Τεράστιο project με ΑΠΕ 0,7 Terra (!) αναπτύσσεται σε Φάρσαλα, Δομοκό από μεγάλη πολυεθνική ενέργειας

Ανησυχούν αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι θα εκδιωχθούν από τη γη τους

Ενα τεράστιο project ΑΠΕ αναπτύσσεται στις περιοχές του πρώην Δήμου Ναρθακίου στα Φάρσαλα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της Σκοπιάς (κτηνοτρόφοι και αγρότες που θίγονται) πολυεθνικός κολοσσός της ενέργειας σκοπεύει να αναπτύξει στις περιοχές της Σκοπιάς, της Καλλιθέας, του Αχιλλείου, του Ναρθακίου (όπου θα γίνει υποσταθμός) και του Δίλοφου φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες τεραστίων διαστάσεων που θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Πρόκειται για ένα γιγάντιο εγχείρημα της τάξης των 0.7 Terra watt (πάνω από 700.000 γιγαβάτ), που εκτός από εκτάσεις των Φαρσάλων, δεσμεύει και έχει ξεκινήσει εργασίες και σε γειτονικά χωριά της Βόρειας Φθιώτιδας (περιοχή Δομοκού) όπως το Πετρωτό, η Μαντασιά κ.α.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι μόλις αναπτυχθούν αυτά τα γιγαντιαία πάρκα ΑΠΕ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους και τα ζωντανά τους, αφού θα επηρεαστεί το μικροκλίμα, θα περιοριστούν οι βοσκότοποι και θα αναπτυχθούν συνθήκες θερμοκρασίας και ανομβρίας ασύμφορες για καλλιέργειες.

Οι πληροφορίες των κατοίκων όπως μας ανέφερε ο κτηνοτρόφος από τη Σκοπιά Βαγγέλης Καραπέτσας, είναι ότι η μεγάλη αυτή πολυεθνική στο χώρο της ενέργειας και των υγρών καυσίμων, έχει συνάψει συμφωνίες με ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας προκειμένου να εξαγοράζουν την “πράσινη ενέργεια” για να περιορίζουν ή να ισοσκελίζουν τις ποινές (ρήτρες) στο χρηματιστήριο των ρύπων.

Αξίζει να τονιστεί πως οι εταιρείες που αναπτύσσουν φωτοβολταϊκά πάρκα προτιμούν ημιορειν¨ες περιοχές και οροπέδια για δύο προφανείς λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι πρόκειται για εκτάσεις ξερικές και η γη είναι συγκεντρωμένη σε λίγους με μεγάλο κλήρο οπότε αφενός είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν συμφωνίες ενώ το ενοίκιο ή η εξαγορά γης είναι πολύ πιο αποδοτικά από την καλλιέργεια και αυτό τους αναγκάζει να συνάψουν συμβάσεις.

Και ο δεύτερος ότι η ενεργειακή απόδοση το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη σε οροπέδια γιατί οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές από ότι στον κάμπο.

 

thessaliatv.gr