Τι φθορές μπορεί να προκαλέσει στα αυτοκίνητα η αφρικάνικη σκόνη

439900250_477293764630720_7819624165099851694_n

Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ιδιοκτήτες οχημάτων το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που έχει «σκεπάσει» πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τα αυτοκίνητα να έχουν γεμίσει με χώμα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει φθορές στα αυτοκίνητα και ειδικά στο παρμπρίζ!

Μάλιστα, κρύβονται σημαντικοί κίνδυνοι για τα κρύσταλλα και σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, υπάρχει έντονη πιθανότητα να προκληθούν γρατζουνιές. Το φαινόμενο αυτό μειώνει σημαντικά την ορατότητα των οδηγών και βάζει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν εφόσον ο οδηγός λάβει μέτρα.

Αρχικά, «απαγορεύεται» να μπουν σε λειτουργία οι υαλοκαθαριστήρες ενώ καλύπτεται το παρμπρίζ από σκόνη. Οι ειδικοί προτείνουν σε πρώτη φάση να καθαριστεί το κρύσταλλο με ένα πανί ώστε να αφαιρεθεί το παχύ στρώμα σκόνης που έχει συγκεντρωθεί.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να πέσει μια καλή ποσότητα νερού (ένα μπουκάλι με νερό πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμο) ώστε να «γλιστρήσουν» ομαλά οι υαλοκαθαριστήρες και να μην προκληθούν γρατζουνιές όταν ξεκινήσει η επαναλαμβανόμενη κίνηση.

Ένα αντίστοιχο «ντους» με νερό προτείνεται και στην περίπτωση των παραθύρων αφού αν ανοιγοκλείσουν ενώ είναι σκονισμένα ενδέχεται να δούμε γρατζουνιές.

Παράλληλα η σκόνη επηρεάζει τις τσιμούχες της πόρτας οι οποίες με τον καιρό χαλαρώνουν και έτσι επιτρέπεται η είσοδος του νερού. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πιο έντονο στα μεγαλύτερης ηλικίας αυτοκίνητα που έχουν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ακτίνες του ήλιου.

Προσοχή στους υαλοκαθαριστήρες

Επιστρέφοντας στην περίπτωση του παρμπρίζ, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι οι υαλοκαθαριστήρες είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν φθαρεί. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε αρχικά από τον ήχο τους.

Όσο πιο έντονος είναι ο θόρυβος τόση μεγαλύτερη η φθορά. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να προκαλέσουν γρατζουνιές ακόμα και αν δεν έχει «βρέξει» αφρικανική σκόνη.

Μία ακόμα ένδειξη είναι όταν αφήνουν υπολείμματα νερού, αυτή τη θαμπάδα που είναι ενοχλητική και περιορίζει την ορατότητα. Όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην αντικατάστασή τους.

Τι επιλογές υπάρχουν για την αγορά υαλοκαθαριστήρων

Για να μην φτάσετε πάντως σε αυτό το σημείο καλό είναι να ελέγχονται τακτικά και εφόσον υπάρχει «θέμα» να αλλάζονται. Η αγορά προσφέρει μια σειρά από επιλογές που ταιριάζουν σε κάθε αυτοκινήτο. Ως πιο οικονομική λύση προτείνονται οι μεταλλικοί υαλοκαθαριστήρες

Ένα τιμολογιακό «σκαλί» πιο πάνω θα βρείτε τους υαλοκαθαριστήρες σιλικόνης που είναι εξίσου αποτελεσματικοί ενώ παρέχουν μειωμένα επίπεδα θορύβου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30% σε σχέση με τους μεταλλικούς.

 

PARAPOLITIKA