Θεσσαλία: Στη λάσπη βυθίζονται τα έργα αποκατάστασης του σιδηρόδρομου

sidirodromiki grami
????????????????????????????????????

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Ένας χρόνος ακριβώς έχει περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, που βύθισε κάτω από τις λάσπες τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου στην Θεσσαλία, ωστόσο τα έργα αποκατάστασης παραμένουν σε στάση αναμονής. Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω έργα έχουν χαρακτηριστεί με την επισήμανση του κατεπείγοντος, οι σχετικοί διαγωνισμοί ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί, προκειμένου να υπάρξει κατακύρωση στους αναδόχους, οι οποίοι θα αναλάβουν επιδιόρθωση των υποδομών, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τρεις εργολαβίες για την πλήρη αποκατάσταση σε υποδομή και επιδομή στον κύριο άξονα, στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα καθώς και ένας τέταρτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης και ETCS. Παράλληλα, προβλέπονται δύο διαγωνισμοί για την αποκατάσταση των ζημιών στο τρενάκι του Πηλίου και στον σταθμό του Βόλου με τον προϋπολογισμό για το σύνολο των παραπάνω διαγωνισμών να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 463 εκατ. ευρώ.

Στενεύουν τα περιθώρια 

Αν και ακόμη εκκρεμεί η δημοπράτηση, ωστόσο το υπουργείο επιμένει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026. Αυτές οι καθυστερήσεις σημειώνονται ενώ η αποκατάσταση των ζημιών αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί με fast track διαδικασίες, σύμφωνα και με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή πριν από ένα χρόνο. Η τροπολογία αναφέρει ότι στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και απαιτείται η κατεπείγουσα εκτέλεση των έργων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την αποκατάσταση των υποδομών τους το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να αναλαμβάνει, μέσω των υπηρεσιών και των εποπτευομένων φορέων του, τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών ακόμη και όταν δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές του.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τη λειτουργία του ελληνικού σιδηρόδρομου καθώς μέρος των δρομολογίων εξακολουθούν να εκτελούνται με τη βοήθεια λεωφορείων. Και σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη πριν ενάμιση χρόνο, το οποίο έθεσε σε πρώτο πλάνο τα σοβαρά κενά ασφαλείας. Είναι ενδεικτικό ότι τα δρομολόγια στις επιβατικές αμαξοστοιχίες στον βασικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη παραμένουν μειωμένα με την πληρότητα στα βαγόνια να αγγίζει περίπου το 40% στις καλές μέρες, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση επί του θέματος από άνω του 60% που ήταν το 2022. Εκτός από την πληγωμένη αξιοπιστία του ελληνικού σιδηρόδρομου στα μάτια των πολιτών, ένας ακόμη λόγος που οι επιβάτες γυρίζουν την πλάτη τους στο τρένο είναι και η μεγαλύτερη διάρκεια του δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η οποία ξεπερνά σήμερα τις 5 ώρες (από 4 ώρες που ήταν) λόγω της χαμηλότερης ταχύτητας για λόγους ασφαλείας. Ασθενικά είναι και τα αποτελέσματα των εμπορικών δρομολογίων, τα οποία από 3 την ημέρα έχουν μειωθεί σε 2.

 

capital.gr