“Το παίρνει πάνω του” ο Κουρέτας-Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

gorastos kouretasgia

Σε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό έργο με σαφές περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και κοινωνικής ευθύνης με την κατασκευή κατοικιών που θα φιλοξενήσει πλημμυροπαθείς, προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία  με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι βάσεις για την συνεργασία των δύο πλευρών τέθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα με τον Ιωάννη Καλτσά, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Eπενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Ελλάδα και την Κύπρο, στην οποία συζητήθηκαν εκτενώς η παραχώρηση ακινήτου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ιδιώτη με την συνδρομή της ΕΤΕπ, με σκοπό την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών για τους πλημμυροπαθείς και η υλοποίηση έργου που αφορά στην καταγραφή, ιχνηλάτιση, μεταφορά, διαχείριση και επανάχρηση φερτών υλικών (που δημιουργήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα) στην Θεσσαλία και στον υπολογισμό του CO2 με εκπομπές και αντιστάθμιση του άνθρακα (emissions & carbon offsetting).

Το έργο μπορεί να επικυρωθεί από δυο Οργανισμούς, το πρότυπο χρυσού και το αποθεματικό πρότυπο κλίματος (gold standard, climate standard reserve) με τους οποίους η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε επαφή και συνεχή συνεργασία.

Μέσω του έργου δύναται οι ρύποι που συλλέγονται να πωλούνται στο Εθελοντικό σύστημα άνθρακα (Voluntary carbon system). Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EiB) μπορεί να προχωρήσει σε σχετική χορηγία με αντιστάθμισμα την διαχείριση (offsetting) των ρύπων.

Το φιλόδοξο σχέδιο πρόκειται να τρέξει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός την ίδρυση του οποίου ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού τρέχουν γρήγορα και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένα από τα πολλά μεγάλα project που σχεδιάζονται και θα έχουν τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, δίνοντας απαντήσεις στα καίρια προβλήματα της περιοχής.

«Ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέες ευκαιρίες για τη Θεσσαλία, με τη συνδρομή εγχώριων και διεθνών Οργανισμών κι αυτό, το κάνουμε πράξη, βήμα-βήμα, με την δουλειά μας και τον καθημερινό αγώνα. Ευχαριστώ την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για την εμπιστοσύνη που δείχνει στη νέα Περιφερειακή Αρχή. Η συνδρομή της στο σχεδιασμό μας για μια σύγχρονη πράσινη Θεσσαλία είναι πολύτιμη» δήλωσε ο Δημ. Κουρέτας.

 

larissanet.gr