Οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου ότι τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην κατοχή του, του τα είχε φέρει μια θεία του από τη Νιγηρία, έπεισαν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που τον αθώωσε, κόντρα στην εισαγγελική πρόταση.
Το ζεύγος Παπαντωνίου και ο στενός τους φίλος Ανδρέας Μπάρδης, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος γύρω από το σκάνδαλο με τις φρεγάτες, λόγω αμφιβολιών.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου σύμφωνα με τον πρόεδρο, ήταν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε μίζες και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο, με τη σύμβαση για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επομένως, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία για τη δωροδοκία του πρώην υπουργού Άμυνας, υπάρχουν αμφιβολίες από την πλευρά της δικαιοσύνης ότι τα τα 2,5 εκατομμύρια που διακινήθηκαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού για να νομιμοποιηθούν όπως αναφέρει η δικογραφία, προέρχονταν από μίζες.
Η απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις αλλά καμία έκπληξη αφού παρατηρείται ότι το ένα σκάνδαλο καλύπτεται μετά το άλλο, έρχεται σε αντίθεση με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Αλέξανδρου Σπηλιώτη: «Η δωροδοκία προκύπτει ξεκάθαρα από τη ροή των χρημάτων, με χρόνο 31/7/2002 έως 20/10/2003. Το ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία στις διακινήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αποδεικτική διαδικασία» είχε δηλώσει ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του προσθέτοντας: «Είναι αφελές να προσδοκούμε ότι θα φανεί από τις τράπεζες, αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια του μετρητού χρήματος. Αλίμονο αν είχαμε ταύτιση των ποσών μέσω της τραπέζης, οι αναλήψεις, μετακινήσεις μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε αιτία, δεν χρειάζεται να συνδέσουμε και να βγάλουμε συμπέρασμα από την κίνηση των λογαριασμών».
Η θεία από τη Νιγηρία με τις σακούλες
Όπως έγινε γνωστό, στην απολογία του ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστήριξε ότι τα χρήματα προέρχονταν από τη βοήθεια που του παρείχε μια θεία του από τη Νιγηρία αλλά και από οικονομική βοήθεια που του είχε προσφέρει η πρώην σύζυγός του.
Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ανέφερε για τον ισχυρισμό του Παπαντωνίου: «η θεία ζούσε στο εξωτερικό και ερχόταν στην Ελλάδα, με άριστες σχέσεις με τον κατηγορούμενο. Ο τρόπος για να τον βοηθάει ήταν να του φέρνει κάθε τόσο μετρητά; Γιατί να μην άνοιγε ένα λογαριασμό; Ερχόταν η θεία από το Μόναχο και έφερνε τη σακούλα με τα πακέτα; Έτσι γίνονται αυτές οι καταστάσεις; Δεν είναι λογικό να του ανοίξει λογαριασμό; Μόνο εγώ το σκέφτηκα; Η προέλευση των χρημάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με αυτόν τον τρόπο».
Ουσιαστικά, το δικαστήριο πείστηκε από τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και… απέρριψε την άποψη του Εισαγγελέα.
Η απόφαση… τιμά την ελληνική δικαιοσύνη λέει ο Παπαντωνίου!
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε… συγκινημένος και μίλησε για απόφαση (!) που τιμά την ελληνική δικαιοσύνη: «Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Απόφαση δίκαιη που διαγράφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη» δήλωσε.
Για δίκαιη απόφαση μιλάει ο Δημητρακόπουλος
«Ούτε ζημιά του Δημοσίου υπήρξε, ούτε δωροδοκία του Γιάννου Παπαντωνίου» αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την αθώωση του πρώην υπουργού για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών, ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:
«Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είναι δίκαιη για τους εξής λόγους:
Επί 8 μήνες το Εφετείο διερεύνησε εξονυχιστικά την ουσιαστική βασιμότητα των αδικημάτων της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας, γιατί σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου η στοιχειοθέτηση αυτών των βασικών αδικημάτων συνιστά τον πυρήνα της αντικειμενικής υπόστασης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Τα στοιχεία που βάρυναν για να κρίνει το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου από τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών S ήσαν: 1) Οι φρεγάτες αυτές φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μέχρι σήμερα και δεν τις έχουμε ”φυγαδεύσει” για να φυλάνε τα σύνορα της Αλάσκας 2) Η απόφαση αυτή λήφθηκε από πολυμελείς επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού, και από το ΚΥΣΕΑ. Το κόστος εκσυγχρονισμού ήταν 381 εκατομμύρια και το κόστος αγοράς 6 νέων φρεγατών ήταν 4,2 δισ., τα οποία δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό. Πέρασαν 22 χρόνια για να αγορασθούν νέες φρεγάτες από την ίδια εταιρεία που εκσυγχρόνισε τις παλιές φρεγάτες 3) Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το 2007 γνωμοδότησε ότι η σύμβαση εκσυγχρονισμού ήταν απολύτως νόμιμη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.
Ως προς τη φερόμενη δωροδοκία η δικογραφία είχε την ίδια αποδεικτική ρηχότητα, όπως συνέβη και στην υπόθεση Novartis, με εποπτεύουσα εισαγγελέα την κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Δεν βρέθηκαν τραπεζικές καταθέσεις, δεν βρέθηκε κάποιος μάρτυρας, δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να δομεί τη δωροδοκία. Υπήρξε μόνο κάποιος νυν πεθαμένος, που το 2003 έκανε αναλήψεις μετρητών, οι οποίες ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε να ταυτοποιηθούν με καταθέσεις μετρητών του Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτές οι αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών δεν ταυτίζονταν ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά. Ο Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Πάντα ισχυρίζομαι ότι πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας και απεδείχθη αυτό εμπράκτως στην υπόθεση του πρώην υπουργού».
newsbreak.gr