Τρικαλινός κτηνοτρόφος βόσκει με…GPS τις αγελάδες του-Ελέγχει το κοπάδι με το κινητό(video)

trikalinos ktinotrofos

Ο αγελαδοτρόφος Στέργιος Παππάς κάθεται στο καφενείο του χωριού του, την Καλλιθέα Καλαμπάκας, και κοιτάζει το κινητό του. Δεν παίζει παιχνίδια, δεν «σερφάρει» στο διαδίκτυο, δεν κάνει διαδικτυακές αγορές.

Απλώς, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του GPS «βόσκει» τις αγελάδες του σε περίμετρο 60 χιλιομέτρων από το σημείο που βρίσκεται.

Ο ίδιος εξηγεί στο iefimerida.gr τον τρόπο με τον οποίο ελέγχει το κοπάδι του μέσω κινητού και τους λόγους που τον ανάγκασαν να το κάνει.

Όπως λέει ο κ. Παππάς: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσα να βρω εργάτη να βόσκει τις αγελάδες μου, οι οποίες είναι ελευθέρας βοσκής. Επίσης, είχα συχνά περιστατικά με ζωοκλοπές. Αυτά τα δύο δεδομένα με οδήγησαν στην απόφαση να αγοράσω από την Ισπανία πενήντα ειδικά GPS για τον έλεγχο των ζωντανών μου και το εντοπισμό τους. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μπορώ ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να ξέρω πού βρίσκονται οι αγελάδες μου, αλλά να γνωρίζω επίσης εάν δέχονται επιθέσεις από λύκους, εάν έχουν απομακρυνθεί από την περίμετρο της περιοχής μας και ακόμα εάν είναι άρρωστα, διότι το GPS έχει και τη δυνατότητα θερμομέτρησης».

 

Οι αγελάδες έχουν ονόματα… Όπως φαίνεται παραπάνω, ο κ. Παππάς βλέπει στο κινητό του πού βρίσκεται η «Αγγελική»

Μια εικόνα της εφαρμογής και των στοιχείων που παρέχει στον κτηνοτρόφο

Ο 59χρονος Στέργιος Παππάς, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr, αγόρασε περίπου 50 ισπανικά GPS, καθώς καλύπτουν τις ανάγκες του ζωικού του κεφαλαίου (περίπου 550 αγελάδες), αλλά δεν έμεινε εκεί.


O Στέργιος Παππάς
Οι κτηνοτρόφοι θα παρακολουθούν μέχρι και πότε οι αγελάδες πίνουν νερό!
Η 24χρονη κόρη του, Ευαγγελία Παππά, σπουδάζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής, και κάνει την πτυχιακή της εργασία πάνω στις νέες τεχνολογίες, όπως το GPS και την εφαρμογή του στην ελληνική κτηνοτροφία. Με τη βοήθεια του καθηγητή της Αθανάσιου Γελασάκη, ήδη έχουν εξελίξει το ισπανικό μοντέλο και έχουν καταφέρει, μεταξύ άλλων, να γνωρίζουν μέσω δορυφόρου πότε το ζώο πίνει νερό, εάν έχει παράσιτα, εάν εγκυμονεί και πολλά άλλα.

Στόχος τους είναι αυτό το ελληνικό GPS να βγει σύντομα στην παραγωγή και να βοηθήσει στο σύνολό τους τους Έλληνες κτηνοτρόφους, καθώς, όπως εκτιμούν, τα επόμενα χρόνια η έλλειψη εργαζομένων στην κτηνοτροφία (βοσκών) θα διογκώνεται και η ελληνική κτηνοτροφία θα χάνει συνεχώς έδαφος…

iefimerida.gr