Βρήκαν τη λύση για το Δημογραφικό-Επίδομα Μητρότητας στα ομόφυλα ζευγάρια

439084012_474428091583954_6446095561114644506_n

Για την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, τις προϋποθέσεις λήψης της, αλλά και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100.3. «Από την αρχή, στόχος της κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας της μητέρας και της οικογένειας, αλλά και να διευκολύνονται τα ζευγάρια, ώστε να μην παρακωλύεται ο επαγγελματικός βίος τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την προηγούμενη τετραετία, επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και σε αυτή τη φάση το επεκτείνουμε και στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες». σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου και προσέθεσε:

«Το επίδομα θα καταβάλλεται για εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό, το οποίο θα λάβει η ασφαλισμένη, θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ.

Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσες γυναίκες, όταν ψηφιζόταν το σχετικό μέτρο, ήταν ήδη στην περίοδο της λοχείας, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους (2023) και μετά. Την παροχή αυτή δικαιούνται όλες οι μητέρες, με την προϋπόθεση να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης στην πλατφόρμα, ακόμα και αν δεν έχουν ενημερότητα, βγαίνει αυτόματα μήνυμα ρύθμισης οφειλών, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι, ενώ τα χρήματα της παροχής θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την 1η του επόμενου μήνα.

“Το επίδομα δίδεται επίσης και στην περίπτωση υιοθεσίας, αλλά και στην περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών». Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί για τη στήριξη της οικογένειας, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, εκτός από τη χρονική επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και την επέκτασή του και στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, έχει δοθεί το επίδομα γέννας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και αυξήθηκε, επίσης αυξήθηκε ο αριθμός θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχει επεκταθεί η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέοι θεσμοί, όπως, για παράδειγμα, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς».

«Ενίσχυση των νέων ζευγαριών κατά προτεραιότητα υλοποιείται και στο πλαίσιο άλλων πολιτικών, όπως π.χ. η στεγαστική πολιτική. Πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών, με το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε δύο στόχους: να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν, χωρίς, όμως, να διαταράξουν την επαγγελματική ζωή τους, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να αναπροσαρμοστούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Υπάρχει νομοθεσία, η οποία συνδέει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης, στα 65 έτη. Αυτό εξετάζεται κάθε τρία χρόνια και εξετάστηκε και πέρυσι. Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ανέτρεψε την ανοδική πορεία αυτού του δείκτη, μέχρι το 2027, που είναι η επόμενη εξέταση, δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια ηλικίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ