Το 22ο Δ.Σ. Τρικάλων στην Ιταλία με το ERASMUS

trod
  • Με κίνητρο το νέο συμπεριληπτικό σχολείο σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσφέρει ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλους τους μαθητές, το 22 ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων με καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και με υπευθυνότητα προωθεί την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία ισότιμα σε όλους τους μαθητές να εξελιχθούν και να οικοδομήσουν γνώσεις και δεξιότητες.
    Στο πλαίσιο αυτό, εννιά εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ταξίδεψαν στο Foligno της Ιταλίας, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ KA122 με κωδικό 2024-1-EL01-KA122- SCH-000238908, «Προώθηση της συμπερίληψης – Καινοτόμες προσεγγίσεις διδασκαλίας»
    Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), με φορέα υποδοχής τη Egina (European Grants InternaPonal Academy).
    Στο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από 22 έως 28 Ιουνίου 2025, συμμετείχαν ο Διευθυντής του σχολείου Παπαγεωργόπουλος Αντώνης και οι εκπαιδευτικοί:Μαγκλάρας Μιλτιάδης, Παπαευθυμίου Σταυρούλα, Γκουζιώτη Χρύσα, Κωστοπούλου Γιάννα, Κυριακοπούλου Ντίνα, Καραγιάννη Μαρία, Μπακάλη Ντίνα και Κοκώνη Δήμητρα.
    Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξής ενδιαφέροντα θέματα:
    Στην συμπεριληπτική εκπαίδευση καινοτόμες προσεγγίσεις διδασκαλίας, που προωθούν την ένταξη και τις ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
    Σύγχρονες τεχνικές που ενθαρρύνουν τους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην διαδικασία της μάθησης και να μάθουν τον τρόπο στην ουσία πώς να μαθαίνουν.
    Εγινε αναλυτική παρουσίαση της δομής του ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος και ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία στους επιμορφούμενους να συγκρίνουν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με το ιταλικό, να εστιάσουν σε διαφορές και να εντοπίσουν τις ομοιότητες.
    Εγινε εκτενής αναφορά σε μεθόδους που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς με σύγχρονες προσεγγίσεις να
    εντοπίσουν και να καλύψουν τις ακαδημαϊκές ανάγκες των μαθητών με στόχευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.
    Επίσης παρουσιάστηκε από τους επιμορφωτές πρόγραμμα παραγωγής ψηφιακής ταινίας animaPon για την προώθηση της δημιουργικότητας με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές στην τάξη.
    Παρακολουθήσαμε εργαστήριο για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, υποστήριξης στην προσβασιμότητα παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Πραγματοποιήσαμε οργανωμένη επίσκεψη από τον φορέα Egina σε καλοκαιρινή δομή μαθητών με ειδικές ανάγκες, όπου εφαρμόζεται στην πράξη η συμπεριληπτική εκπαίδευση για την ατομική, ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε παιδιού.
  • Όμως εκτός από το πρόγραμμα επιμόρφωσης στο κέντρο επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να περιηγηθούν σε γειτονικές πόλεις της περιοχής Όύμπρια της Ιταλίας, να θαυμάσουν τα περίτεχνα αξιοθέατα, να ενημερωθούν για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
    Αρχικά επισκεφθήκαμε με τρένο το Spoleto, ανεβήκαμε στο Κάστρο Rocca Albornoziana, και θαυμάσαμε τον κάμπο που απλώνονταν μπρος στα μάτια μας, περπατήσαμε ανάμεσα σε μεσαιωνικούς πύργους και νιώσαμε σαν να μπαίνουμε στην μηχανή του χρόνου σε ένα ταξίδι στην ιστορία με ιππότες,
    άμαξες και έντονη κοινωνική ζωή.
    Επόμενος σταθμός ήταν το κοντινό Spello με τα πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα σε πολύχρωμα λουλούδια και μεσαιωνικά τείχη ξύπνησαν ιστορίες με συγκρούσεις για τηνκυριαρχία των
    αυτοκρατόρων.

    vtr

    Στην Ασίζη, θαυμάσαμε την μεγαλόπρεπη και φημισμένη σε όλο τον κόσμο Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου.
    Ενημερωθήκαμε για την ζωή και το έργο του προστάτη των φτωχών, θαυμάσαμε τις περίτεχνες τοιχογραφίες και νιώσαμε την πνευματικότητα της φημισμένης πόλης, που διαχρονικά
    εμπνέει τους καθολικούς, αλλά και ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο.
    Στην Perugia, που υπήρξε σημαντικό καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο της Ιταλίας από την εποχή της
    Αναγέννησης οι εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στους πλακόστρωτους δρόμους και στα  καντούνια, είδαν
    αρκετά αξιοθέατα ναούς και παλάτια ισχυρών οικογενειών και μάθαμε ότι στην δεκαετία του 70 αποτέλεσε πυρήνα Ελλήνων φοιτητών που σπούδασαν στα φημισμένα πανεπιστήμια της πόλης κυρίως ιατρική και μηχανικοί.
    Στην κεντρική Piazza IV Novembre εντυπωσιαστήκαμε από το Palazzodei Priori, σύμβολο του Μεσαίωνα και το θαυμστό συντριβάνι Fontana Maggiore του 13ου αιώνα, που είναι
    στολισμένο με γλυπτά της εποχής.
    Το καλύτερο βέβαια το κρατήσαμε για την τελευταία ημέρα, ένα ταξίδι με λεωφορείο στη Φλωρεντία, την πόλη της Αναγέννησης.
    Εκεί, όπως είναι φυσικό εντυπωσιαστήκαμε από τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναότης Santa Maria del Fiore και περπατήσαμε θαυμάζοντας μνημεία και διάφορα
    καταστήματα μέχρι την πασίγνωστη Ponte Vecchio, όπου απολαύσαμε την θέα του ποταμού Αρνου και δροσιστήκαμε πίνοντας το παραδοσιακό λιμοντσέλο σε κοσμικό καφέ ξενοδοχείου.
    Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ122 ήταν μια ευκαιρία
    επαγγελματικής εξέλιξης και αναβάθμισης, ταυτόχρονα δε ήταν μια εμπειρία επαγγελματικής ενδυνάμωσης, η οποία θα μας φανεί χρήσιμη στο μέλλον με τους μαθητές μας.
    Στόχος μας μέσω του προγράμματος ήταν να ενημερωθούμε και να επιμορφωθούμε στις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στην συμπεριλπητική εκπαίδευση και να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο σχολείο,όπου κάθε μαθητής, κυρίως εκείνοι με μαθησιακές δυσκολίες, να μην νιώθουν αποκλεισμένοι, αλλά να έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης με σκοπό την ισότιμη εξέλιξη και την πρόσβαση στις επιστήμες και στην εργασία.
    Με όχημα τις καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους και καλές πρακτικές, με όραμα για ένα σχολείο σύγχρονο και ανοιχτό σε όλους επιστρέψαμε γεμάτοι εμπειρίες, θέλοντας να προσφέρουμε στοσχολείο του αύριο, που καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα ,προσφέροντας σε κάθε
    παιδί τη δύναμη να βάζει στόχους, να νιώθει ότι μπορεί να τα καταφέρει για να πετύχει όλους τους
    στόχους του.
    Ό Διευθυντής Παπαγεωργόπουλος Αντώνιος
Google News