Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου για αντιπλημμυρικά έργα-Πώς να ξαναγίνουν όλα από την αρχή;

pligesdaniel

Την ελπίδα ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, πριν επαναληφθεί ένα φαινόμενο τύπου «Daniel», εκφράζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Οπως αναφέρει, αυτή την περίοδο βρίσκονται ταυτόχρονα έργα σε εξέλιξη σε πολλά μέτωπα, ενώ οι μέχρι τώρα βροχοπτώσεις δεν έχουν δημιουργήσει ζητήματα.

Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε την Πέμπτη την πρόοδο των έργων αλλά και τον σχεδιασμό της περιφέρειας για το επόμενο έτος. Οπως ανέφερε, μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί έργα προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ σε 432 σημεία, ενώ από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν νέα έργα προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ. «Ακόμη δεν μπορούμε να κρατήσουμε το νερό ψηλά (σ.σ. στις ορεινές περιοχές), γιατί δεν έχουν αρχίσει τα έργα ορεινής υδρονομίας. Αρα προσπαθούμε να κάνουμε αντιπλημμυρικές ζώνες. Αυτό είναι και το σχέδιο των Ολλανδών, να δημιουργηθούν αντιπλημμυρικές ζώνες με θυροφράγματα ώστε να πλημμυρίζουν κάποιες εκτάσεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο».

Οσον αφορά τα έργα ορεινής υδρονομίας υπενθύμισε ότι η πρόσκληση από το υπουργείο Περιβάλλοντος βγήκε τον Αύγουστο του 2024. «Λογικά θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο τέλος του 2025. Τα έργα αυτά δεν χρειάζονται πολύ χρόνο, το καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί». Οσο για τα έργα που κατασκευάζονται με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν γρήγορα. «Μέχρι στιγμής είχαμε τρεις φορές υψηλά επίπεδα βροχής, λ.χ. στις 15 Μαρτίου 2024 είχαμε περίπου 180 χιλιοστά βροχής. Αυτό είναι ένα επίπεδο βροχόπτωσης στο 40% του “Daniel”. Μέχρι εκεί δεν έχουμε πρόβλημα, αντέχει το σύστημα».

Πώς να ξαναγίνουν όλα από την αρχή;

Πάντως ο κ. Κουρέτας εξέφρασε την αντίθεσή του στον τρόπο ανάθεσης των έργων από το υπουργείο Υποδομών στις τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες (7ης τάξης). «Τα δικά μας έργα ανατέθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις σε τοπικές εταιρείες. Οσον αφορά την τακτική του υπουργείου Υποδομών, ένα μέρος του 1,2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για έργα στη Θεσσαλία θα το έδινα σε τοπικές εταιρείες. Το υπουργείο είπε ότι προχώρησε με αυτόν τον τρόπο για να τελειώνει ταχύτερα, όμως τώρα έγιναν προσφυγές από τις εταιρείες (σ.σ. 6ης τάξης) και τα έργα πηγαίνουν πίσω».

Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε και τη λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στη Λάρισα. Το κέντρο αξιοποιεί 50 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου και μετρητές της στάθμης των ποταμών του ΕΛΚΕΘΕ για να προβλέψει την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. «Το νερό από τα Φάρσαλα έκανε 7-8 ώρες για να φθάσει στον Παλαμά. Αρα αν είχαμε ένα σταθμό στα Φάρσαλα θα μπορούσαμε να είχαμε ειδοποιήσει τα χωριά να απομακρύνουν τα ζώα και να μεταβούν σε ασφαλές σημείο», ανέφερε.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των πολιτών της, αξιοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία και καλλιεργώντας συνεργασίες με φορείς και εθελοντικές ομάδες», κατέληξε ο κ. Κουρέτας.

 

kathmerini