν επωμιστεί το δύσκολο έργο της οργάνωσης αυτής της ιστορικής εκδήλωσης.