
Τρία γευστικά και πανεύκολα γλυκά ψυγείου για το πασχαλινό τραπέζι
Ο Ακης Πετρετζίκης μάς προτείνει τρεις συνταγές για μοναδικά, γευστικά και δροσερά γλυκά για την ημέρα του Πάσχα, που θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Ολες τις συνταγές βρήκαμε στην επίσημη σελίδα του γνωστού σεφ akispetretzikis.com, όπου μπορείτε να βρείτε ό,τι ψάχνετε για κάθε περίσταση!
Γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ και σοκολάτα
Υλικά
-5 γρ. φύλλα ζελατίνης
-150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
-250 γρ. τυρί κρέμα
-100 γρ. ζάχαρη άχνη
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
-580 γρ. ροδάκινο κομπόστα σε σιρόπι
-40 γρ. κονιάκ
-27 σαβαγιάρ
-10 γρ. κακάο
Για το σερβίρισμα
-φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
=Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ και καλύπτουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε στην άκρη για 3-4 λεπτά να μαλακώσουν.
-Βάζουμε τα 50 γρ. από την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
-Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχουμε στύψει καλά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τελείως.
-Βάζουμε στο κατσαρολάκι και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
-Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το τυρί κρέμα, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα.
-Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα γάλακτος και τη βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Αφήνουμε στην άκρη.
-Σουρώνουμε την κομπόστα και κρατάμε το σιρόπι σε ένα μπολ. Βάζουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
-Απλώνουμε διάφανη μεμβράνη σε μια φόρμα 10×35 εκ.
-Βουτάμε 9 σαβαγιάρ μέσα στο σιρόπι από την πλευρά της ζάχαρης και τα απλώνουμε στη βάση της φόρμας. Ιδανικά τα σαβαγιάρ πρέπει να είναι 10 εκ. για να χωρέσουν ακριβώς στη φόρμα.
-Απλώνουμε τη μισή κρέμα από πάνω και το 1/3 από τα ροδάκινα κομμένα σε μικρά κυβάκια. -Καλύπτουμε με άλλα 9 σαβαγιάρ αφού τα έχουμε βουτήξει στο σιρόπι, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, άλλο 1/3 από τα ροδάκινα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ αφού τα έχουμε σιροπιάσει.
-Τυλίγουμε με τη μεμβράνη και πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες για να σφίξει.
-Αφαιρούμε τη μεμβράνη και πασπαλίζουμε με κακάο, τα υπόλοιπα ροδάκινα και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Γλυκό ψυγείου με μπισκότα
Υλικά
-380 γρ. γάλα εβαπορέ
430 γρ. νερό
-80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-50 γρ. ινδοκάρυδο
-50 γρ. κορν φλάουρ
-170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
-100 γρ. βούτυρο
-225 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-250 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος, γλυκιά
-300 γρ. ζαχαρούχο γάλα
Εκτέλεση
-Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και τα 390 γρ. νερό.
-Με το που πάρει βράση το μείγμα προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
-Ανακατεύουμε το κορν φλαόυρ με τα υπόλοιπα 40 γρ. νερό και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς.
-Συνεχίζουμε το ανακάτεμα δοκιμάζοντας που και που για να δούμε ότι έχει φύγει το αλεύρι που μπορεί να έχει η κρέμα.
-Όταν πήξει η κρέμα και πάρει ωραία καθαρή γεύση, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο.
-Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-Σπάμε μέσα στην κρέμα τα μπισκότα, ανακατεύουμε ελαφρά το μείγμα μας και το ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20Χ30 εκ. Φροντίζουμε να απλωθεί καλά.
-Χτυπάμε το εκχύλισμα βανίλιας με τη φυτική κρέμα και το ζαχαρούχο γάλα σε ένα μίξερ. -Μόλις σφίξει και έχει υφή σαν ένα ελαφρύ γιαούρτι, η σαντιγί θα είναι έτοιμη.
-Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το γλυκό και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες, μέχρι να δέσει.
Εύκολο γλυκό ψυγείου με φράουλες
Υλικά
-370 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
-150 γρ. ζάχαρη άχνη
-1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
-200 γρ. φράουλες, ώριμες, παγωμένες
-450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
-280 γρ. σαβαγιάρ
-200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα
-φράουλες
-φύλλα δυόσμου
-ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
-Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας, τις φράουλες και χτυπάμε με το φτερό ή το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθούν οι φράουλες και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα. Δεν χτυπάμε περισσότερο το μείγμα γιατί θα κόψει.
-Μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
-Βουτάμε ένα ένα από τα 16 σαβαγιάρ στον χυμό πορτοκάλι, από την πλευρά της ζάχαρης και τα απλώνουμε σε ένα ταψί 22×32 εκ. μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού.
-Καλύπτουμε με το 1/3 της κρέμας και την απλώνουμε με ένα κουτάλι μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια των σαβαγιάρ.
-Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 16 σαβαγιάρ και την υπόλοιπη κρέμα.
-Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να παγώσει και να σφίξει η κρέμα.
-Σερβίρουμε με επιπλέον φράουλες, φύλλα δυόσμου και ζάχαρη άχνη.